Suomalaisopiskelijat nostavat yhä enemmän opintolainaa

Opintolaina

KOULUTUSUUTINEN 1.11.2016

Suomalaisopiskelijat nostavat yhä enemmän opintolainaa

Suomalaisopiskelijoiden suhtautuminen opintolainaan on muuttunut, ja sen huomaa. Opintolainaa nostetaan paljon rohkeammin kuin aiempina vuosina. 

Syyskuun 2016 loppuun mennessä opintolainaa oli nostettu yhteensä 339 miljoonaa euroa, kun vuoden 2015 syyskuussa määrä oli 307 miljoonaa euroa. Kahden vuoden aikana opintolainakanta on kasvanut lähes 30%. Sen lisäksi, että yhä useampi ottaa lainaa, ovat myös yksittäiset lainasummat suurempia kuin aiemmin; opintovelallisia oli heinäkuun lopussa yhteensä noin 354 700, ja heillä oli opintolainaa keskimäärin 6 187 euroa. Kasvu on ollut tasaisen nousujohteista, ja Suomen Pankin ekonomisti Markus Aaltonen arvelee suunnan pysyvän samana jatkossakin.

Ajasta, jolloin opintolainan ottamista vältettiin viimeiseen asti on tultu pitkälle. Asenteenmuutokselle löytyy monia syitä. Yksi suurimpia syitä lienee opintolainaan vuonna 2014 tehty uudistus, jonka ansiosta määräajassa valmistuvat opiskelijat voivat saada osan lainasta hyvitetyksi verotuksessa. Viime vuonna jo 10 000 opiskelijaa oli oikeutettu tähän opintolainavähennykseen.

Opintolainan houkuttelevuutta lisäävät myös alhaiset korot. Syyskuussa 2016 nostettujen opintolainojen vuosikorko oli 0,67 prosenttia ja  opintolainakannan sovittu vuosikorko 0,75 prosenttia.

Nopeampaa valmistumista ja lainan ottamista vauhdittavien porkkanoiden lisäksi opintolainaa otetaan yhä enemmän myös opiskelijoiden huonon työllisyystilanteen vuoksi: opiskelijat eivät pysty enää rahoittamaan opintojaan osa-aikaisella työllä samalla tavalla kuin ennen. Tämän lisäksi myös kesätyöpaikkoja on ollut tarjolla aiempaa vähemmän.

Vaikka suomalaisopiskelijat ottavat opintolainaa yhä hanakammin, ovat opiskelijoidemme lainasummat kuitenkin verrattain pieniä muihin Pohjoismaihin verrattuna.

MoiOpintolaina lyhyesti:

‌• Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainan valtiontakauksesta. Opintolaina on valtion takaama laina ja sen määrä riippuu iästä ja oppilaitoksesta.

‌• Korkeakouluopiskelija voi yleensä saada opintolainaa 3 600 euroa lukuvuoden aikana.

‌• Hallitus päätti keväällä 2016 opintotuen leikkauksista, jotka tulevat voimaan elokuussa 2017. Esimerkiksi korkeakouluopiskelijoiden opintoraha laskee 250,28 euroon kuussa, kun se tällä hetkellä on 337 euroa. Sen sijaan opintolainan valtiontakauksen maksimimäärä nousee 650 euroon kuussa, kun se tällä hetkellä on 400 euroa.

‌• Jos tutkinnon suorittaa tavoiteajassa, saa opiskelija 30 prosentin lainahyvityksen. Vielä tällä hetkellä lainahyvitys on 40%.

‌• Lukuvuonna 2015/2016 opintolainaa nosti 126 140 opiskelijaa.

Lähde: Yle Uutiset 31.10.2016. & Kauppalehti 31.10.2016.

Viimeksi päivitetty: 26 kesä 2018

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi