Uudistimme ammatinvalintatestimme – kokeile uutta testiä täällä!

Kiinnostaako työharjoittelu ulkomailla?

Työharjoittelu ulkomailla ja varsinkin opiskelun ohella voi olla haastavaa, mutta takuulla kaiken vaivan arvoista!

Työharjoittelu ulkomailla, mistä aloitan?

Työharjoitteluun ulkomaille – kyllä kiitos!

Työharjoittelu ulkomailla ja varsinkin opiskelun ohella voi olla haastavaa, mutta takuulla kaiken vaivan arvoista! Moni ajattelee, että harjoittelun tekeminen samaan aikaan opintojen kanssa tarkoittaa hyvästejä sosiaaliselle elämälle. Oikeassa harjoittelupaikassa plussia on reilusti enemmän kuin miinuksia. Mistä sinun pitäisi lähteä liikkeelle?

Harjoittelupaikan löytäminen ulkomailta – mistä aloitan?

Aivan ensiksi tarvitset ansioluettelon ja LinkedIn-profiilin, joista ilmenee koulutustaustasi ja työkokemuksesi. Tutki etukäteen, millainen on tyypillinen ja oikeaoppinen CV:n kirjoitustapa siinä maassa, jossa haluat suorittaa työharjoittelun. Käytännöt nimittäin vaihtelevat maiden välillä. Joissain maissa kuvan liittäminen CV:hen on ennenkuulumatonta, kun taas toisissa maissa se on välttämätöntä. Joissain maissa työnantajat haluavat pitkät sepustukset opiskeluhistoriasta ja työkokemuksesta, kun taas toisissa lyhyet ja ytimekkäät listaukset riittävät.

Etsi harjoittelupaikkaa LinkedInistä. Jos opiskelet ulkomailla, selvitä, onko koulullasi portaalia, josta harjoittelupaikkaa voisi etsiä. Kysele kurssikavereiltasi tai valmistuneilta oppilailta, missä he ovat suorittaneet harjoittelunsa. Voit hyvin hakea samoihin yrityksiin, jos heillä on tarvetta harjoittelijalle. Kerro paikallisille ystävillesi, että olet etsimässä harjoittelupaikkaa, sillä heillä saattaa olla hyviä vinkkejä ja kontakteja. Kannattaa myös kysäistä, josko opettajilla olisi vinkata sopivia paikkoja.

Yksi taktiikka työnhaussa on listata kaikki sopivat kansainväliset yritykset, soittaa niiden HR-osastolle ja kysellä harjoittelupaikkaa. Kannattaa rajata etsintä kansainvälisiin yrityksiin etenkin silloin, jos et puhu virheettömästi kohdemaan kieltä. 

Harjoittelupaikkaan hakeminen ja haastattelu

Lähetä CV:n lisäksi saatekirje tai motivaatiokirje. Kerro saatekirjeessä lyhyesti, miksi haet kyseiseen paikkaan harjoitteluun, mitä toivot oppivasi harjoittelussa ja mitä uutta juuri sinä toisit yritykseen. Kerro myös, mistä aiemmista kokemuksistasi olisi hyötyä harjoittelussa. Jotkut yritykset haluavat myös suosituskirjeen.

Lähetä tarvittavat dokumentit yritykseen. Yleensä saat vastauksen parin viikon kuluessa. Jos olet varteenotettava kandidaatti, sinut kutsutaan haastatteluun. Teitpä haastattelun kasvotusten tai Skypen välityksellä, ole itsevarma ja rehellinen.

Ota selvää ennen työhaastattelua, millainen haastattelukäytäntö maassa on. Suomessa ollaan rehellisiä omista kyvyistä ja taidoista, mutta kaikkialla eivät päde samat säännöt. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on tapana liioitella omaa osaamistaan ja kehua kunnolla itseään. Jokainen maa on erilainen, joten varaudu kulttuurieroihin.

Palkaton tai palkallinen, harjoittelu on aina arvokas kokemus

Monet yritykset tarjoavat palkattomia harjoitteluja. Palkaton harjoittelu voi aiheuttaa opiskelijalle harmaita hiuksia, sillä asumis- ja muut arjen kustannukset on maksettava. Jos harjoittelu ulkomailla on se mitä haluat, kannattaa säästää rahaa varalle etukäteen kesätöissä.

On olemassa myös paikkoja, joissa yritys odottaa harjoittelijan maksavan siitä, ettähän pääsisi harjoitteluun. Palkaton harjoittelu on joissain tapauksissa ihan ok, mutta harjoittelusta maksamaan joutuminen on ihan toinen juttu! Tällainen käytäntö voi suomalaiselle vaikuttaa käsittämättömältä, ja no – sitä se ehkä onkin.

Ota vastuu vakavissasi, mutta älä kasaa itsellesi paineita

Harjoittelijana sinun oletetaan oppivan samalla kun teet töitä. Työtehtävät ovat todennäköisesti kokemattomallekin sopivia, eikä sinun oleteta osaavan kaikkea etukäteen. Ei kannata ottaa liikoja paineita työtehtävistä. Muista kuitenkin, että vaikka sinulle annetut hommat olisivat melko yksinkertaisia, olet silti vastuussa niiden suorittamisesta kunnialla.

Jos työtehtävät tuntuvat pässinlihalta ja motivaatiosi alkaa nuupahtaa, älä heti heitä hanskoja tiskiin. Kerro työnantajallesi, että olisit halukas kokeilemaan vaativampiakin työtehtäviä. Ja muista, että sinun on ensin todistettava taitosi, jotta sinulle annettaisiin enemmän vastuuta.

Tee aina työsi kunnolla. Et koskaan tiedä, vaikka sinulle tarjottaisiin kokoaikaista työtä harjoittelun päätteeksi. Hyvä suositus ohjaajaltasi voi ratkaista sen, saatko seuraavan hakemasi työpaikan vai et.

Älä unohda pitää hauskaa!

Elämä ei saa olla pelkkää opiskelua ja työntekoa. Täytyy myös osata ottaa iisisti ja pitää hauskaa. Voit pitää hauskaa uusien työkavereidesi kanssa lounastauoilla ja työnantajan järjestämissä tapahtumissa.

Älä unohda kavereitasi, vaan järjestä aikaa myös heille. Muista, että tämä on vain yksi vaihe elämässäsi, joka vilahtaa nopeasti ohi. Kannattaa siis ottaa harjoitteluajasta kaikki irti!

Suunnitelma pelastaa, kun kiire iskee

Kun tasapainoilee harjoittelun ja opiskelun välillä, on tehtävä extrapaljon töitä, että saa pidettyä asiat järjestyksessä ja ajan riittämään. Suunnittele, milloin teet töitä ja milloin opiskelet, milloin olet kotona ja milloin näet ystäviäsi.

Hyvin tehty suunnitelma takaa sen, ettei kohdalle osu ikäviä yllätyksiä. Tarkista etukäteen, ettet sovi tärkeitä menoja päällekkäin. Jos sinun on suoritettava tärkeä tentti, varmista ajoissa työpaikalta, että voit olla pois tentin takia. Opiskelu on päätyötäsi myös harjoittelusi aikana, joten kerro harjoittelusi ohjaajalle kaikki päivämäärät etukäteen. Näin pysytte molemmat kartalla aikatauluistasi.

Ensimmäisen harjoitteluviikon jälkeen osaat jo hieman arvioida, kuinka paljon aikaa sinun tulisi varata opiskelulle, että saat tehtyä kaiken ajoissa. Kun olet aikatauluttanut kaikki velvollisuudet, on helpompi tehdä tilaa myös vapaa-ajalle.

Millaista on työskennellä ja opiskella samanaikaisesti?

Ensimmäinen viikko harjoittelussa on kaikkein raskain ja uuvuttavin. Kaikkea uutta informaatiota on vaikea sulattaa kerralla. Älä pelästy, vaikka pääsi olisikin hieman pyörällä! Ensimmäisen viikon jälkeen olosi saattaa olla väsynyt, mutta toivottavasti myös motivoitunut.

Kahden tärkeän homman – työn ja opiskelun – yhdistäminen opettaa ja kasvattaa. Erityisesti, jos teet sen ulkomailla, kaukana tutuista rutiineista.

Harjoittelun tekeminen ulkomailla on haastavaa, mutta se antaa sinulle arvokasta työkokemusta. Jos opiskelet samassa maassa kuin suoritat työharjoittelusi, näet kohdemaasi useammasta eri vinkkelistä. Saat vieraasta maasta ja kulttuurista enemmän kokemuksia. Samalla luot suhteita ja saat hyvän merkinnän ansioluetteloosi. Ennen kaikkea näet, millaista työskentely alallasi on.

Ulkomaille vain työharjoittelua varten?

Sinun ei tarvitse opiskella ulkomailla, jotta voisit suorittaa harjoittelun muualla kuin koti-Suomessa. Aiemmat vinkit pätevät pitkälti myös Suomesta käsin hakemiseen. Tiedustele tutuilta ja koululta vinkkejä ja ole valppaana LinkedInissä.

Jos nenän eteen ei osu sopivia mahdollisuuksia, ota rohkeasti yhteyttä eri yrityksiin. Monilla Suomessa toimivilla yrityksillä on toimintaa myös ulkomailla, joten mahdollisuuksia kyllä löytyy.

Ulkomaille opiskelemaan? Selaa ulkomaan koulutuksia

Lue työharjoittelukokemus: opinto-ohjaajaharjoittelijana Thaimaassa

Opas ulkomailla opiskeluun


Mainokset