Sivuston käyttötapa: Mobiili

Katso täältä tietoa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kevään 2020 valintaperusteista ja valintakokeista!

Opiskelu Ruotsissa

Matlåda matkaan ja fikalle – tällaista opiskelu Ruotsissa todella on

Oletko miettinyt, millaista opiskelu voisi olla Ruotsissa? Tässä muutamia käytäntöjä, joita et ehkä tiennyt!

Lounasboksi laukkuun

Toisin kuin Suomessa, valtio ei Ruotsissa tarjoa opiskelijoilleen huokeahintaista ja monipuolista opiskelijalounasta. Tämän takia opiskelijat tuovat mukanaan omat lounasboksinsa eli ”matlådat”. Opiskelijabudjetti ei kärsi ulkona syömisestä, kun ottaa oman lounaan mukaan. Lämpimien eväiden tuominen onnistuu yhtä lailla, sillä lähes jokaisesta yliopistorakennuksesta ja -kirjastosta löytyy runsaasti jääkaappeja ja mikroja, jossa säilyttää ja lämmittää ruokansa nälän yllättäessä. Lounaan nauttimiseen on useimmiten myös varattu oma tilansa.

Rennosti ryhmätyöhön

Ruotsalaiset rakastavat kahvi- ja pullataukojaan eli ”fikaa”, eivätkä opiskelijat ole poikkeus. Ruotsissa ryhmätyön teko yleensä alkaakin kahvin ja pullan hakemisella, jonka jälkeen tutustutaan rauhassa ryhmätyötovereihin ja vaihdetaan kiireettömästi kuulumiset. Tämän jälkeen voidaan sopivassa kohdassa mietiskellä toimeen tarttumista. Hätäilyä ja hoputtamista ei katsota hyvällä, ehtiihän sitä myöhemminkin! Ruotsalaisten mielestä opiskelu sujuu mukavammin, kun tunnelma on kiireetön ja leppoisa, ja kädessä on kahvi ja korvapuusti.

Keskustelu kunniaan

Vaikka monet kurssit Ruotsissa sisältävät runsaasti luentoja, on seminaareilla ja keskustelulla suuri rooli opiskelussa. Monet kurssit sisältävät opiskelijavetoisia seminaareja, joissa opitaan kurssin aiheesta keskustellen ja mielipiteitä jakaen. Ruotsalaisen ajattelutavan mukaan jokaisen mielipide on tärkeä ja kuulemisen arvoinen. Seminaareissa argumentointitaidot kehittyvät ja toiset opiskelijat tulevat tutuksi.

Usein seminaarien lisäksi osana kurssisuoritusta on lukea ja kommentoida kurssikaverien kirjoitustehtäviä ennen kuin tehtävät lähetetään opettajalle lopulliseen arvosteluun. Vaikka omien keskeneräisten esseiden antaminen toisten luettavaksi saattaakin tuntua jännittävältä, on se erinomainen tapa kehittää itseään opiskelijana ja kirjoittajana. Samalla kyky antaa ja saada rakentavaa palautetta kehittyy, mikä on tärkeä taito työelämässä.

Jos haluat tietää enemmän Ruotsissa opiskelusta ja sinne hakemisesta, lue juttumme aiheesta!

Viimeksi päivitetty: 20 syys 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 28.1.2019

Luo pohja uralle Tallinnan yliopistossa

Monet suomalaisnuoret haaveilevat kansainvälisestä urasta, ja ajatus opinnoista ulkomailla houkuttelee. Tallinnan yliopisto on tunnettu kansainvälisyydestään. Yliopisto toivottaa joka vuosi tervetulleeksi 750 opiskelijaa eri puolilta maailmaa.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 15.2.2018

"Jos teet jotain täysillä, ei vastoinkäymisiltä voi välttyä"

Ida Paul, 21, yhdistää musiikkiuran ja Harvardissa opiskelun. Lue Idan haastattelu!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 8.2.2018

Opiskele lakia kansainvälisessä ympäristössä

Alan Haji opiskelee lakia Tallinnan yliopiston Helsingin yksikössä. “Tutkinnosta erityisen kiinnostavan tekee Tallinnan yliopiston tarjoama mahdollisuus suorittaa osa opinnoista ulkomailla sekä tehdä harjoitteluja Suomessa ja ulkomailla", Haji kertoo.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi