Sivuston käyttötapa: Mobiili

Opiskelu ulkomailla

Lähde opiskelemaan ulkomaille!

Haluatko opiskella kansainvälisessä ympäristössä? Haaveiletko tutkinnon suorittamisesta ulkomailla tai opiskelijavaihdosta?

Lue opiskelijavaihto-ohjelmista, eri hakuväylistäkoko tutkinnon suorittamisesta ulkomailla, ulkomaan opiskelun rahoituksesta ja opiskelun hyvistä puolista.

Voit hakea koulutuksia alla olevasta hakukoneesta tai listasta opiskelumaan ja kategorian perusteella. Onnea etsintään! 


Lue Linda Juholan haastatteluLue Stina Henrikssonin haastattelu

Koulutus.fi

vakuuta vanhempasi ulkomailla opiskelun hyödyistäKuinka vakuuttaa vanhempasi ulkomailla opiskelun hyödyistä

Olet vanhempiesi silmäterä ja ylpeyden aihe. He eivät siis välttämättä heti ensiyrittämällä ymmärrä, mitä loistavia mahdollisuuksia ulkomailla opiskelu voi sinulle tarjota. Siksi listasimmekin sinulle viisi vinkkiä, joiden avulla vanhempiesi vakuuttaminen ulkomaan opintojen hyödyllisyydestä on helpompaa!

Mene artikkeliin tästä »

Koulutus.fi

Koulutusala
Koulutustyyppi
Ulkomaat
Etsi

Paikat

Koulutusalat

Koko tutkinto ulkomailla

Haluatko suorittaa koko tutkinnon ulkomailla? Lukuisat suomalaiset suorittavat tutkintoaan ulkomailla, et siis ole yksin miettiessäsi tätä vaihtoehtoa!

Koko tutkinnon ulkomailla suorittaminen on pitkälle tulevaisuuteesi vaikuttava päätös. Siksi kannattaakin pohtia perusteellisesti, miksi ulkomaille haluaa, minkälaisen tutkinnon haluaa suorittaa ja millä aloilla missä maissa voi valmistuttuaan työskennellä. Koko hakuprosessiin kannattaa varata ainakin yksi vuosi – monesti jo tiedon etsiminen ja hakudokumenttien ja suositusten hankkiminen vievät paljon aikaa.

Enemmistö ulkomailla opiskelevista suomalaisista opiskelee korkeakoulutason tutkintoa, mutta myös toisen asteen opinnot lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa ovat mahdollisia. 

Opiskelijavaihto-ohjelma

Opiskeletko tällä hetkellä suomalaisessa yliopistossa, korkeakoulussa tai ammattikorkeakoulussa? Opiskelijavaihto-ohjelmaan osallistuminen helpoin ja suosituin tapa opiskeluun ulkomailla.

Suomalaiset oppilaitokset osallistuvat lukuisiin eri vaihto-ohjelmiin. Tunnetuimpia niistä ovat Euroopan unionin elinikäisen oppimisen ohjelma Erasmus, jolla tuetaan eurooppalaisten korkeakoulujen yhteistyötä ja liikkuvuutta, maailmanlaajuinen vaihto-ohjelma ISEP, Pohjosmaiden ja Baltian maihin suuntautunut Nordplus-ohjelma sekä FIRST-ohjelma Suomen ja Venäjän väliseen opiskelijavaihtoon.

Monet oppilaitokset ovat solmineet myös kahdenvälisiä vaihtosopimuksia ulkomaisten oppilaitosten kanssa, jolloin opiskelija voi saada omalta oppilaitokseltaan rahoitusta vaihtoon.

Työharjoittelu ulkomailla

Yksi vaihtoehto on lähteä suorittamaan työharjoittelua ulkomaille. Kansainvälisen harjoittelun aikana opiskelijan kielitaito ja kulttuurintuntemus paranevat muiden taitojen ohella. Harjoittelun aikana hankittu työkokemus ja kohtaktit ovat arvokkaita siinä vaiheessa, kun on aika siirtyä kokonaan työelämään. Harjoittelupaikkoja voi etsiä itsenäisesti tai erilaisten organisaatioiden kautta.

Välittäjän avulla vai omatoimisesti?

Etkö opiskele, mutta haluaisit ulkomaille? Jos et vielä opiskele tai oppilaitoksesi ei osallistu haluamiisi vaihto-ohjelmiin, sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit opiskella ulkomailla yksityisen koulutuksenjärjestäjän kautta tai järjestää opiskelupaikkasi itsenäisesti.

Yksityiset koulutuksenjärjestäjät

Suomessa ja maailmalla toimii erilaisia organisaatioita, jotka järjestävät kielikursseja, täydennyskoulutuksia tai harrastuskursseja ulkomailla tai auttavat kiinnostuneita henkilöitä löytämään sopivan opiskelupaikan ulkomaisista oppilaitoksista. Koulutusten välittäjät tekevät yhteistyötä ympäri maailmaa ja osaavat auttaa ulkomaanopintoihin liittyvissä kysymyksissä. Tässä joitakin tahoja, jotka auttavat suomalaisia lähtemään opiskelemaan ulkomaille:


Ulkomaan opiskelupaikan hankkiminen itsenäisesti

Voit järjestää opiskelupaikan itse, jos et löydä oppilaitoksesi tai vaihto-ohjelmien kautta sopivaa vaihtopaikkaa. Omatoimisen vaihtopaikan järjestäminen (niin kutsuttu freemover-vaihto) vaatii enemmän paneutumista, aikaa ja tuo yleensä kustannuksia, koska hoidat kaikki matkaan liittyvät järjestelyt itsenäisesti ja usein joudut maksamaan lukukausimaksuja.

Kuten vaihto-ohjelmien kautta ulkomaille lähtevien, myös itsenäisesti vaihtoon lähtevien opiskelijoiden on sovittava vaihdosta oman oppilaitoksen kanssa etukäteen, jotta ulkomaanopinnot hyväksiluetaan opiskelijan tutkintoon.  

Ulkomailla opiskelu on antoisaa

Rahoitus

Ulkomailla omatoimisesti opiskelu voi olla kallista, jos opiskelu sisältää lukukausimaksuja. Ota siis tarkasti selville eri ulkomaan opiskelun rahoitusvaihtoehdot.

Opintotukea voidaan myöntää ulkomailla opiskeluun, jos opinnot vastaavat tuettavia opintoja Suomessa tai sisältyvät Suomessa suoritettavaan tutkintoon. Monet turvautuvat myös säästöihin tai opintolainaan. Vaihto-ohjelmiin osallistuvat saavat usein automaattiisesti rahoitusta, mutta itsenäisesti ulkomaille lähtevät ovat haastavammassa asemaa.

Opiskelijoille myönnetään lukuisia eri apurahoja ja stipendejä, joskin tietyt apurahat on suunnattu vain tietyille ryhmille. Mahdollisia apurahat antajia löydät muun muassa Suomen ylioppilaskuntien liiton Apurahat ja stipendit -tietokannasta sekä Suomen kulttuurirahaston sivuilta.

Se mitä alaa opiskelet tai lähdet opiskelemaan, vaikuttaa yleensä siihen, mistä voit saada apurahaa. Pidä siis mielessä oman alasi järjestöt, rahoittajat ja tukijat. Myös eri maiden ystävyysseurat tukevat toisinaan ulkomailla suoritettavia opintoja.

Ulkomailla opiskelu kannattaa

Ulkomaan opintojen etuja

Harkitsetko opiskelua ulkomailla, mutta harkitset kannattaako se. Ulkomailla opiskeluun liittyy lukuisia positiviisia puolia. Lue, mitä ne ovat ja punnitse ovatko ne sinulle tärkeitä.

Kielitaito
Opiskellessasi ulkomailla saat mahdollisuuden parahtaa kielitaitoasi tai opiskella jopa aivan uuden kielen. Ulkomailla asuessa kielitaito paranee kohisten, kun kieltä kuulee jatkuvasti eri ympäristöissä. Myös työnantajat arvostavat vahvaa kielitaitoa. Tulevaisuudessa muun muassa kiinan, venäjän ja espanjan osaajia kaivataan työmarkkinoille. 

Henkilökohtainen kasvu
Muutto uuteen maahan tarkoittaa uutta kulttuuria ja kieltä, mikä voi olla jännittävää ja haastavaa. Kasvat, tutustut omaan itseesi sekä itsenäistyt uudessa ympäristössä uusien ihmisten ympärillä. Valitsemalla ulkomailla opiskelun, laajennat myös maailmankatsomustasi ja ajatteluasi.

”Kerran elämässä" -mahdollisuus
Opiskelijana sinulla on ainutkertainen mahdollisuus asua ulkomailla ja oppia paikallista kulttuuria. Samanlaista mahdollisuutta et ehkä saa myöhemmin, jos työpaikkasi ja asuinpaikkasi vakiintuvat.

Laajempi koulutustarjonta
Ulkomailla on koulutusmahdollisuuksia, joita ei välttämättä löydy Suomesta. Jotkut alat ovat myös niin uusia, että niiden opetus on pidemmällä kuin kotimaassa. Monissa maissa opetus sattaa olla erilaista ja painottuu eri asioihin, esimerkiksi puhetaitoon, artikkelien kirjoittamiseen tai työelämäprojekteihin.

Monikulttuurinen työelämä
Ulkomailla tutustut uusiin ihmisiin, jotka tulevat erilaisista kulttuureista. Opit ymmärtämään eri taustoista tulevia ihmisiä, heidän tapojaan, ajatuksiaan ja perinteitään. Samalla saat ystäviä ja luot tulevaisuuden verkostoja. Työmarkkinat kansainvälistyvät kovaa vauhtia, mikä tarkoittaa että työnantajien arvostavat taitoa työskennellä monikulttuurisessa työyhteisössä.

» Selaa ulkomailla tarjottavia koulutuksia

Lue myös muista koulutustyypeistä

» Aikuiskoulutus               

» Nuorten aikuisten osaamisohjelma  

» Yliopistot ja korkeakoulut 

» Ammattikorkeakoulut

» Kansanopistot

» Etäopiskelu

» Kielimatkat

» Lukiot ja erikoislukiot

» Ammatilliset opinnot

» Palaa sivun alkuun