Raimo Kovanen

Julkaistu elokuussa 2013

Ura prosessiteollisuudessa?

Monella paikkakunnalla Keski-Suomessa puu-, saha- ja prosessiteollisuus on suurimpien työnantajien joukossa. Pelkästään metsäteollisuuden ympärille rakentunut osaamiskeskittymä, metsäklusteri, työllistää suoraan noin       200 000 suomalaista. Alan teollisuus tarjoaa monipuolisia työympäristöjä ja tarvitsee vuosittain uusia ammatti-ihmisiä alalle. Keskeiset teollisuudenalat ovat saha-, levy- ja paperiteollisuus sekä kemian- ja biotekniikka.

Prosessiteollisuuden perustutkinto

Prosessiteollisuuden perustutkinto antaa monipuolisen osaamisen työelämään sekä hyvän ymmärryksen teollisuuden pitkälle automatisoiduista ja monipuolisista prosesseista. Tutkinto yhdistää bio-, paperi-, levy-, saha- ja kemianteollisuuden ammatilliset perustutkinnot yhdeksi tutkinnoksi. Tutkinto tuottaa monipuolisia teollisuuden prosessiosaajia, myös paperia ja puuta jalostavan teollisuuden ammatteihin.

"Sanoisin, että opiskeluaika kokonaisuutena oli antoisa. Tähtäsin kokonaan irti entisestä alasta ja pääsin opiskelemaan uuden ammatin, ja tykkäsin opiskelusta todella paljon", kertoo prosessiteollisuuden perustutkinnon suorittanut Raimo Kovanen. Lue alta Finnforestilla työskentelevän Raimon kokemuksista prosessiteollisuuden opinnoista.


Nimi: Raimo Kovanen

Ikä: 49

Oppilaitos: Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskus

Koulutusohjelma: Prosessiteollisuuden perustutkinto

 

Miten päädyit opiskelemaan Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskukseen?

Olin ajanut ammatikseni linja-autoa 23 vuotta, ja ajattelin että välillä on tehtävä jo jotain muuta. Näin sitten lehdessä ilmoituksen Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskuksen tarjoamasta koulutuksesta ja ajattelin että nyt on haettava jos hakee. Kävin sitten haastattelussa, ja myöhemmin minulle ilmoitettiin että olin tullut valituksi opiskelemaan prosessiteollisuuden perustutkintoa.

Kuinka pitkään opiskelit ja milloin valmistuit?

Aloitin opiskelun tammikuussa 2008 ja valmistuin toukokuun lopussa 2009, eli yhteensä koulu kesti noin puolitoista vuotta.

Millaiset valmiudet koulutus antoi työelämään?

Koulutukseen kuului sekä teoriaa että käytäntöä. Rytmi oli sellainen, että neljän viikon ajan harjoittelimme aina jotain tiettyä osa-aluetta, kuten teränhuoltoa tai eri puulajien käsittelyä. Viidennellä viikolla tehtiin sitten näyttötyö, jonka tarkoituksena oli osoittaa osaamisen taso. Jonkin verran harjoittelimme myös tietokoneen käyttöä, kuten Excel- taulukoiden täyttämistä.

Teoriapuolen opiskelu antoi tietysti tukea käytännön työhön, mutta sanoisin että koulutukseen sisältynyt käytännön työharjoittelu kokeneiden työntekijöiden kanssa auttoi kaikista eniten. Opiskelu oli kaiken kaikkiaan hyvin käytännönläheistä, ja jokaisella työpisteellä sai aina tarvittaessa hyviä neuvoja.

Heti valmistuttuani en taantuman takia saanut töitä, mutta nyt olen huhtikuusta lähtien ollut töissä Finnforestilla koulutustani vastaavassa työssä.

Milloin kiinnostuit alasta?

Minulla on paljon tuttuja alalla, ja he kertoivat minulle työstään, alan työtahdista ja menetelmistä. Jotenkin se jäi sitten pikkuhiljaa korvan taakse. Linja-autohommissa jatkuva kiire alkoi kypsyttämään. Tälläkin alalla töitä toki riittää, kädet taskussa ei tarvitse kävellä, mutta rytmi on silti aivan erilainen.

Mikä oli antoisinta koulutuksessasi? Entä haastavinta?

Sanoisin että opiskeluaika kokonaisuutena oli antoisa. Tähtäsin kokonaan irti entisestä alasta ja pääsin opiskelemaan uuden ammatin, ja tykkäsin opiskelusta todella paljon.

En osaa oikein tarkemmin eritellä, mikä oli haastavinta. Tietysti uudelle työpisteelle meneminen jännitti aina jonkin verran, mutta kuten sanoin, aina sai neuvoja ja palautetta, mikä teki opiskelusta mielekästä.

Millainen oli normaali koulupäiväsi?

Koulu alkoi kahdeksalta aamulla, ja päivä päättyi noin kello 15. Teoriapäivinä istuttiin koulun tiloissa ja käytännön opintoja varten siirryttiin sitten tehtaalle koneiden ääreen.

Vastasiko koulutus odotuksiasi?

Kyllä ehdottomasti vastasi, en ole katunut päätöstäni yhtään. Vähän aikaa meni totutella siihen, että oppi taas opiskelemaan kokeita varten sen, mikä on oleellista, mutta työharjoittelu katkaisi mukavasti teoriapätkiä. Suosittelen aikuisopiskelua kyllä lämpimästi.

Millaisia vinkkejä antaisit muille samasta alasta tai aikuisopiskelusta kiinnostuneille?

Jos haluat vaihtaa alaa ja löytyy joku kiinnostava ala, niin ei muuta kuin rohkeasti kysymään. Eihän se ota jos ei annakaan, mutta kukaan ei varmasti kotoa tule hakemaan. Tänä päivänä ei pääse t­­öihin vanhan kansan systeemillä, vaan taustalla on melkein aina oltava jonkinlainen koulutus.

Viimeksi päivitetty: 03 heinä 2018

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi