Sivuston käyttötapa: Mobiili

“Asioilla on tapana järjestyä” ja muita äideiltä opittuja viisauksia

Pyysin työkavereitani Studentumilla kertomaan, mitä viisauksia he ovat äideiltään ja isoäideiltään oppineet ja miten nuo opit ovat kantaneet läpi elämän. Vastauksia lukiessa tuli tippa linssiin – näitä asioita ei välttämättä tule usein mietittyä, vaikka ne ovatkin itsestäänselvyyksinä mukana arjessa. Ehkä juuri siksi emme näitä muista ajatellakaan.

Äideiltä opitaan monia asioita aina arjen perusaskareista asenteisiin ja arvomaailmaan asti. Lapsena äidiltä on luontevaa oppia uutta, teininä äidin opit tuntuvat joskus rasittavilta, ja aikuisena opittuja asioita osaa katsoa uudesta näkövinkkelistä ja arvostaa aivan uudella tavalla. Mutta, asiaan! Mitä työkaverini ovat äideiltään oppineet?

Hanna: Tiedonjano edistää positiivista elämänasennetta

“Isoäitini on toiminnallaan opettanut, että tiedonjano ja mielenkiinto uusia asioita kohtaan edistävät positiivista elämänasennetta. Hänellä ei itsellään ole korkeakoulutusta, mutta hän on kuitenkin aina kiinnostunut kuulemaan erilaisia mielipiteitä ja oppimaan uusia juttuja, vaikka pitäisi niitä itse outoina. Olen ymmärtänyt tämän ‘viisauden’ vasta viime aikoina, koska se ei ole konkreettinen neuvo, vaan tapa toimia. Aion jakaa tätä ajatustapaa eteenpäin, koska uskon asenteen tuovan hyvän fiiliksen lisäksi myös onnistumisia ja yllättäviä mahdollisuuksia.”

Max: Vie loppuun se, mitä olet aloittanut

“Opin äidiltä, että lautanen pitää syödä tyhjäksi. Myöhemmin olen oppinut ymmärtämään, että se tarkoittaa myös ‘Vie loppuun se, mitä olet aloittanut’. Tämä asia on ollut hyvä oppia heti kättelyssä!”

Marija: Omat valinnat täytyy tehdä itse

“Isoäitini on aina korostanut sinnikkyyttä. ‘Vaikka välillä tuntuu, ettei millään jaksa, täytyy vain nousta ja tarttua hommiin. Koska siten ne hommat tulee tehtyä’. Äitinikin on vähän samanlainen jääräpäinen sissi, joka ei voi levätä, ennen kuin on saattanut aloitetun asian loppuun. Äidiltä löytyy myös yodamaista suhtautumista asioihin: puolivillaisesti tehty voi olla sama kuin ei tekisi lainkaan. Ihan sama mikä homma on kyseessä, se täytyy tehdä siten, että sen takana voi seistä ylpeänä.

Äiti on myös korostanut sitä, että omat valinnat täytyy tehdä itse. Nuorempana ärsytti, kun hän ei patistanut mihinkään tai antanut selkeää suuntaa. Tämä asia on auennut minulle vasta vanhempana. Luulin, että elämään olisi joku manuaali ja ihmettelin, miksei äiti voi paljastaa toimintaohjeita. Nyt ymmärrän, että polut, joita ei ole itse valinnut, ovat vääriä polkuja. Toki itse valitutkin voivat osoittautua vääriksi, mutta se onkin toinen juttu… Ei kuitenkaan ole mitään valmista pöytää, jonka ääreen voisi vain lysähtää. Se on oikeastaan todella hyvä juttu, luulen ainakin niin. Äidin ja mummin opetukset ovat parhautta ja voisin kirjoittaa niiden pohjalta vaikka self help -oppaan ja jakaa koko maailman kanssa!”

Vilma: Asioilla on tapana järjestyä

“Äidiltä olen oppinut ajatustavan ‘asioilla on tapana järjestyä’ – sellaista perusjärkevyyttä siis! Pitää luottaa siihen, että elämä kantaa. Mummit eivät ole suoraan viisauksiaan jaelleet, mutta toista mummia seurailemalla olen oppinut, että sosiaalinen verkosto, joka koostuu kavereista ja tuttavista, on tosi tärkeä elämässä, myös sitten vanhempana.

En koe, että äitini olisi tuputtanut minulle omia oppejaan. Tai ehkä hän on tehnyt sen niin taitavasti, etten vieläkään huomaa sitä! Toivoisin itsekin olevani samanlainen luottava hahmo, joka katselee läheltä ja on tarvittaessa apuna, mutta luottaa myös muiden omaan järkeen.

Äidiltäni olen oppinut myös sen, että liikunta ja urheilu on tärkeää, pitää syödä hyvin ja että oma pää pitää pitää.”

Aino: Onni on pienissä arjen hetkissä

“Äidiltä olen oppinut, että elämässä onni on pienissä arjen hetkissä. Ei tarvitse olla isoja krumeluureja juttuja, vaan arki on sitä parasta ja oikeinta elämää. Siksi arjen pitäisi olla sellaista, että siinä viihtyy. Äiti on myös opettanut, että vihaisena ei saa mennä nukkumaan, ja että vaatteiden pesuohjeet kannattaa lukea ja pesupussia käyttää tarvittaessa. Äiti on myös opettanut, että ihmissuhteissa pitää muistaa oma arvokkuutensa, eli dignity. Jos joku ei arvosta, jätä hänet omaan arvoonsa.

Mummollani on ihan best elämänasenne. Hänen mukaansa kaikki ‘ei oo niin nökö-nuukaa’. Tässä asiassa on varmaan uskottava kohta ysikymppistä mummoa. Hän on opettanut myös yhden konkreettisen asian: aterimet laitetaan laatikkoon aina ‘haa-vei-lu’, eli haarukat, veitset ja lusikat -järjestyksessä.”

Emma: Itseään ei pidä ottaa liian vakavasti

Mitä sitten itse olen oppinut äidiltäni ja isoäideiltäni? Äidiltäni olen oppinut lempeyttä ja empatiaa, arvostusta muita ihmisiä kohtaan ja tietysti sen, miten vaatteet kuuluu pestä ja tiskit tiskata. Äidiltä olen myös oppinut suunnittelutaitoja. Perhelomalle lähtiessämme meillä oli lista, josta tarkistimme kaiken mukaan tulevan. Olen myös oppinut käyttämään kaupassa kauppalistaa, sillä se helpottaa ja nopeuttaa ostosten tekoja ja auttaa välttämään heräteostoksia. Äidiltä olen oppinut myös hassuttelun tärkeyden – kaikkea ja itseään ei pidä ottaa liian vakavasti. Tätä oppia haluan muillekin jakaa! Toivoisin joskus olevani samanlainen kuin oma äitini, joka välittää, tukee ja hauskuuttaa.

Mummultani olen oppinut sinnikkyyttä – leskeksi jääminen ei ole hänen vauhtiaan hidastanut. Häneltä olen oppinut myös lähisuvun ja sukulaisten tärkeyden. Edesmennyt mummini luki minulle aikanaan Harry Potteria, ja sytytti minussa kiinnostuksen lukemiseen.

Mitä sinä olet oppinut äidiltäsi tai isoäideiltäsi?

– Emma

Viimeksi päivitetty: 10 touko 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 26.9.2019

Opiskeluelämän jännittävät tilanteet

Opiskeluelämä on täynnä jännittäviä tilanteita, mutta milloin jännittäminen menee yli?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 5.8.2019

Koulutussanasto

Koulutusmaailman sanasto yhteenkoottuna. 

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 30.9.2019

TOP 10 säästövinkit opiskelijalle

Uusia ihmisiä, paljon tapahtumia, menoja ja rientoja. Ehkä elämäni paras jakso alkamassa. Mutta pärjäänkö opintotuella? Keräsimme kymmenen parasta säästövinkkiä, joilla voit helpottaa hieman taloudellista ahdinkoa.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Koulutus.fi