Sivuston käyttötapa: Mobiili

Etkö oikein tiedä, mitä lähtisit opiskelemaan?🎓📚 Tule mukaan digitaalisille koulutusmessuille 17.-18.11. ja ota selvää!✨ Lue lisää tästä!

Euroopan unionin harjoittelut

Euroopan unionin harjoittelut

Euroopan unioni tarjoaa monipuolisesti harjoittelumahdollisuuksia opiskelijoille ja vastavalmistuneille. Tässä esittelemme ohjelmista muutamia.

Näiden ohjelmien lisäksi voit hakeutua harjoitteluun mm. Euroopan keskuspankkiin, Euroopan investointipankkiin, Euroopan ulkosuhdehallintoon, Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaan, Euroopan alueiden komiteaan sekä moniin muihin EU:n virastoihin, toimistoihin ja elimiin.

Harjoittelussa Euroopan parlamentin Suomen-toimistolla

Lue haastattelu


Euroopan komission Blue Book -harjoittelu

Euroopan komissio tarjoaa mahdollisuuden palkalliseen harjoitteluun sen eri palveluissa ja toimistoissa pääasiallisesti Brysselissä, mutta myös Luxemburgissa ja muualla Euroopan unionin alueella. Harjoittelu kestää viisi kuukautta ja hakukierros järjestetään kaksi kertaa vuodessa. 


Harjoittelu Euroopan komission Suomen-edustustossa

Euroopan komission Suomen-edustusto etsii tutustumisharjoitteluun oma-aloitteisia ja ahkeria opiskelijoita. Tutustumisharjoittelu tarjoaa hyvän mahdollisuuden perehtyä ajankohtaisiin EU-asioihin ja tilaisuuden tutustua komission toimintaan käytännön työssä. Hakijan tulee olla kirjoilla yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Tutustumisharjoittelusta ei voida maksaa palkkaa tai muita korvauksia.


Euroopan parlamentin Schuman-harjoittelu ja harjoittelu Euroopan parlamentin jäsenen palveluksessa

Schuman-harjoittelussa syvennät opintojen tai ammatillisen koulutuksen aikana hankkimiasi tietoja. Schuman-harjoittelun voi suorittaa monilla eri aloilla, joita ovat esimerkiksi EU:n sisä- ja ulkoasiat, varainhoito, lainsäädäntö, monikielisyys, hallinto, infrastruktuuri ja logistiikka, viestintä ja informaatiotekniikka.

Euroopan parlamentin jäsenet voivat tarjota palkallisia harjoittelujaksoja toimistoissaan parlamentin tiloissa Brysselissä (ja välillä Strasbourgissa) Euroopan parlamentin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. Harjoittelun aikana saat paremman käsityksen Euroopan parlamentin jäsenten työskentelystä. 


Harjoittelu Euroopan unionin tuomioistuimessa

Euroopan unionin tuomioistuin järjestää vuosittain tietyn määrän palkallisia, enintään viisi kuukautta kestäviä harjoitteluja unionin tuomioistuimen ja unionin yleisen tuomioistuimen jäsenten kabineteissa ja tuomioistuimen eri yksiköissä.


Harjoittelu neuvoston pääsihteeristössä

Harjoittelu neuvoston pääsihteeristössä tarjoaa mm. ensikäden kokemusta pääsihteeristön toiminnasta ja tietoa EU:sta, sekä mahdollisuuden tutustua EU:n toimielinten menettelyihin ja politiikkoihin. Vuosittain on avoinna palkallista harjoittelua varten noin 100 paikkaa, pakollista palkatonta harjoittelua varten noin 20 paikkaa ja enintään 6 paikkaa vammaisille harjoittelijoille.


Muita harjoittelumahdollisuuksia:

Erasmus+ -harjoittelu

Mikäli opiskelet korkeakoulussa, voit hakea Erasmus+ -ohjelman apurahaa harjoitteluun ulkomailla. Tuki haetaan aina omasta korkeakoulusta. Harjoittelupaikka etsitään yleensä itse, mutta voit pyytää neuvoa ja tukea omasta oppilaitoksestasi. Voit saada harjoittelutukea 2–12 kuukaudeksi. Harjoittelun voit suorittaa toisessa Erasmus+ -ohjelmaan osallistuvassa maassa. Harjoittelupaikkoja voi etsiä esim. Erasmus intern -sivustolta.

Eurodesk opportunity finder

Eurodesk on EU:n Erasmus+ -ohjelman tukiorganisaatio. Englanninkieliseltä Eurodesk Opportunity Finder -sivustolta löydät kootusti tietoa paitsi Euroopan unionin harjoittelupaikoista, myös muiden kansainvälisten organisaatioiden harjoittelupaikoista. Sivustolta löytyy lisäksi tietoa mm. vapaaehtoistyön mahdollisuuksista ja apurahoista sekä stipendeistä.


Palaa pääsivulle »

Yhteistyössä:

Euroopan komissio

Viimeksi päivitetty: 26 loka 2020

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 8.9.2020

Töissä Euroopassa

EU:n kansalaisena sinulla on oikeus työskennellä toisen palveluksessa tai itsenäisenä ammatinharjoittajana missä tahansa EU-maassa ilman erillistä työlupaa. Lisätietoa työskentelystä toisessa EU-maassa löydät täältä.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 8.9.2020

Vapaaehtoisena Euroopassa

Vapaaehtoistyöstä voi oppia monenlaisia uusia taitoja ja päästä samalla tekemään positiivista muutosta maailmassa. EU:lla on useita vapaaehtoisuushankkeita, joiden kautta on mahdollista hakeutua vapaaehtoiseksi Eurooppaan sekä sen ulkopuolelle.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 11.9.2020

Vaihdossa ja matkalla Euroopassa

Miltä kuulostaisi viettää ajanjakso ulkomailla opintojen tai reissaamisen merkeissä? Ihmisten vapaa liikkuvuus Euroopassa antaa EU-kansalaisille mahdollisuuden opiskella ja matkustaa vapaasti Euroopan unionissa.

Lue lisää