Sivuston käyttötapa: Mobiili

Yrittäjyyden ensiaskeleet

Julkaistu 9.1.2019 Koulutusliitteessä   TEKSTI: Vilma-Riina Koppanen

Yrittäjyyden ensiaskeleet

Kun liikeidea on kirkkaana mielessä, näin etenet:

1. Valitse yhtiömuoto

Toiminimi, osakeyhtiö, kommendiittiyhtiö, osuuskunta vai avoin yhtiö? Jos toimintasi on pientä, valitse toiminimi. Jos kaipaat enemmän, osakeyhtiö on yleensä hyvä ratkaisu. Muut kolme ovat selvästi harvinaisempia ratkaisuja. Yhtiömuoto määrittelee yrityksen rakennetta ja toimintaa monin tavoin, esimerkiksi vastuu-, voitonjako- ja omistuskysymyksissä.

TIESITKÖ?
Viime aikoina on yleistynyt myös kevytyrittäjyys, joka tarkoittaa laskutuspalvelujen avulla yrittämistä. Kevytyrittäjyys ei edellytä varsinaisen yrityksen perustamista lainkaan, vaan kyseessä on yrittäjämäisesti toimiva yksityishenkilö, ja laskutuspalvelu hoitaa niin sanotut paperihommat kevytyrittäjän puolesta.

2. Tee liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelma kuvaa mikä yrityksesi idea ja tarkoitus on sekä miten toiminta tulee kannattamaan. Pienyrittäjä pääsee alkuun varsin yksinkertaisellakin versiolla. Mitä suurempia tavoitteita kohti pyritään, sen tarkempaa suunnittelua edellytetään. Liiketoimintasuunnitelma on tärkeä, jos haet liiketoiminnallesi ulkopuolista rahoitusta, tukia tai vaikka liikekumppanin. Liiketoimintasuunnitelman koostamiseen saat apua paikkakuntasi yritysneuvonnasta.

3. Hae starttirahaa

Starttiraha auttaa selviämään taloudellisesti yrityksen alkuvaiheessa. Starttirahaa haetaan TE-toimistosta ja sen saamisen edellytys on hyvä liiketoimintasuunnitelma. Rahaa maksetaan kuukausierissä ensimmäisten 6–12 kuukauden ajan. Jos haluat hyödyntää starttirahan, tarvitset päätöksen siitä ennen kuin yrityksen perustamispaperit voi laittaa vireille.

Arvioi myös muu rahoitustarve. Oman ja vieraan pääoman tarve on mietittävä jo ennen yrityksen perustamista. Rahoituslaskelma auttaa tässä.

4. Täytä yrityksen perustamisilmoitus

Nyt saat päättää yrityksen nimen! Lomakkeeseen tulee täyttää myös mahdolliset aputoiminimet, kotipaikka, yhteystiedot, tilikausi ja yrityksen päätoimiala. Käy lopuksi lomake läpi asiantuntijan, kuten yritysneuvojan tai kirjanpitäjän kanssa, jolloin vältyt ekstratyöltä. Ilmoituksen liitteeksi tarvitaan Ky:tä tai Oy:ta perustettaessa yhtiösopimus.

5. Laita lupa-asiat kuntoon

Yrityksen toimintaan liittyvät luvat eivät koske kaikkia, mutta ole tarkkana ainakin näiden alojen kanssa: päivittäistavarakauppa, ravintola-ala, autokorjaamopalvelut, sosiaaliala ja kauneusala. Alat ovat luvanvaraisia eli yritystä ei voi pyörittää ilman lupia. Myös Verohallinnolle pitää toimittaa tiettyjä ilmoituksia, mikä tarkoittaa tavallisesti oma-aloitteisia veroja eli arvonlisäveroa ja työnantajasuorituksia. Jos yrityksesi työllistää muita itsesi lisäksi, on lisäksi tehtävä vuosi-ilmoitus maksamistasi palkoista ja muista suorituksista, esimerkiksi osingoista. Viranomaisten lisäksi työnantaja antaa ilmoituksia myös eläke- ja vakuutuslaitoksille, Työllisyysrahastolle sekä työterveyshuoltoon. Veroilmoitus tulee hoitaa vuosittain.

6. Järjestä kirjanpito, laskutus ja vakuutukset

Kaikki yritykset ovat lain mukaan kirjanpitovelvollisia. Ellei toimintasi ole erittäin pienimuotoista tai taidat kirjanpidon salat itse, kannattaa ehdottomasti hyödyntää tilitoimistoa. Mieti myös, miten saat tehokkaasti hoidettua laskutuksen eli rahat tilillesi. Yritykselle on hankittava tarvittavat vakuutukset. Yrittäjän ainoa pakollinen vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus (YEL).

Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 kaikki toimialat huomioiden 356 790 yritystä. Suomeen rekisteröidyistä yrityksistä (pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous) 93,3 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä. Mikroyritysten eli alle 10 hengen yritysten merkitys Suomen kansantaloudelle on merkittävä niin työllistämisvaikutukseltaan kuin BKT-osuudeltaan.

Lähteet: Suomen Yrittäjät, TE-palvelut, Uusyrityskeskus, Tilastokeskus

Viimeksi päivitetty: 22 tammi 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 10.7.2019

Yrittäjä on oman menestystarinansa rakentaja – miten pääsee alkuun?

Yrittäjyys sekä pelottaa että houkuttaa. Menestyksekkäät yrittäjätarinat ja yrittäjän vapaus taas houkuttelevat monia. Miten rakennetaan oma menestystarina yrittäjänä?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 28.9.2022

Euroopan nuorison teemavuosi 2022

Tiesitkö, että vuosi 2022 on Euroopan nuorison teemavuosi? Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 9.10.2019

8 vinkkiä omasta yrityksestä haaveilevalle opiskelijalle

Oletko kiinnostunut yrittäjän arjesta ja työstä, jossa voit pitää langat omissa käsissäsi ja olla pomo itse itsellesi?

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi