Kuukauden koulutus - Ville Rantanen

Julkaistu joulukuussa 2009

Mitä opiskelet?

Opiskelen englanniksi Satakunnan ammattikorkeakoulun Degree Programme in International Business and Marketing Logistics (IBML) koulutusohjelmassa. Olen opiskellut jo puolitoista vuotta. Koulutus kestää kokonaisuudessaan 3,5 – 4 vuotta.

Koulutusohjelman pituus riippuu vaihto-ohjelmaan osallistumisesta ja siitä kuinka nopeasti opinnäytetyön saa tehtyä. Itse minulla on mahdollisuus suorittaa koko koulutusohjelma jopa 2,5 vuodessa, joten valmistuisin siinä tapauksessa jo ensi jouluna. Olen kuitenkin harkinnut vaihtoon osallistumista. Mikäli lähden vaihtoon, valmistun hieman myöhemmin.

Miten päädyit opiskelemaan englanninkieliseen ohjelmaan?

Heti lukiosta valmistuttuani hain kaupanalan koulutuksiin muun muassa yliopistoon. Suunnittelin lähinnä muuttavani Helsinkiin. Pallottelin kysymystä koulutuspaikasta; tein erilaisia testejä ja kyselin kavereilta mitä mieltä he olivat eri koulutusvaihtoehdoista. Pari ystävää opiskeli juuri tuolloin AMK:ssa ja he kertoivat että se voisi olla minullekin hyvä vaihtoehto. He kertoivat että ammattikorkeakoulussa opiskelu on tehokasta ja ennen kaikkea työelämälähtöistä. Olen aina halunnut kansainvälisen uran ja AMK tuntui tarjoavan siihen erinomaiset mahdollisuudet. Kun löysin IBML koulutusohjelman, oli päätös selvä.

Miltä opiskelu tuntuu englannin kielellä?

Minulla oli lukiossa pitkä englanti, joten olin jo tottunut englanniksi opiskeluun aiemmin. Minulle englanniksi opiskelu on itse asiassa tuntunut jopa luonnollisemmalta kuin suomeksi opiskelu. Kun olen nyt opintojen myötä oppinut esimerkiksi tiettyjä termejä englanniksi, en edes välttämättä tiedä tai muista mitä ne tarkoittavat suomeksi.

SAMKin IBML koulutusohjelma on todella kansainvälinen, koska noin puolet opiskelijoista tulee muualta kuin suomesta. Kansainvälisyys antaa oman mausteensa opiskeluun. Meitä on esimerkiksi Nepalista, Bangladeshista, Venäjältä ja Nigeriasta. Englanniksi opiskelu voi joistakin tietysti tuntua aluksi hankalalta, mutta voin kertoa että mitä enemmän kieltä käyttää sitä hauskempaa se vain on!

Aiotko hakea vaihtoon ulkomaille, jos kyllä niin minne?

Olen miettinyt viimeaikoina lähteväni vaihtoon Kaliforniaan. Tarkoitus on lähteä niin kauas koto-suomesta kuin mahdollista J

Mikä on ollut parasta opiskelussa?

IBML koulutusohjelma on erittäin tasokas ja haastava. Opetus perustuu ”ongelmalähtöiseen oppimiseen” (problem based lerning). *

Ryhmässä ongelmien ratkaisu on antoisaa ja ennen kaikkea siinä oppii esiintymistaitoja. Kaikki työt esitellään englanniksi koko ryhmän edessä, joten siinä oppii sekä ottamaan vastuun esiteltävästä tehtävästä että esittämään asiansa selkeästi englanniksi. Kukaan ryhmässä ei puhu englantia äidinkielenään, joten jokaiselle esiintyminen tapahtuu muulla kuin omalla äidinkielellä. Tällaiset esiintymiset parantavat huomattavasti omaa esiintymiskykyä ja niistä oppii jatkuvasti jotain uuttaa tulevaisuutta varten.

… entä haastavinta?

Tähän asti opiskelussa ei ole ollut mitään sellaista mistä en ole pitänyt. Koulutusohjelmaan pyrkiessä kannattaa kuitenkin valmistautua siihen että taso on kova ja että tehtäviä tulee olemaan paljon!

Joskus on tuntunut siltä että osa ulkomaisten koulujen kanssa yhteistyössä tehdyt projektityöt ovat jääneet vähän pinnallisiksi. Esimerkiksi kun teimme erään projektin saksalaisen koulun kanssa, olimme yhteydessä heihin ainoastaan sähköpostitse, joten varsinaista henkilökohtaista kontaktia ihmisiin ja projektiin ei syntynyt.

Mitä vinkkejä antaisit niille jotka suunnittelevat hakevansa kaupallisen alan koulutukseen?

Ensimmäisenä tulee mieleen luentojen tärkeys. Jos luennoille ei osallistu, putoaa kokonaan kärryiltä. Kotitehtäviä tulee joskus niin paljon, ettei niitä ehdi tekemään iltaisin, vaan ne voi tehdä vaikka hyppytunneilla. Mutta jos sen sijaan luentoja jättää väliin, on vaarana se, että ei ollenkaan pysy mukana siitä mitä kursseilla käsitellään. Luennoitsijat ovat sitä paitsi korkeatasoisia, joten ne ovat useimmiten kaikkea muuta kuin pitkästyttäviä.

Toisena vinkkinä kehottaisin tulevia opiskelijoita miettimään mitä koulutukselta haluaa. Kannattaa ennen kaikkea miettiä sitä haluaako opiskella yliopistossa vai ammattikorkeakoulussa. Itse ainakin tajusin että yliopisto-opiskelu ei sitten kuitenkaan olisi ollut minua varten ja olen todella tyytyväinen että valitsin ammattikorkeakoulun. Jos olet käytännön ihminen, niin sinun kannattaa valita ammattikorkeakoulu. AMK koulutusohjelmat ovat nimenomaan suunniteltu siten, että opiskelijoilla on selkeä yhteys työelämään jo opiskelun alkuvaiheessa. Työharjoittelun kautta pääset kokeilemaan miltä tuntuu tehdä töitä erilaisissa yrityksissä ja työympäristöissä. Lisäksi opinnäytetyö tehdään useimmiten suoraan jollekin yritykselle, joka voi jopa palkata sinut suoraan valmistumisesi jälkeen!

 

*Ongelmalähtöisen opiskelun tarkoituksena on että kirjojen ylenmääräisen lukemisen sijaan opiskelijat ratkovat esimerkiksi työelämässä vastaan tulevia käytännön ongelmia ja tapauksia. Ratkaisut mietitään siis yhdessä jonka jälkeen ryhmä esittää tuloksensa muille opiskelijoille.

Viimeksi päivitetty: 28 kesä 2018

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi