Sähkötekniikan opiskelija Minna Leivo

Julkaistu joulukuussa 2012

Nimi: Minna LeivoTTY:n sähkötekniikan opiskelija Minna Leivo

Ikä: 24 vuotta

Oppilaitos: Tampereen teknillinen yliopisto

Opiskeluala: Sähkötekniikka

Miksi halusit opiskella Tampereen teknillisessä yliopistossa ja juuri sähkötekniikan opiskelualalla?

En halunnut lähteä Helsinkiin opiskelemaan, joten jäin kotinurkilleni Tampereelle. Fysiikka on aina kiehtonut minua, ja sen työkalu matematiikka sujui ilman ylivoimaisia tuskailuja, joten halusin haasteita teknillisessä yliopistossa.

Sähköfysiikka ei ole koskaan ollut suurin intohimoni, mutta valitsin sähkötekniikan opiskelualan, koska sähkötekniikka on käytännönläheisempää ja työllistää todennäköisemmin kuin vaikkapa ydinfysiikka. Abi hukkuu helposti vaihtoehtojen runsauteen, joten valintaani vaikutti suuresti se, että idolini oma isä valmistui aikanaan myös samaiselta opiskelualalta.

Mikä on ollut parasta opinnoissasi? Mikä on ollut haastavinta?

Parasta on ollut opiskelutoverit ja teekkarielämä. Sähkökillan hallitustoiminnassa ja excursioilla Suomen muita sähköteekkareita tavatessa on oppinut esimerkiksi vuorovaikutustaitoja työelämää varten ja päässyt rakentamaan verkostoja tulevaisuuden sähköalan osaajien kanssa.

Toiseksi parasta on ollut oivaltamisen ilo, kun esimerkiksi tenttiin lukiessa vihdoin valkenee, mitä ne Maxwellin yhtälöt oikein merkitsevätkään ja miten maailma toimii.

Haastavinta ovat olleet jotkin pakolliset peruskurssit. Joskus motivaatiota ei löydy millään, kun asia ei vain kiinnosta. Nyt kun olen käynyt kaikki pakolliset kurssit, voi Fourier’n sarjakehitelmien aiheuttamalle ahdistuksellekin jo hymyillä.

Opintoihisi kuuluu ilmeisesti paljon innovatiivisia harjoitustöitä. Kertoisitko jonkin esimerkin?

Yksi opettavaisimmista opintojaksoista on ollut Sähkömarkkinat -kurssi. Kurssilla muodostimme neljän hengen ryhmissä sähkölaitoksia, ja kilpailimme kurssin ajan siitä, mikä firma menestyy parhaiten. Pelasimme siis täysin pohjoismaisia sähkömarkkinoita vastaavalla simulaattorilla. Pelissä täytyi ennakoida sähkön pörssihintaa ja tehdä taloudellisesti kannattavia valintoja sähkön hankinnassa mm. tuulivoiman ja hiilivoimaloiden välillä.

Luovuutta taas pääsi käyttämään enemmän Puheviestinnän ja neuvottelutaidon kurssilla, jossa harjoittelimme videoeditointia.

Oletko jo suorittanut tai aiotko suorittaa vaihtojakson ulkomailla?

En ole osannut päättää, minne lähtisin vaihtoon. Ulkomaille lähteminen opiskelun tiimoilta on silti helppoa: Viime vuonna kävin Madridin yliopistossa lukemassa kesäkurssin sähköautoista. Ensi kesäksi haluaisin työharjoitteluun täsmälliseen insinöörivaltioon, Saksaan.

Lisäksi kuulun yliopistomme harrastekerhoon, Remmi-Teamiin, joka rakentaa ekologisia ajokkeja. Olen ollut parina vuotena kisamatkalla Ranskassa ja Saksassa ajamassa tiimimme palkintopallille opiskelijoille tarkoitetuissa kansainvälisissä Shellin järjestämissä Eco-Marathon-kisoissa.

Millaisia mahdollisuuksia koulutuksesi tarjoaa työelämässä ja millaisia suunnitelmia sinulla itselläsi on?

Sähkötekniikka on hyvin laaja opiskeluala, ja työmahdollisuudet vaihtelevat huomattavasti riippuen siitä, opiskeletko ”paksua vai ohutta” sähköä. Itse sijoitun johonkin välimaastoon, koska luen pääaineenani vaihtoehtoisia sähköenergiateknologioita. Tuulivoima ja aurinkovoima ovat kovassa nosteessa, joten pääaineeni on melko trendikäs. Minua kiinnostaa uudet tavat tuottaa energiaa kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

Maailmaa ei pelasteta puita halaamalla, vaan tekniikalla. Päästöoikeuksien kautta ympäristöä säästävistä energiantuotantotavoista tulee ennen pitkää myös edullisempia vaihtoehtoja. Toivon tulevaisuudessa kehittäväni aivan uusia tapoja tuottaa sähköenergiaa. Esimerkiksi kuntosalilaitteita, joihin on liitetty potentiaali- ja liike-energian sähköksi muuntavia generaattoreita.

Mitä vinkkejä antaisit alasta kiinnostuneille ja uusille opiskelijoille?

Sähkötekniikan diplomi-insinöörin tutkinto ei sulje ovia, joten minullakin on vielä aikaa pohtia, mikä minusta tulee isona. Kaikki toimii sähköllä, joten sähkötekniikan ammattilaisille on aina kysyntää! Sähkötekniikan koulutusohjelmassa riittää valinnanvaraa niin maailmanpelastajille kuin sähköverkkoyhtiön tuleville toimitusjohtajille. Kursseilla on mahdollista mitata oman kehon biofysikaalisia ilmiöitä tai vaikka mallintaa matemaattisesti magneettikentän jakautumista muuntajassa.

Viimeksi päivitetty: 27 kesä 2018

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi