Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ole nöyrä, mutta älä nöyristele!

Julkaistu 3.1.2018 Koulutusliitteessä

Ole nöyrä, mutta älä nöyristele!

TEKSTI: Anssi Mäkelä 

Ole nöyrä, mutta älä nöyristele!

TAMPERELAINEN Arto Lappalainen, 30, työskentelee freelancer-kokkina ja opettaa restonomiopiskelijoita. Muun muassa Suomen Top Chef -ohjelmassa esiintynyt ja kokkien maajoukkueessa kisannut Arto nauttii erityisesti alan jatkuvasta murroksesta.

– Ruuanlaittoala muuttuu jatkuvasti ja mennään kovaa vauhtia eteenpäin. Se pitää mielen virkeänä, kertoo Arto.

Koulutukseltaan Arto on ravintolakokki ja restonomi. Tällä hetkellä hän opiskelee ammatillisessa opettajakoulutuksessa. Ruuanlaitossa häneltä kannattaa kysyä vinkkejä varsinkin jälkiruokiin liittyen.

– Jälkkäreitä on siistiä tehdä sellaisista aineksista, joita ei ole tullut aikaisemmin miettineeksi. Esimerkiksi suomalaisesta metsästä saa paljon uusia makuja myös jälkiruokiin. Se kiehtoo eniten, mainitsee Arto.

Trendien aallon harjalla pysyminen on kuitenkin kuin kaksiteräinen miekka – pitkät työajat ja kiire tuovat oman lisämausteensa kokin työpäivään. Kokin tavallinen työpäivä onkin varsin erilainen esimerkiksi toimistotyöläisen arkeen verrattuna.

– Päivät venyvät usein 12-tuntisiksi riippuen siitä, kuinka paljon on esivalmisteltavaa. Työpäivän alkuun tehdään tarvittavat esivalmistelut iltaa varten, ja iltapäivästä ruvetaan valmistautumaan illan serviisiin. Asiakkaiden myötä puuhastellaan koko ilta ja laitellaan annoksia esille. Sitten siivotaan keittiö, tiskataan tiskit ja lopuksi on aika lähteä kotiin, kertoo Arto.

Kokin koulutus ja ammatti vaatii joustavan luonteen ja luovan mielen – pitää kyetä keksimään uutta. Samaan aikaan täytyy olla rento asenne paineen alla ja olla valmis kovaan työhön.

– Tiukassa paikassa ei saa tulla pupu pöksyyn, Arto tuumii.

Varsinkin uran alkupuolella kannattaa ottaa vastaan kaikki mitä tarjotaan. Arton vinkki nuorille kokin aluille onkin hyvin selvä:

– Ei pidä heti olettaa, että kaikki on yhtä hohdokasta kuin mitä esimerkiksi TV-kokit antavat ymmärtää.  Pitää olla nöyrä, mutta ei kuitenkaan nöyristellä, Arto ohjeistaa.

Tampereen parhaat wingsit löytyvät Arton mukaan Siipiweikoista.

Mitä tekisit mustasta makkarasta?

"Mustalle makkaralle ei saa tehdä mitään, se on pyhä tuote. Mustan makkaran kyytipojaksi kuuluu kuitenkin puolukkahillo ja kylmä maito."

Tutustu Koulutusliitteeseen!

Viimeksi päivitetty: 12 helmi 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 17.1.2019

Ratkaisukeskeisyys etsii ratkaisuja syyllisten ja syiden sijaan

Neuropsykiatristen oireyhtymien kuten ADHD:n ja Aspergerin oireyhtymän hoidossa työskentelevillä tulee olla sosiaali-, terveys- ja/tai kasvatus- ja opetusalan pohjakoulutus sekä neuropsykiatriaan liittyvää lisäkoulutusta.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 9.1.2019

Studentumin Koulutusliite

Studentumin Koulutusliite on vuosittain ilmestyvä koulutusaiheinen lehti, jossa esitellään erilaisia opiskelijatarinoita, opiskelumahdollisuuksia ja koulutusta etsivälle hyödyllistä sisältöä. Lehti julkaistiin ensimmäisen kerran tammikuussa 2017.

Teemat: Koulutusliite
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 13.6.2018

Ammattilaisen haastattelu: Suurtalouskokki

Sara Hayes halusi työn, jossa voi nähdä oman käden jäljen, ja jossa jokainen päivä on erilainen. Siispä keittiöala tuntui sopivalta valinnalta.

Lue lisää
Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.