Julkaistu toukokuussa 2012
Nimi: Säde Suutari
Ikä: 19 vuotta
Koulutus: Lapsi- ja perhetyön perustutkinto
Oppilaitos: Jaakkiman kristillinen opisto
Miksi päätit opiskella lastenohjaajaksi?
Pidän lapsista. Heidän kanssaan ei yksikään päivä ole samanlainen. Koska tänä päivänä monilla lapsilla on paha olla, haluaisin olla omalla paikallani antamassa turvallisuuden tunnetta, kuuntelemassa ja kannustamassa.
Mikä on parasta tulevassa ammatissa?
Tulevassa ammatissa on monia hyviä puolia, kuten esimerkiksi se, että saa työskennellä lasten kanssa. Myös työpaikkoja on monia, joten työkenttä on aika laaja; saan laittaa omat lahjani likoon ja hyödyntää niitä lasten kanssa. Työllisyyskin on aika hyvä tässä ammatissa.
Kerro koulutuksestasi ja pääsyvaatimuksista.
Koulutukseen haetaan peruskoulun päättötodistuksella, ellei sinulla ole jo jonkin muun koulun päättötodistusta. Pääsykoe on keväällä, ja se sisältää psykologiset testit ja haastatteluja. Oma asenne on tärkeä.
Koulutus on jaettu useampaan eri opintokokonaisuuteen, mikä selkeyttää opiskelua. Yksi kokonaisuus on esimerkiksi Koululaisen aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus. Lisäksi viimeisenä vuonna jokainen pääsee valitsemaan mieluisan alueen, josta saa lisää tietoa ja kokemusta. Kaikkea aiempaa kokemusta ja harrastuksia hyödynnetään vapaasti valittavissa opinnoissa. Nuorisopuolella on myös yhteiset opinnot kuten matematiikka, jotka ovat kaikissa ammattioppilaitoksissa.
Mikä on ollut parasta opinnoissasi?
Mielestäni ehkä parasta on käytännönläheisyys. Kerätään materiaalia, josta on varmasti hyötyä tulevassa työelämässä. Kannustetaan ja valmennetaan oikeaan työhön esimerkkien ja työharjoittelujen kautta. Lisäksi olen iloinen, että koulutuksessa on vahvasti mukana kristilliset arvot.
Mikä on ollut haastavinta?
Välillä on paljon asioita, joita pitäisi keksiä tai ideoida, lähinnä erilaisia suunnitelmia. Se on eri tavalla rankkaa kuin monien tehtävien teko, mutta ehkäpä sekin on vain hyvää valmistautumista työelämää varten. Lisäksi näyttöjen arviointikriteerien kirjoittaminen on haastavaa, mutta onneksi niihin saa apua.
Mistä saat motivaatiota, jos opinnot eivät maistu ihan aina?
Koska haluan hyviä arvosanoja, teen töitä niiden eteen. Lisäksi kannustava ilmapiiri, luokan tuki ja mielenkiintoiset aineet saavat yrittämään. Mieluummin istun tunnilla kuin teen tehtäviä vapaa-ajalla.
Oletko jo suorittanut työssäoppimisjakson?
Työssäoppimisia meillä on ollut joka vuosi paikoissa, joissa voimme valmistumisen jälkeen työskennellä. Harjoittelupaikat sovitaan koulun kautta, mutta opiskelija saa itse ehdottaa ja vaikuttaa minne päin hän haluaa harjoitteluun. Itse olen Kouvolan suunnalta ja olen saanut työpaikat läheltä kotiani.
Ensimmäisenä syksynä olin kaksi viikkoa perhepäivähoitajan kotona, jolloin sain hakea tuntumaa pienessä ryhmässä toimimisesta. Keväällä pääsin lähimpään päiväkotiin neljäksi viikoksi, ja siellä suoritin ensimmäisen näytön.
Toisen vuoden syksyllä olin kahdeksan viikkoa seurakunnan päivä- ja perhekerhossa. Sinä aikana kerkesin hyvin tutustua käytännön työhön. Keväällä ei ollut yhtäjaksoista harjoittelua vaan teimme yksittäisiä päiviä koulumme perhekerhossa ja kunnan ryhmäperhepäivähoidossa.
Kolmantena vuonna minulla olisi ollut työharjoittelu iltapäiväkerhossa, mutta hain ja pääsin Espanjaan kuudeksi viikoksi. Siellä olin työssäoppimassa suomalaisessa ev. lut. seurakunnassa Fuengirolassa. Minusta oli kiva saada kokemusta erilaisesta kulttuurista ja elää erilaisessa ympäristössä. Ulkomaan harjoitteluun löytyy paikkoja eri puolilta Eurooppaa.
Minkälainen opiskelupaikka Jaakkiman kristillinen opisto on?
Opisto sijaitsee Saimaan rannalla kauniin ja rauhallisen niemen kärjessä, jossa on monipuoliset mahdollisuudet toteuttaa niin perhetapahtumia kuin juhliakin. Opiskelu on vaihtelevaa; teoriatuntien vastapainona on käytännön harjoittelua. Kädentaitojen ja draaman tekniikoita tehdään ihan oikeasti. Liikuntatuokioita ja muita tuokioita pidetään sekä omalle luokalle että erilaisille lapsiryhmille. Kristillisistä arvoista pidetään kiinni esimerkiksi aamuhartauksissa, jotka ovat osa koulutustani. Ilmapiiri on rento ja kannustava, minkä ansiosta opiston väestä muodostuu pienimuotoinen yhteisö. Ruoka on hyvää ja viihtyvyyttä on parannettu yhteisillä teemapäivillä ja sisustuksessa mm. sohvilla. Opiskeleminen on myös edullista.
Minkälaista asuminen opiston asuntolassa on?
Asun koulumme asuntolassa, koska opisto on yli sadan kilometrin päässä kodistani. Siellä asuvat kaikki muutkin meidän luokkalaiset. Huoneet ovat kahdelle hengelle, ja niissä on oma vessa ja suihku. Käytävällä on yhteinen keittiö ja kerroksessa on oleskelutila television ja tietokoneen kera. Asuminen on ilmaista. Lisäksi tarjolla on aamupalaa ja päivällistä.
Opiskelijat voivat itse päättää mitä tekevät vapaa-ajallaan, kunhan asuntolan sääntöjä noudatetaan. Asuntolavalvoja ideoi ja toteuttaa yhdessä opiskelijoiden kanssa erilaista toimintaa ja auttaa löytämään harrastusmahdollisuuksia. Illalla on mahdollisuus käyttää koulun tiloja kuten tietokoneluokkaa ja liikuntasalia. Lisäksi asuntolassa on pieni kuntosali, saunat ja uima-allas.
Mielestäni asuntolassa asuminen on rentoa ja siellä on sopivat puitteet opetella elämään itsenäisesti. Koulun jälkeen tutustuminen muihin oppilaisiin on vähän helpompaa.
Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on? Aiotko vielä jatkaa opintoja vai hakeudutko työelämään valmistumisesi jälkeen?
En ole vielä varma, mitä haluan tulevaisuudelta. Mietteissä on ollut välivuosi Musiikkiteatteri-linjalla. Jatko-opinnoista olen miettinyt sosionomin tutkintoa, jossa erikoistuisin lastentarhanopettajaksi. Työkokemuskin olisi hyvä asia, joten aion myös tarkkailla avoimia työpaikkoja ja miettiä töihin menoa. Olen saanut hyvää palautetta työssäoppimisjaksoista, joten olen saanut jo vähän jalkaa oven väliin. Joitain työtarjouksiakin on jo tullut.