Osaavat luovat maailmoja

Vilppulalainen 17-vuotias Mikke Tolvanen suorittaa liiketalouden perustutkintoa ja tienaa samaan aikaan urheilukaupan myyjänä Tampereen Lielahden Intersportissa. Merkonomiopintojen ja työn yhdistäminen onnistuu, kun sekä oppilaitos että työnantaja joustavat.

Julkaistu 3.1.2017 Koulutusliitteessä

Mikke Tolvanen suorittaa liiketalouden perustutkintoa

TEKSTI: Tanja Huutoniemi KUVA: Mikke Tolvanen

Osaavat luovat maailmoja

Lentopalloilija arvostaa urheiluakatemiaa

Vilppulalainen 17-vuotias Mikke Tolvanen suorittaa liiketalouden perustutkintoa ja tienaa
samaan aikaan urheilukaupan myyjänä Tampereen Lielahden Intersportissa.

Merkonomiopintojen ja työn yhdistäminen onnistuu, kun sekä oppilaitos että työnantaja joustavat. Mikke opiskelee Sastamalan koulutuskuntayhtymään kuuluvassa Mäntän seudun koulutuskeskuksessa ja suorittaa opintojaan työvaltaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että oman alan opinnot suoritetaan työpaikalla ja muut oppilaitoksessa.

Opiskelu on ollut Miken mielestä kivaa ja helppoa, ja opintokokonaisuudet on suunniteltu huolellisesti valmiiksi.

−  Koulussa on hyvä fiilis ja rento oppimisilmapiiri. Oikealla asenteella siellä on mahdollista oppia paljon ja päästä pitkälle. Apua omiin tavoitteisiin pääsemisessä saa varmasti.

Merkonomiopinnot sisältävät monipuolisesti omavalintaisia ja oman alan opintoja. Oman alan opintoja ovat esimerkiksi asiakaspalvelu, kaupan palvelu ja myynti, tuoteneuvonta, visuaalinen myyntityö, asiakkuuksien hoito, talouspalvelut, markkinointiviestintä ja yrittäjyys. Valinnaisissa saa valita itselleen mieluisimmat aineet ja keskittyä niihin.

Paljon urheileva ja lentopalloa SM-tasolla pelaava Mikke arvostaa sitä, että Mäntän seudun koulutuskeskuksessa urheilijoilla on mahdollisuus osallistua urheiluakatemiaan.

Mikke on saanut opinnoistaan arvokkaan pohjan käytännön työhön ja kehaisee opintoja kattaviksi. Hän kokee myös, että merkonomiopinnot valmistavat hyvin tuleviin jatkokoulutuksiin. Merkonomiopintojen jälkeen Mikke suunnittelee vielä jatkavansa ammatti-
korkeakouluun ja opiskelevansa tradenomiksi.

Viimeaikainen menestys K-duuni -kilpailussa tuli Mikelle yllätyksenä. Hänelle luovutettiin vuoden parhaan nuoren työntekijän palkinto, ja Mikke arvelee kisassa menestymisensä edellytyksiksi oma-aloitteisuutta, sosiaalista ja asiakaslähtöistä suhtautumista sekä kovaa työmoraalia.

−  Tykkään työstäni paljon. Vastuualueenani ovat kengät ja palloilu. Työtehtävät vaihtelevat, mutta painottuvat pääasiassa asiakaspalveluun ja tuotteiden esillepanoon. Aion olla Lielahdessa töissä ainakin siihen asti kun lähden opiskelemaan tradenomiksi, tai mahdollisesti myös opintojen ohessa.

Omat projektit oppimisen tukena

Metallimies Lasse Tuomisella, 26, on monta rautaa tulessa. Hän pyörittää omaa yritystä, työskentelee teollisuusyrityksessä ja järjestää parhaillaan Taitaja2017-kilpailun CNC-koneistuksen semifinaalia.

Lasse osti ensimmäisen metallisorvinsa seitsemännellä luokalla, ja yläasteen loppuun mennessä erilaisia metallintyöstökoneita oli  kertynyt omalle verstaalle jo melkoinen valikoima. Yläasteen jälkeen Vammalan ammattikoulun kone- ja metallialan koneistuspuoli oli kirkkaana päämääränä mielessä.

Opiskelu Vammalan ammattikoulussa oli Lassen mielestä joustavaa. Omissa projekteissa riitti haasteita, ja kaikki opintojen aikana valmistetut laitteet ja tuotteet ovat edelleen tallessa.

−  Sain usein tehdä harjoitustöiden sijaan omia, vaativampia projekteja, jotka tukivat paremmin oppimistani. Perusosaaminenhan minulla oli jo, kun olin opetellut asiat omilla koneillani.

Oma aktiivisuus ja harrastuneisuus ammattia kohtaan olivat Lassen mukaan ratkaisevassa osassa opinnoissa menestymiseen. Ammattikoulusta valmistumisen jälkeen Lasse suoritti levy- ja hitsauslinjan opinnot työn ohessa sekä insinööriopinnot (AMK) Turun ammattikorkeakoulussa kone- ja automaatiotekniikan linjalla.

Taitaja-, EuroSkills- ja WorldSkills -kilpailuissa menestynyt Lasse valmistautui Taitaja-kilpailuihin osittain opettajan ohjaamana, mutta EuroSkills- ja WorldSkills -kilpailuihin pääosin omatoimisesti. Koulu ja työnantaja osallistuivat kone- ja työkaluhankintoihin, joten Lasse sai kilpailussa käyttöönsä kunnolliset välineet.

Tänä vuonna Lasse pääsee lajivastaavan roolissa Taitaja2017-kilpailun kulisseihin, kun hän järjestää CNC-koneistuksen semifinaalin yhdessä Vammalan ammattikoulun opettaja Esa Ojaniitun kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että Lasse tuomaroi lajia ja on kilpailun lajiohjausryhmässä. Lasse on lajivastaavana myös vuoden 2018 kilpailuissa.

Lasse työskentelee Vexvellä koneistuksen menetelmäkehittäjänä, ja hänen vastuualueenaan ovat koneistukseen liittyvät kiinnittimet, työkalut ja menetelmät. Tulevaisuudessa Lassen on tarkoitus ryhtyä pyörittämään täysipäiväisesti LT-Lastu -nimistä yritystään, joka tekee muun muassa koneistuksen alihankintaa, vaativia yksittäiskappaleita (kuten muotteja ja työvälineitä) sekä suunnittelee ja valmistaa työvälineitä ja kiinnittimiä.

−  Pois jääminen Vexven mielenkiintoisista projekteista on kuitenkin hankalaa. Aika näyttää kuinka pitkään olen mukana molemmissa.

Tutustu Koulutusliitteeseen!


Mainokset