Sivuston käyttötapa: Mobiili

10 syytä opiskella ulkomailla

10 syytä opiskella ulkomailla

Sinustako maailmankansalainen? 10 syytä opiskella ulkomailla

Ulkomailla opiskelu on iso askel kenelle tahansa. Miksi niin monet jättävät turvallisen kotimaansa ja lähtevät ulkomaille opiskelemaan? Listasimme kymmenen syytä, miksi ulkomailla opiskelu kannattaa.

1. Itsenäistyt

Ulkomailla opiskellessa aikuistuu ja itsenäistyy nopeasti. Elämä ulkomaan opintojen jälkeen tuntuu usein helpommalta kuin aikaisemmin. Kotiin saapuessasi olet tyytyväinen, että saat maksaa laskut äidinkielelläsi. Olet itsevarmempi ja uskallat ottaa vastuuta, koska tiedät pärjääväsi haastavissakin tilanteissa.

Tutustu uusiin kulttuureihin

2. Pääset tutustumaan uuteen kulttuuriin

Maailma globalisoituu hirvittävää vauhtia. Muihin kulttuureihin kannattaa tutustua pikaista lomamatkaa syvällisemmin. Ulkomailla opiskellessa uppoudut uuden maan politiikkaan, kulttuuriin sekä kieleen, ja sinun on helpompi ymmärtää erilaisia näkökulmia.

Ulkomaan opinnot antavat uusia perspektiivejä tuttuihin historiallisiin tapahtumiin ja vaihtoehtoisia näkökulmia maailman menoon.

3. Erotut työnhakijoiden joukosta

Ulkomailla opiskeltuasi olet työhaastattelussa paljon kypsempi ja itsevarmempi. Sinulla on antaa konkreettisia esimerkkejä ongelmanratkaisu- sekä yhteistyökyvystäsi, koska olet todennäköisesti kohdannut matkoillasi haastavia tilanteita.

Kun haet vasta-alkajalle sopivaa työpaikkaa valmistumisesi jälkeen, kilpailet lähes identtisten hakijoiden kanssa. Ulkomailla opiskelun tuoma kokemus voi auttaa sinua erottumaan joukosta.

Olet myös tottunut olemaan hiukan epämukavissa tilanteissa, joten työhaastattelu sujuu helpommin. Näistä taidoista on varmasti hyötyä muutenkin työelämässä.

Toteuta itseäsi ja intohimojasi!

4. Yleissivistyksesi paranee

Ulkomailla opiskelu sopii erityisesti niille, joille kotimaan opiskelumahdollisuudet eivät riitä. Vaikka kotimaan koulujärjestelmä olisikin huippuluokkaa, ulkomailla opiskelu voi antaa sinulle paremman mahdollisuuden toteuttaa itseäsi.

Voit opiskella yliopistoissa, jotka ovat opiskelemasi alan edelläkävijöitä. Saat pääsyn esimerkiksi historiallisiin kirjastoihin, paikallisiin arkistoihin tai taidehistoriallisesti merkittäviin museoihin. Mielenkiinto opiskelemaasi alaa kohtaan pysyy korkealla, kun muutkin ympärilläsi ovat motivoituneita.

Voit yhdistää opintosi ympäristöön, jossa voit syventää harrastuksiasi. Jos esimerkiksi harrastat sukellusta ja haluaisit parantaa taitojasi, voit mennä opiskelemaan jonnekin, missä sukelluspaikat ovat lähietäisyydellä. Opiskeluajastasi tulee merkityksellisempää, ja kukapa ei haluaisi lukea tenttiin palmun alla!

5. Opit asioita itsestäsi

Joskus on vaikeaa tietää, kuka olet ja mihin oma polkusi johtaa. Ulkomailla asuessasi löydät taatusti itsestäsi uusia puolia.

Jos oikeasti haluat löytää itsesi, lähde ulkomaille ja tutustu itseesi uudessa ympäristössä. Turvaverkkosi on vain nettiyhteyden tai puhelinsoiton päässä, mutta joudut selviämään melko itsenäisesti.

Sinun on luotava ulkomailla oma elämäsi melkein tyhjästä, koska ympärilläsi ei ole tuttuja ihmisiä tai ympäristöä. Saatat huomata alkavasi tehdä asioita uudella tavalla. Saatat myös alkaa pohtia uudelleen ihmissuhteitasi, poliittisia mielipiteitäsi ja sitä, millaista elämää juuri sinä haluat elää.

Saatat ajatella olevasi suvaitsevainen ja suhtaudut muista kulttuureista tuleviin avoimesti, mutta ulkomaille muutto voi horjuttaa tätä käsitystä. Nyt sinusta tuleekin se joukosta erottuva ulkomaalainen. Ulkomaanopintojesi jälkeen sinulla on enemmän ymmärrystä ja arvostusta erilaisia ihmisiä ja kulttuureja kohtaan – tämä on äärettömän arvokas voimavara työurallasi ja elämässä yleensä.

Opi hyödyllisiä taitoja

6. Matkustelusta tulee elinikäinen tapa

Kun tekee ensimmäistä kertaa jotain uutta, saattaa se tuntua todella pelottavalta. Monille ulkomailla opiskelu on ensimmäinen mahdollisuus jättää kotimaa ja kokeilla omien siipien kantavuutta.

Ulkomailla opiskelu kehittää arvokkaita matkustustaitoja. Opit suunnistamaan kansainvälisillä lentokentillä. Alat tunnistaa ne ravintolat, joista todennäköisesti saa ruokamyrkytyksen. Opit liikkumaan vieraissa kaupungeissa. Huomaat, kun taksikuski huijaa sinut vähän pidemmälle ajelulle. Opit myös välttämään turistilta näyttämistä.

Sinusta tulee toki opiskelukaupunkisi ekspertti, mutta samalla opit kykyjä, joista on hyötyä mihin tahansa matkustaessa.

7. Saat ystäviä kaikkialta maailmasta

Kun opiskelet ulkomailla, tutustut todennäköisesti muihin muualta opiskelemaan tulleisiin ja saat ystäviä jokaiselta mantereelta. Olette kaikki samassa veneessä – innoissanne ja valmiita ystävystymään ja tutustumaan uuteen maahan. Suurin osa ulkomailla opiskelleista palaa opintojen jälkeen kotimaahansa. Ulkomailla opiskelleilla on kuitenkin taipumus jatkaa matkustelua, jolloin tulee myös pysyttyä yhteydessä ulkomaalaisten ystävien kanssa.

Ulkomailla tutustut ihmisiin, joiden kanssa et välttämättä ystävystyisi kotimaassasi. Huomaat, että ympärilläsi on värikäs ystäväporukka, joka on auttanut sinua avartamaan omia käsityksiäsi maailmasta.

8. Opit uuden kielen tai kehität kielitaitoasi

Jos et ole kielinero, on epätodennäköistä, että alat puhua opiskelumaasi kieltä täysin virheettömästi. Pienellä vaivalla voit kuitenkin kehittyä yllättävän nopeasti. Paikallisten opettajien vetämä kurssi, liittyminen kielikerhoon tai paikallisten kanssa käydyt keskustelut auttavat kielen oppimisessa.

Koska et välttämättä osaa opiskelumaasi kieltä entuudestaan, opit lukemaan ihmisiä paremmin. Opit huomaamaan kuuntelijan kasvoilta ilmeitä ja merkkejä siitä, jos sanoit jotakin outoa. Samalla opit selventämään sanomisiasi. Joskus olennaiset sanat unohtuvat ja joudut selittämään asiat kiertoteitse. 

Löydä kätketyt helmet

9. Löydät turisteilta piilossa olevat salaisuudet

Opit kulkemaan opiskelukaupungissasi kuin paikallinen, mutta samalla löydät kaikki parhaat puistot, ravintolat, baarit, kahvilat ja ostospaikat. Opit myös tuntemaan paikallisten lomailumieltymykset.

Pian tiedät, mistä löytyy paikallisten suosima hurmaava merenranta, ravintola vesiputousnäkymällä, leirintäalue kuvankauniin järven rannalla tai paikallisen linnan rauniot. On olemassa paljon piilotettuja jalokiviä, joita ei opaskirjojen sivuilta löydy.

10. Nautit kotiinpaluusta

Kun palaat ulkomailta kotiin asuttuasi kauan poissa, saatat kokea jonkinasteisen kulttuurishokin. Katsot kotimaatasi uusin silmin ja arvostat asioita, jotka toimivat kotimaassasi ja jotka kenties otit ennen itsestäänselvyytenä.

Arvostat aivan eri tavalla kotimaatasi, koska olet huomannut, että ruoho ei aina ole vihreämpää aidan toisella puolella. Huomaat, että ulkomailla kaipaamasi asiat ovat paluusi jälkeen hyvinkin merkityksellisiä. Koti-ikävä ja kaipuu tuttuihin kuvioihin muistuttaa, kuinka tärkeä oma kotisi sinulle on.

Palaat takaisin kotiin täynnä itsevarmuutta kokeilla uusia asioita ja tutustua uusiin paikkoihin. Sinusta on tullut itsevarma maailmankansalainen!

Viimeksi päivitetty: 04 huhti 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 25.11.2019

Taklaa syksyinen ankeus näillä vinkeillä!

Syksy ja talvi ovat täynnä kiireitä eikä aina ehdi palautua tarpeeksi, joten muista myös hemmotella itseäsi ja ottaa omaa aikaa! 

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 25.4.2018

Vinkit onnistuneempiin esityksiin

Esitelmäpäivä lähestyy, apua! Mitä jos takeltelen sanoissani tai alan hermostuksissasi höpöttää mitä sattuu? Nappaa vinkit talteen, niin sinulla ei ole hätää.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 29.8.2018

Välivuosi

Kaikki eivät välivuotta vietä, eikä se kaikille sovi. Siinä missä yksi valitsee välivuoden vapaaehtoisesti, toinen päätyy viettämään sitä pakon sanelemana. Mitä välivuodesta voi saada irti?

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi