Yrittäjä on oman menestystarinansa rakentaja – miten pääsee alkuun?

Yrittäjyys sekä pelottaa että houkuttaa. Menestyksekkäät yrittäjätarinat ja yrittäjän vapaus taas houkuttelevat monia. Miten rakennetaan oma menestystarina yrittäjänä?

Julkaistu 9.1.2019 Koulutusliitteessä   TEKSTI: Vilma-Riina Koppanen

Yrittäjä on oman

menestystarinansa

rakentaja

– miten pääsee

alkuun?

Yrittäjyys sekä pelottaa että houkuttaa. Aiheeseen liitetään usein synkkiä mielikuvia, jotka ovat omiaan tukahduttamaan innostuksen yrittää. Menestyksekkäät yrittäjätarinat ja yrittäjän vapaus taas houkuttelevat monia. Miten rakennetaan oma menestystarina yrittäjänä? Onko alkuun pääsy todella niin vaikeaa?

Yksi rikkomista vaativa yrittäjämyytti on harhaluulo yrittäjyyden starttaamisen vaikeudesta. Aloittamiseen ei välttämättä tarvita suuria pääomia tai mullistavaa liikeideaa. Edes ALV:in, TyEL:n ja kaksinkertaisen kirjanpidon hanskaamisesta ei kannata olla huolissaan. Riittääkö tosiaan vain hyvä idea ja halu tehdä töitä? Yksi rikkomista vaativa yrittäjämyytti on harhaluulo yrittäjyyden starttaamisen vaikeudesta. Aloittamiseen ei välttämättä tarvita suuria pääomia tai mullistavaa liikeideaa. Edes ALV:in, TyEL:n ja kaksinkertaisen kirjanpidon hanskaamisesta ei kannata olla huolissaan. Riittääkö tosiaan vain hyvä idea ja halu tehdä töitä? 

– Yrityksen perustaminen on oikeasti helppoa, kannustaa haastatteluhetkellä reilun vuoden yrittäjänä toiminut turkulainen Martti Loponen, 29. 

Loposen yritys on konesaumakattoja ja rakennuspeltitöitä tuottava Peltitaiturit Oy. Vuonna 2007 rakennusalan ammatitutkintoon valmistuneen nuoren miehen mielessä ei kuitenkaan vielä siintänyt yrittäjän ura. Polku vei muiden oppiin useammaksi vuodeksi.

Oma yritys, oma juttu

Motivaatioita yrityksen perustamiseen on monia. Tyypillisesti uusi yritys perustetaan yrittäjän oman osaamisen ympärille, jolloin yrittäjä työllistää vähintään itsensä. Kyse on yleensä kouluttautumisen kautta hankitusta käytännön osaamisesta, kuten kauneudenhoidosta, hammaslääkäripalveluista tai sähkötöistä. On myös aloja, joilla yrittäjäksi ryhtyminen on käytännössä ainoa vaihtoehto, sillä palkkatyötä on tarjolla vähän.

Yrittäjä kerää itse työnsä hedelmät. Tämä lienee suurimpia kannustimia yrittäjäksi ryhtymiseen. Yrittäjyys on palkkatyötä riskisempää, joten myös voitonteon mahdollisuus on palkkatyötä suurempi.

Loposen kohdalla alkusysäys oman yrityksen perustamiselle tuli lähipiiristä. 

– Kaverit painostivat perustamaan yrityksen. Aluksi olin sitä mieltä, että alalla on jo nyt liikaa toimijoita, eikä homma tulisi kannattamaan, kertoo Loponen. Mieli kuitenkin muuttui pienen pohdinnan jälkeen. 

– Funtsin, että miksipäs ei. Ammattitaitoa löytyy ja asenne työntekoa kohtaan on kunnossa. 

Useita vuosia alan töitä tehneellä Loposella oli verkostokin jo olemassa. 

– Lopulta oli helppoa lähteä yrittämään kun tiesi, että duunia saattaisi riittää, Loponen toteaa.

Käytännön tekijöiden, kuten työllistymisen tai tuloksenteon, lisäksi yrittäjyyden taustalla on usein muitakin syitä. Yrittäjyydestä voidaan haaveilla esimerkiksi siksi, että oman yrityksen kautta pääsee toteuttamaan itseään, saa uudenlaista vapautta tai pystyy edistämään omia arvojaan.

 – Omaa persoonaa saa näyttää sopivassa suhteessa. Kravattipuolikin pitää hoitaa, kommentoi Loponen.

Sisäisen motivaation löytäminen vie yleensä pitkälle, myös yrittäjänä. 

– Rahaa en ole niinkään miettinyt. Ajattelin, että olisi siistiä omistaa firma, jonka kaikki tietävät ja joka on tunnettu luotettavuudestaan, kertoo Loponen yrittämisen taustalla olevista syistä. 

Käytännössä peltitaituri on huomannut, että asiakkailta saatu positiivinen palaute todella palkitsee.  Kun pystyy ratkomaan ihmisten ongelmia ja näkee miten tyytyväiseksi se tekee, työ saa todellisen merkityksensä.

Työnteolla siitä selviää

Työntekoon on yrittäjänä oltava valmis. Vaikka vapautta on, työmäärä saattaa kasvaa suureksi.  

– Jos pyydän työntekijää tulemaan vielä illalla työmaalle, kun hommia on paljon, niin olen mä siellä itsekin, Loponen vahvistaa. 

Varautuminen yllättäviin käänteisiin, niin myönteisiin kuin ikäviin, on tärkeää. On hyvä pohtia, miten omaa yritystoimintaa voi tulevaisuudessa kehittää. Peltitaiturit on onnekkaassa tilanteessa. Hommia riittää, joten Loponen on voinut palkata avukseen useammankin työntekijän. 

–  Kyllä se on palkitsevaa. Hienoa, että pystyy maksamaan palkkaa muille, myöntää Loponen.

Peltitaiturit Oy:n tarina lähti käytännössä liikkeelle liiketoimintasuunnitelman tekemisestä ja starttirahan hakemisesta. Liiketoimintasuunnitelman kirjoittaminen tuntui pitkäveteiseltä ja vei jonkin verran aikaa. Valmista ei ensiyrittämällä tullutkaan, vaan paikallisen yritysneuvonnan palvelut tulivat tarpeeseen. 

– Se oli tosi hyvä tapaaminen, sain hyviä neuvoja. Ja yritysneuvonnasta sain apua myöhemminkin, kun tuli kysyttävää käytännön asioista, Loponen muistelee.

Kun liikeideaan ja yrityksen pyörittämiseen liittyvä ajatustyö on tehty, on yrityksen perustaminen itsessään suhteellisen yksinkertainen ja mekaaninen prosessi: täytät perustamisilmoituksen ja hoidat mahdolliset lupa-asiat ja rekisteröinnit. Tämän jälkeen saat Y-tunnuksen. Suurin työnsarka perustamisvaiheessa oli Loposen mukaan vakuutusasioissa. Palveluita kannattaa kilpailuttaa ja asioista ottaa selvää. Näin yrittäjä saa tarpeisiinsa sopivaa palvelua ja rahaakin säästyy. 

Verotukseen, palkanmaksuun tai muuhun rahaliikenteeseen liittyviä kiemuroitakaan ei aloittelevan yrittäjän kannata pelätä. 

"Koulussa olisi voinut

olla enemmän juttua

yrittäjyydestä.

Että miten se

käytännössä

tapahtuu."

Martti Loponen

– Raha-asioista en kai tajua vieläkään mitään. Veroilmoitus kun tipahtaa postiluukusta, niin kyllähän sen täyttää ja toivoo, että menee oikein. Turha virheitä on pelätä, kuvaa Loponen pilke silmäkulmassa. 

Tilitoimiston palveluita kannattaa yleensä aivan pienenkin yrityksen hyödyntää. Aikaa ja vaivaa säästyy. Tilitoimistoissa hoidetaan kirjanpito, tilinpäätös ja maksuihin liittyvät asiat, kuten viranomaismaksut, ammattitaidolla. 

– Koulussa olisi voinut olla enemmän juttua yrittäjyydestä. Että miten se käytännössä tapahtuu. En nyt muista, että koulussa olisi ollut mitään yrittäjyydestä, eikä siitä varsinaisesti muualtakaan opi, sanoo Loponen. 

Yrittäjyyden alkutaipale edellyttääkin jonkin verran itseopiskelua ja asioihin perehtymistä.

Mitä vinkkejä tuoreehko yrittäjä sitten antaisi yrityksen perustamista miettivälle? 

– Jos on ammattitaitoa tai hyvä idea mielessä, niin ei siinä mitään menetäkään, jos lähtee kokeilemaan. Jos liikeidea ei ole aivan surkea ja tekee paljon hommia, niin hyvin se menee. 

Loponen muistuttaa myös järjen käytöstä: 

– Ei se yrityksen perustaminen itsessään ole vaikeaa. Ota tilitoimisto, se helpottaa paljon. Pystyt keskittymään siihen, minkä takia yrityksen alun perin perustit.

Katso aloittelevan yrittäjän vinkit


Mainokset