"Voin suositella aikuisopiskelua kaikille!"

Koulutusrahaston aikuiskoulutustuki luo taloudelliset edellytykset aikuisena opiskelulle. Lue Anne Helasjoki-Vesasen kokemuksia aikuiskoulutustuella opiskelusta.

Julkaistu 3.1.2018 Koulutusliitteessä

Koulutusrahaston aikuiskoulutustuki mahdollistaa opiskelun aikuisiällä.

TEKSTI: Hanna Halla KUVA: Hanna Halla

"Voin suositella aikuisopiskelua kaikille!"

Koulutusrahaston aikuiskoulutustuki luo taloudelliset edellytykset aikuisena opiskelulle. Aikuiskoulutustukea on myönnetty vuodesta 2001 lähtien, ja etuutta on saanut yhteensä jo runsaat 190 000 aikuisopiskelijaa. ”Voin suositella aikuisopiskelua kaikille”, aikuiskoulutustuen turvin Suomen Diakoniaopistossa lähihoitajaksi opiskeleva Anne Helasjoki-Vesanen kannustaa.

AIKUISKOULUTUSTUEN turvin työelämässä olevat aikuiset voivat uudistaa ammatillista osaamistaan. Työmarkkinoiden jatkuvasti muuttuessa moni kokee tarvitsevansa ammattitaitonsa päivittämistä omalla alallaan. Toisille aikuiskoulutustuki mahdollistaa myös kokonaan uuden ammatin hankkimisen.

– Vaikka viihdyn hyvin nykyisissä toimistosihteerin tehtävissäni, olen tehnyt samaa työtä jo pitkään, Anne Helasjoki-Vesanen pohtii.

– Vähitellen alkoi 25 vuoden jälkeen tuntua siltä, että tarvitsisin työuralleni vaihtelua ja ennen kaikkea uusia haasteita.

Aikuiskoulutustukea on mahdollista saada täysimääräisenä vähintään kaksi kuukautta yhtäjaksoisesti kestävälle palkattomalle opintovapaalle yhteensä enintään 15 kuukauden ajaksi. Tuki haetaan jälkikäteen kuukausittain soviteltuna aikuiskoulutustukena, jos opintovapaajaksot kestävät alle kaksi kuukautta kerrallaan tai jos tekee töitä opintojen ohessa.

– Tiesin aikuiskoulutustuesta jo siinä vaiheessa, kun ryhdyin suunnittelemaan lähihoitajaksi kouluttautumista. Voi olla, että opinnot olisivat jääneet minulta kokonaan aloittamatta ilman tätä tukea, Anne Helasjoki-Vesanen muistelee. Työn ohella opiskeleminen olisi mielestäni ollut sen verran rankkaa, että päätin jäädä opintojen vuoksi töistä kokonaan opintovapaalle.

Aikuiskoulutustukea myönnetään tutkintoon tai tutkinnon osien suorittamiseen johtavaan koulutukseen ja ammatilliseen lisä- tai täydennyskoulutukseen julkisen valvonnan alaisessa oppilaitoksessa. Tukea ei voi saada harrastusluonteiseen koulutukseen.

– Lähihoitajan tutkintoon johtava koulutus sopii minulle kestonsa puolesta tässä vaiheessa elämää erinomaisesti, ja myös aikuiskoulutustuki kattaa lähes koko opiskeluajan. Lisäksi teen opintojen edetessä lähihoitajan työhön liittyviä työkeikkoja ja kesätöitä, Anne Helasjoki-Vesanen toteaa.

– Mutta ennen kaikkea opiskelen lähihoitajaksi siksi, että siinä pystyn tekemään merkityksellistä ja ihmisläheistä työtä, johon koen omaavani hyvät edellytykset.

– Mukavinta opiskelussa on ollut oppia uutta, päästä työharjoittelussa tutustumaan erilaisiin työpaikkoihin ja tavata uusia ihmisiä, Anne Helasjoki-Vesanen listaa opiskelun parhaita puolia.

– Erityisen haastavaa tällä alalla on kuitenkin se, että esimerkiksi vanhustenhoidossa on usein niin kova kiire. Itse tulevana kuntoutuksen lähihoitajana toivoisin pystyväni antamaan enemmän aikaa kohtaamisille.

Lisätietoa aikuiskoulutustuesta, tuen määrää ja kahdeksan vuoden työhistoriavaatimuksen laskentaa helpottavat laskurit sekä linkki tuen sähköiseen hakemiseen osoitteessa www.koulutusrahasto.fi.

Tutustu Koulutusliitteeseen!


Mainokset