Sivuston käyttötapa: Mobiili
Kolme hymyilevää poikaa istuu portailla

Löydä oma tapasi kansainvälistyä

      

@european_youth_eu

@europeanyouthfinland

@euroopan_nuorison_teemavuosi

Voit kansainvälistyä monin tavoin sekä kotimaassa että ulkomailla!

Kansainvälisyys ymmärretään usein valtioiden rajojen yli tapahtuvana toimintana, vaikka kansainvälistymisen tapoja on itse asiassa useita.

Ulkomaille lähtemisen lisäksi on mahdollista kansainvälistyä esimerkiksi koulun kansainväliseen toimintaan osallistumalla, harrastuksissa tai tekemällä Suomessa kansainvälistä vapaaehtoistyötä. Kansainväliset kokemukset ja kansainvälinen osaaminen syntyvät kansainvälisten vaihtojen lisäksi yhä enemmän myös koulussa esimerkiksi kielten opiskelun tai kulttuureihin tutustumisen kautta, arjen harrastuksissa, viihteessä sekä vuorovaikutuksessa erilaisissa vertaisryhmissä.

Kansainvälistä kokemusta on helppo kartuttaa ja jo pienillä arjen valinnoilla voit lisätä kansainvälisyyttä elämääsi. Lue, viihdy, etsi ja ole utelias!

Mistä aloittaa?

Pohtiessasi mikä tapa kansainvälistyä sopii juuri sinulle, voit lähteä liikkeelle vaikka omasta identiteetistäsi eli pohtia kenen silmillä katsot maailmaa ja mistä näkökulmasta lähdet kansainvälistymään. Kenties jo kotitaustasi on kansainvälinen? Sen jälkeen voit siirtyä pohtimaan mitä kansainvälisyyteen liittyvää osaamista opit arjessasi tai lähipiirissäsi.

Ns. kotikansainvälisyys on läsnä kaikkialla. Kotikansainvälisyys tarkoittaa sitä, että saat kansainvälisiä kokemuksia kotimaassa, omassa elämänpiirissäsi ja esimerkiksi omalla paikkakunnallasi. Voit osallistua koulusi kansainväliseen toimintaan, tavata muunmaalaisia nuoria harrastuksissasi, toimia kansainvälisessä ympäristössä pelaamisen tai sosiaalisen median kautta tai olla vaikka säännöllisessä kanssakäymisessä ystäväperheenne ulkomaalaisen au-pairin kanssa.

Kolmanneksi voit suunnata katseen maailmalle ja pohtia, millaisia ulkomaankokemuksia sinulla jo mahdollisesti on ja minkälainen kansainvälisyys voisi kiinnostaa sinua. Vaihtoehtoja on runsaasti. 

Opiskelijakokemuksia

Tutustu opiskelijakokemuksiin ja innostu kansainvälistymisestä!

Kokemuksia:

Vapaaehtoistöissä Puolassa ilman yhteistä kieltä

Venla kiinnostui ulkomaille lähtemisestä jo teini-ikäisenä, ja lukion jälkeen hän lähti vapaaehtoistöihin Puolaan. 

Lue lisää Venlan kokemuksista 

Kokemuksia:

Vapaaehtoistyö Virossa lisäsi Vilin hyvinvointia

Vili lähti ammattikorkeakouluopintojensa loppupuolella vapaaehtoistyöhön Viroon 11 kuukaudeksi. 

Lue lisää Vilin kokemuksista 

Kokemuksia:

Ennakkoluulottomasti nuorisovaihtoon Armeniaan

Vilhelmiina oli syksyllä 2016 viikon nuorisvaihdossa Armeniassa. Kokemus opetti parempia yhteistyötaitoja ja paransi kielitaitoa

Lue lisää Vilhelmiinan kokemuksista 

Kokemuksia:

Kotimaassa kansainväliseksi – monikulttuurisia kohtaamisia

Eveliina on ollut mukana kansainvälisessä toiminnassa Suomessa. Erityisen antoisia ovat olleet keskustelut eritaustaisten ihmisten kanssa.

Lue lisää Eveliinan kokemuksista 

Kokemuksia:

Hyvin suoritettu ammatillinen harjoittelu Saksassa poiki jatkopestin

Jonna suoritti ammatillisiin opintoihinsa liittyvät työharjoittelujaksot Englannissa ja Saksassa. Hän sai molempiin harjoitteluihinsa Erasmus+ -apurahaa.

Lue lisää Jonnan kokemuksista 


Yhteistyössä

 

Yhteistyössä Opetushallitus

 

Viimeksi päivitetty: 28 syys 2022

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 11.10.2022

Kansainvälisyys kiinnostaa – mitä vaihtoehtoja minulla on?

Vaihtoehtoja kansainvälisyydelle on monia, kuten oma koulu- tai harrastustoiminta, Erasmus+ -vaihto ja vapaaehtoistyö. Tutustu eri vaihtoehtoihin ja selvitä, mikä olisi sinulle sopivin.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 20.6.2018

Liikunta-ala

Liikunta-alalla työskennellään monipuolisesti liikunnan ja urheilun parissa. Tutustu liikunta-alan koulutuksiin, työhön ja siihen, mitä alalla työskentelevän kannattaa opiskella!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Terveydenhuolto- ja sosiaaliala

Sosiaali- ja terveysalalla tehdään ihmisläheistä työtä, jonka tarkoituksena on vaikuttaa yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointiin. Tutustu alan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Lue lisää
}