Peruutuspaikkoja kannattaa kysyä!

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

22.08.2009

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

 

Koulujen alkaessa on osa nuorista edelleen ilman opiskelupaikkaa. Vaikka opintojen alkamispäivä on lähellä, ei kannata menettää toivoa! Vapaita oppilaspaikkoja löytyy edelleen ja peruutuspaikkoja alkaa vähitellen ilmestyä elo-syyskuussa. Vapaaksi jääneitä tai vapautuvia koulutuspaikkoja täytetään oppilaitoksissa vielä lukukauden alussa, joten niitä kannattaa tiedustella suoraan oppilaitoksista.

Jos jäit ilman opiskelupaikkaa, kannattaa tutustua seuraaviin mahdollisuuksiin:

  • vapaat koulutuspaikat
  • kymppiluokka
  • ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus
  • kansanopistot 
  • oppisopimus
  • syksyn yhteishaku
  • henkilökohtainen neuvonta ja ohjaus.

Ammatilliseen koulutukseen valitut opiskelijat saavat tiedon opiskelupaikastaan kirjeitse. Opiskelupaikkaa vaille jääneet saavat kesäkuun aikana lääninhallituksen yhteishakutoimistosta kirjeen, jossa kerrotaan hakijan saamat pistemäärät ja mahdolliset varasijat haetuille linjoille. Kirjeen liitteenä on luettelo vapaaksi jääneistä koulutuspaikoista, joihin haetaan ottamalla yhteyttä suoraan oppilaitoksiin.

Ammattikorkeakoulujen syksyn yhteishaussa ei järjestetä valtakunnallista täydennyshakua. Ammattikorkeakoulut voivat kuitenkin järjestää omia lisähakuja vapaaksi jääneille opiskelupaikoille. Tietoa vapaista paikoista saat suoraan ammattikorkeakouluista.

Yliopistojen peruutuspaikkoja kannattaa tiedustella suoraan yliopistosta.

Vapaaksi jääneitä koulutuspaikkoja voi tiedustella oppilaitosten lisäksi myös työvoimatoimistoista ja lääninhallitusten yhteishakutoimistoista. Oppilaitokset ilmoittavat vapaista paikoista myös omilla verkkosivuillaan ja sanomalehdissä. 

Viimeksi päivitetty: 25 kesä 2018

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi