04 huhti 2019

Ulkomaille opiskelemaan – miten valitsen kohdemaan?

Miten valitsen kohdemaan?

Huippukouluja löytyy kaikkialta, joten kohdemaa on kenties valittava muiden kriteerien perusteella. Mieti, millaisessa ympäristössä näet itsesi opiskelevan ja viettävän vapaa-aikaa. Älä jumitu vain tuttuihin maihin, vaan harkitse myös muita mahdollisuuksia. Kun teet taustatutkimusta, voitkin löytää yllättävän timantin, joka täyttää kaikki kriteerisi ja unelmasi!

Ota huomioon pääaineesi

Jos opiskelet pääaineena vaikkapa englantia, ei ehkä ole järkeä lähteä opiskelemaan sitä Kiinaan. Jos puolestaan opiskelet maailman historiaa, Kiina voi olla erinomainen vaihtoehto kiinnostavan ja monimuotoisen historiansa vuoksi. Kaikki maat ovat tunnettuja jostakin, joten erinomaisia opiskelumahdollisuuksia löytyy ympäri maailmaa.

Voit aloittaa kohteen miettimisen vaikkapa pääaineen pohjalta seuraavasti:

Liiketalous

Mieti, mitkä kaupungit ovat liike-elämän polttopisteessä. Lontoo, New York, Hongkong, Toronto, Tokio tai Berliini voisivat olla hyviä vaihtoehtoja, jos haluat päästä liike-elämän ytimeen.

Kieli ja kirjallisuus

Tähän vaikuttaa tietysti se, mitä kieltä haluat opiskella. Romanttisia paikkoja kieleen ja kirjallisuuteen syventyessä ovat esimerkiksi Oxford, Pariisi, Pietari, Dublin ja Edinburgh. 

Lääketiede ja terveydenhuolto

Kehittyvissä maissa on usein erinomaiset edellytykset päästä harjoittelemaan oikeaa työtä, ja niissä pääsee näyttämään kykynsä ja oppimaan paljon. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Etelä-Afrikka, Ghana, Thaimaa tai Intia.

Valtiotieteet ja lakiopinnot

Poliittisesti merkittävät paikat ovat alan opiskelijoille ehdottomasti mielenkiintoisia. Esimerkiksi Brysselissä, Genevessä tai Washingtonissa olet politiikan polttopisteessä.

Tekniikan ala

Innovatiiviset paikat kuten Singapore, San Francisco, Berliini, Tel Aviv, Tukholma tai Lissabon ovat oivia paikkoja oppia, mitä tekniikan maailmassa tapahtuu.

Graafinen suunnittelu, liikkuva kuva ja muut visuaaliset taiteet

Kulttuurisesti ja historiallisesti rikkaat kaupungit kuten Pariisi, Barcelona, New York, Chicago tai Berliini voivat olla erinomaisia paikkoja inspiroitua.

Esittävät taiteet

Teatteri ja musiikki ovat vahvasti läsnä esimerkisi Lontoossa, Buenos Airesissa ja Berliinissä, joten ne voisivat olla mielenkiintoisia paikkoja syventyä taiteen maailmaan.

Historia

Olitpa sitten kiinnostunut historiasta yleisesti tai perehtynyt arkeologiaan, unelmapaikkoja ulkomailla opiskelulle ovat esimerkiksi Ateena, Jerusalem, Cusco tai Moskova. Historiallisissa kaupungeissa kuljet suurmiesten jalanjäljissä ja imet historiaa itseesi!

Opetusala

Suomen koululaitos kuuluu maailman parhaimpiin, mutta perästä tulevat myös Hollanti, Japani ja Etelä-Korea. Joissakin maissa kuten Vietnamissa, Kolumbiassa ja Taiwanissa suomalaiset opiskelijat otetaan myös kiinnostuksella vastaan.

Miten valitsen kohdemaan?

Mieti, mitä haluat kokea koulun ulkopuolella

Olet muutakin kuin pelkkä opiskelija, ja sinulla on takuulla mielenkiinnon kohteita luokkahuoneen ulkopuolellakin. Haluatko koulupäivän päätteeksi pääsee rannalle? Oletko intohimoinen telttailija vai rakastatko erämaita? Onko tulinen ruoka intohimosi?

Ulkoilmaihminen

Jos ulkoilu ja upeat maisemat ovat parasta, mitä tiedät, harkitse maita kuten Etelä-Afrikka, Uusi-Seelanti, Norja tai Itävalta.

Kulinaristi

Ruokatrendien saalistajan unelmakaupunkeja ovat muun muassa New York, Berliini, Lontoo tai Lissabon. Näistä kaupungeista löytyy maailman kuuluja ravintoloita, kulttuuriruokien rikkautta sekä piilotettuja helmiä, joista vain muutama todellinen kulinaristi tietää!

Himoshoppaaja

Tyylitietoisen opiskelijan budjetissa on aina varattu pieni osa uusille vaatteille. Shoppailun mekat kuten Lontoo, Pariisi, Madrid tai Los Angeles ovat himoshoppaajan unelmakohteita.

Kahvin (ja kahviloiden) suurkuluttaja

Näetkö itsesi hörppimässä ensiluokkaista cappuccinoa trendikkäässä kahvilassa kirjoittaessasi esseetä loppuun? Jos kahvilakulttuuri on sydäntäsi lähellä Tukholma, Rooma, Wien tai New York ovat varmasti sitä, mitä etsit.

Haluatko ottaa asumiskustannukset huomioon?

Jos tiukan budjetin noudattaminen on tärkeää, kannattaa asumiskustannukset ottaa huomioon kohdemaata valittaessa. Numbeon mukaan vuonna 2018 kalleimmat maat asua olivat Sveitsi, Islanti, Norja, Luxemburg ja Tanska. Budjettiystävällisimmät kohteet Numbeon mukaan puolestaan olivat Intia, Meksiko, Kenia, Peru ja Unkari.

Asumiskustannusten lisäksi monet maat ovat tunnettuja yleisesti kalliista tai halvasta hintatasosta. Ruoka ja juoma ovat monessa maassa huomattavasti halvempia kuin mihin olemme tottuneet. Esimerkiksi Euroopan maista Sveitsi on tunnetusti tyyris, mutta Itä-Euroopan maat taas selvästi Suomea halvempia.

Lähteet: Educations.com

Viimeksi päivitetty: 04 huhti 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 4.5.2020

Toteuta unelmasi ulkomailla opiskelusta

Listasimme kymmenen myyttiä, joiden ei kannata antaa asettua sinun ja unelmiesi väliin!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 24.3.2021

Apurahat ja stipendit − rahallista tukea opintoihin

Opintojen rahoittaminen on monien opiskelijoiden mielessä. Koulumateriaaleihin sekä elämiseen kuluu rahaa ja työssäkäynti opintojen aikana ei ole aina mahdollista tai järkevää. Tutustu opiskelijoille haettavissa oleviin apurahoihin ja stipendeihin tämän artikkelin siivittämänä!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 28.9.2022

Löydä oma tapasi kansainvälistyä!

Kansainvälisyys ymmärretään usein valtioiden rajojen yli tapahtuvana toimintana, vaikka kansainvälistymisen tapoja on itse asiassa useita.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi