En ole koskaan käynyt ulkomailla, voinko lähteä sinne opiskelemaan?

Monelle nuorelle ulkomailla opiskelu on ensimmäinen mahdollisuus jättää koti-Suomi ja lähteä haistelemaan maailman tuulia.

Untuvikkona ulkomailla? Älä anna näiden viiden haasteen estää suunnitelmiasi!

Untuvikkona ulkomaille? Älä anna näiden viiden haasteen estää lähtöäsi!

Monelle nuorelle ulkomailla opiskelu on ensimmäinen mahdollisuus jättää koti-Suomi ja lähteä haistelemaan maailman tuulia. Kannattaako ulkomaille lähteä opiskelemaan, jos ei edes tiedä, pärjääkö ulkomailla? Listasimme viisi asiaa, jotka saattavat tuntua isoilta haasteilta. Listasimme myös viisi syytä, miksi lähteminen kannattaa haasteista huolimatta.

Haaste nro. 1:

Sinulta puuttuu pari olennaista selviytymiskeinoa.

Vaikka tutustuisit kohdemaahasi huolellisesti ennen lähtöä, jotkut tilanteet pääsevät yllättämään sinut kaikesta valmistautumisestasi huolimatta. Käytitkö pari päivää asioiden Googlaamiseen, ja nyt nuppisi on aivan sekaisin ristiriitaisesta tiedosta ja kauhutarinoista?

Mitä tehdä, jos hyppäät vahingossa väärään bussiin ja päädyt kylään, jonka nimeä et osaa edes lausua? Miten pysyt loitolla niistä ravintoloista, jotka perivät turisteilta korkeamman hinnan? Et mitekään voi tietää kaikkea etukäteen, ja tulet varmasti tekemään muutaman aloittelijan mokan. Kuten niin monet nuoret ja kokemattomat matkaajat, sinäkin luotat liikaa tuntemattomiin, ja lopulta opit virheistäsi.

Miksi sinun pitäisi tästä huolimatta lähteä:

Sinusta tulee huippuluokan “travelleri” lyhyessä ajassa.

Pikakurssi matkustamiseen ja ulkomailla asumiseen opettaa sinulle uskomattomia taitoja. Alat ymmärtää, miltä turvallinen ja turvaton ympäristö tuntuvat, miten saat ostettua halvimmat lentoliput ja kuinka puhua paikallisille. Nämä ovat taitoja, joita oppii vain ulkomailla ja joita voi soveltaa missä päin maailmaa tahansa.

Opit antamaan asioiden mennä omalla painollaan ja omaksut “go with the flow” -asenteen. Ja jos käykin niin, että ulkomailla asuminen ei nappaa, koti-Suomeen voi aina palata.

Haaste nro. 2:

Kielikylvyssä eläminen on uuvuttavaa.

Etkö ole koskaan uppoutunut vieraaseen kieleen luokkahuoneen ulkopuolella? Valmistaudu olemaan hämmentynyt ja hämmentävä, tuntemaan turhautumista ja olemaan muiden mielestä turhauttava.

Kotibileissä muiden vitsit saattavat ehkä mennä ohi, mutta ei se ole niin vakavaa. Jos luennoilla jokin asia menee yli hilseen, älä panikoi. Varaudu noloihin tilanteisiin ja ymmärrä, että noloilta väärinkäsityksiltä puolin ja toisin ei voida välttyä.

Miksi sinun pitäisi tästä huolimatta lähteä:

Saat kielikylvyn käytännöllisellä tavalla.

Saat vietyä kielitaitosi aivan uudelle tasolle, kun opiskelet ulkomailla sillä kielellä, jota olet opiskellut kenties jo vuosia koulussa. Kielen harjoittelu paikallisten kanssa oikean elämän tilanteissa on todella hyödyllistä ja tehokasta.

Paikallisten ystävien avustuksella opit sanomaan sen, mitä haluatkin. Haluatko oppia paikallisen slangin? Haluatko oppia tilaamaan taksin? Kaipaatko apua kielen ääntämyksessä? Paikalliset auttavat kyllä.

Haaste nro. 3:

Kulttuurierot voivat tuntua haastavilta.

Jos ulkomailla opiskelu on ensimmäinen kosketuksesi ulkomaailmaan, saatat aluksi kohotella kulmiasi turhan ahkeraan kulttuurieroille. Olet nimittäin aivan hakoteillä, jos luulet ainoan eroavaisuuden olevan eri valuutta kuin kotimaassasi.

Kulttuurierot voivat ensisilmäyksellä näyttäytyä sinulle vain todella outoina tapoina ja asioina. Jos vietät aikaasi kansainvälisessä porukassa, kannattaa kielteinen asenne karistaa jo alkumetreillä.

Se miten suhtaudut erilaisuuteen, riippuu pitkälti kasvatuksestasi. Voit kuitenkin itse opetella suvaitsevaisuutta ja avoimella mielellä pysymistä. Lentomatka toiseen maahan ei tee sinusta kertaheitolla avointa ja ennakkoluulotonta, vaan kulttuurieroissa voi aluksi olla kestämistä ja totuttelu vie aikaa.

Miksi sinun pitäisi tästä huolimatta lähteä:

Opit arvostamaan erilaisuutta ja olemaan sinut sen kanssa.

Ystäväsi ja opettajasi auttavat sinua laajentamaan käsitystäsi “normaalista” ja tavanomaisesta. He auttavat sinua pohtimaan, miksi olet juuri sellainen kuin olet ja miksi teet asiat niin kuin teet.

Monet asiat, joita pidät itsestäänselvyytenä, ovatkin tosiasiassa vanhempiesi, ympäristösi tai median aikaansaannoksia. Kun lähdet takaisin kotimaahasi, sinulla on uusia tapoja, uusia suosikkiruokia ja uusia ystäviä, joita et olisi tavannut missään muualla.

Haaste nro. 4:

Et ole valmis erilaiseen opiskelu- ja opetustapaan.

Jokainen oppilaitos ja tutkinto eroaa jollain tavalla toisesta. Opiskelu lukiossa on täysin erilaista kuin yläasteella, ja opiskelu korkeakoulussa erilaista kuin lukiossa. Ulkomailla opiskelu lisää oman mausteensa soppaan.

Riippuen siitä, missä opiskelet ja minkä tasoista tutkintoa olet suorittamassa, sinulla voi olla edessäsi hyvinkin erilaisia tehtäviä kuin koskaan aiemmin. Sinun täytyy olla tarkkana ja kuunnella opettajiasi sekä opiskelukavereitasi, jotta tiedät, mitä sinun täytyy tehdä. Voit helposti reputtaa kursseja, jos et tiedä, mitä sinulta odotetaan.

Miksi sinun pitäisi tästä huolimatta lähteä:

Opit sopeutumaan uusiin vaatimuksiin ja täyttämään ne.

Aikuiselämässä kukaan ei opasta sinua kädestä pitäen tai kerro, mitä sinun tulee tehdä menestyäksesi. Ensimmäinen pomosi odottaa, että olet jo valmiiksi valmistautunut menestymään ja täyttämään työpaikan asettamat odotukset.

Opiskellessasi ulkomailla joudut opiskelmaan täysin erilaisessa ympäristössä. Sinusta tulee ekspertti tulkitsemaan erilaisia signaaleja ja epäsuoria viestejä, ja opit toimimaan haastavissakin tilanteissa.

Haaste nro. 5:

Ulkomaalaiset ystävät tuntuvat lähinnä pelottavilta.

Uusien ystävien saaminen on hankalaa, ja vielä hankalampaa on tutustua ihmisiin, joilla ei ole mitään yhteistä kanssasi. Sinulla ei välttämättä ole koskaan aiemmin ollut ulkomaalaistaustaista ystävää.

Sinua saattaa jännittää, miten tulet ulkomaalaisten kanssa toimeen ja mistä asioista heidän kanssaan voi ylipäätään jutella. Ehkä pelkäät myös sitä, että saatat vahingossa loukata heitä. Sinua saattaa ylipäätään epäilyttää, oletteko keskenänne liian erilaisia tullaksenne kavereiksi.

Miksi sinun pitäisi tästä huolimatta lähteä:

Sinusta tulee ystävystymisen mestari.

Niin kauan kun et ole täysi idiootti tai hyvin epäsosiaalinen, tulet ystävystymään uusien ihmisten kanssa, jotka ovat kotoisin eri maasta kuin sinä. Jopa klassiset seinäruusut oppivat ulkomailla ystävystymään erilaisten ihmisten kanssa.

Kun palaat kotimaahasi, voit itsekin yllättyä, kun ystävystyt melkein huomaamatta uusien ihmisten kanssa.

Haluaisitko opiskelemaan ulkomaille? Selaa koulutuksia!

Opas ulkomailla opiskeluun


Mainokset