Sivuston käyttötapa: Mobiili

Opiskelupaikka hakusessa? Tsekkaa kesän lisähaku ja nappaa opiskelupaikka syksyksi! 📚🍂

Ole nöyrä, mutta älä nöyristele!

Julkaistu 3.1.2018 Koulutusliitteessä

Ole nöyrä, mutta älä nöyristele!

TEKSTI: Anssi Mäkelä 

Ole nöyrä, mutta älä nöyristele!

TAMPERELAINEN Arto Lappalainen, 30, työskentelee freelancer-kokkina ja opettaa restonomiopiskelijoita. Muun muassa Suomen Top Chef -ohjelmassa esiintynyt ja kokkien maajoukkueessa kisannut Arto nauttii erityisesti alan jatkuvasta murroksesta.

– Ruuanlaittoala muuttuu jatkuvasti ja mennään kovaa vauhtia eteenpäin. Se pitää mielen virkeänä, kertoo Arto.

Koulutukseltaan Arto on ravintolakokki ja restonomi. Tällä hetkellä hän opiskelee ammatillisessa opettajakoulutuksessa. Ruuanlaitossa häneltä kannattaa kysyä vinkkejä varsinkin jälkiruokiin liittyen.

– Jälkkäreitä on siistiä tehdä sellaisista aineksista, joita ei ole tullut aikaisemmin miettineeksi. Esimerkiksi suomalaisesta metsästä saa paljon uusia makuja myös jälkiruokiin. Se kiehtoo eniten, mainitsee Arto.

Trendien aallon harjalla pysyminen on kuitenkin kuin kaksiteräinen miekka – pitkät työajat ja kiire tuovat oman lisämausteensa kokin työpäivään. Kokin tavallinen työpäivä onkin varsin erilainen esimerkiksi toimistotyöläisen arkeen verrattuna.

– Päivät venyvät usein 12-tuntisiksi riippuen siitä, kuinka paljon on esivalmisteltavaa. Työpäivän alkuun tehdään tarvittavat esivalmistelut iltaa varten, ja iltapäivästä ruvetaan valmistautumaan illan serviisiin. Asiakkaiden myötä puuhastellaan koko ilta ja laitellaan annoksia esille. Sitten siivotaan keittiö, tiskataan tiskit ja lopuksi on aika lähteä kotiin, kertoo Arto.

Kokin koulutus ja ammatti vaatii joustavan luonteen ja luovan mielen – pitää kyetä keksimään uutta. Samaan aikaan täytyy olla rento asenne paineen alla ja olla valmis kovaan työhön.

– Tiukassa paikassa ei saa tulla pupu pöksyyn, Arto tuumii.

Varsinkin uran alkupuolella kannattaa ottaa vastaan kaikki mitä tarjotaan. Arton vinkki nuorille kokin aluille onkin hyvin selvä:

– Ei pidä heti olettaa, että kaikki on yhtä hohdokasta kuin mitä esimerkiksi TV-kokit antavat ymmärtää.  Pitää olla nöyrä, mutta ei kuitenkaan nöyristellä, Arto ohjeistaa.

Tampereen parhaat wingsit löytyvät Arton mukaan Siipiweikoista.

Mitä tekisit mustasta makkarasta?

"Mustalle makkaralle ei saa tehdä mitään, se on pyhä tuote. Mustan makkaran kyytipojaksi kuuluu kuitenkin puolukkahillo ja kylmä maito."

Tutustu Koulutusliitteeseen!

Viimeksi päivitetty: 12 helmi 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 17.1.2019

Maisemia ja maalausta – taidekorkeakouluun Ruotsiin

Ulkomaille muuttaminen opiskelemaan taidetta on hyppy tuntemattomaan, joka saa monen polvet lyömään loukkua. Haasteeseen vastaaminen ei kuulunut taidemaalari Henriikka Harisen alkuperäiseen suunnitelmaan, mutta maailma ja maalaus veivät mennessään.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 6.2.2018

Sähkössä on poweria!

Julkaistu 3.1.2018 Koulutusliitteessä TEKSTI: Paula Ihamäki KUVA: Emmi Virtanen SÄHKÖ on luonnonilmiö, jota ihminen on kekseliäisyydessään oppinut hyödyntämään monella tavalla. Sähkön käyttö lisääntyy koko ajan ja käyttötarkoitukset monipuolistuvat entisestään. Sitä mukaa kun sähkön tuotanto siirtyy uusiutuviin energialähteisiin, se tarjoaa ratkaisun hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja ilmasto ...
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.2.2018

"Voin suositella aikuisopiskelua kaikille!"

Koulutusrahaston aikuiskoulutustuki luo taloudelliset edellytykset aikuisena opiskelulle. Lue Anne Helasjoki-Vesasen kokemuksia aikuiskoulutustuella opiskelusta.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi