Julkaistu maaliskuussa 2014
Opiskelijahaastattelu: Oikeustieteitä Tallinnassa
Nimi: Elisa Ceder
Ikä: 22
Oppilaitos: Tallinn University of Technology – faculty of Social Science – Department of Law
Koulutusohjelma: Bachelor of Arts in Social Science
Miksi päätit hakea opiskelemaan juuri Tallinnan teknilliseen yliopistoon?
Minua kiehtoi se, että koulutusohjelma on täysin englanninkielinen ja rakentuu pääosin Euroopan Unionin ja Kansainvälisen oikeuden ympärille.
Oliko Virossa opiskelu sinulle itsestäänselvyys? Miten pääsyit opiskelemaan Tallinnaan?
Kuulin tuttavaltani mahdollisuudesta opiskella oikeustiedettä Tallinnassa ja se herätti kiinnostukseni. Ennen varsinaista päätöstä lähteä Tallinnaan pohdin useita vaihtoehtoja, mutta lopulta päätin vastaanottaa opiskelupaikan Tallinnassa. Valitsin Tallinnan, sillä sieltä on hyvät kulkuyhteydet Suomeen mikä mahdollistaa työskentelyn Suomessa opintojen ohella.
Milloin kiinnostuit oikeustieteestä?
Olen aina tiennyt haluavani opiskella oikeustiedettä.
Mikä on ollut antoisinta koulutuksessasi?
Antoisinta koulutuksessa ovat ehdottomasti olleet luennot. Ryhmäkoko luennoilla on verrattain pieni ja luennot ovat erittäin interaktiivisia. Professorit ovat opiskelijalähtöisiä ja antavat opiskelijalle puheenvuoron. Lisäksi teemme paljon ryhmätöitä. Minulle tämä opiskelutyyli on ollut hyvä, sillä pidän vuorovaikutteisesta opiskelusta.
Entä mikä on ollut haastavinta?
Opintojen alussa haastavinta oli oppia lakisanasto englanniksi. Totuus kuitenkin on että vieraan kielen oppiminen ei ole mikään ongelma. Haastavaa oli myös tutkielmien kirjoittaminen, mutta nykyään se on jo rutiinia.
Sopeutumista uuteen yliopistoon on helpottanut se että yliopiston henkilökunta ja professorit ovat helposti lähestyttäviä ja valmiita auttamaan opiskeluun ja tulevaisuuteen liittyvissä asioissa.
Millainen on tavallinen päiväsi yliopistolla?
Normaaliin päivääni kuuluu muutama luento ja sen jälkeen itseopiskelua kirjastossa. Luennot ovat yleensä klo 10.00–18.00 välisenä aikana. Vapaa-aikaa jää mukavasti, sillä luennot ajoittuvat yleensä alkuviikkoon ja näin ollen loppuviikon voi esimerkiksi työskennellä tai opiskella itsenäisesti.
Onko koulutus vastannut odotuksiasi?
Opiskelu Tallinnassa on yllättänyt minut positiivisesti. Ilmapiiri yliopistolla on kilpaileva mutta silti kannustava. Tämä tekee opiskelusta entistä mielekkäämpää. Toisen vuoden loppuun mennessä voin sanoa oppineeni tärkeimmät perusperiaatteet Euroopan Unionin oikeudesta ja Kansainvälisestä oikeudesta, jonka pohjalta on helppo lähteä rakentamaan kattavampaa tietämystä alalta.
Millaisia mahdollisuuksia koulutus tarjoaa työelämässä? Millaisia suunnitelmia sinulla itselläsi on?
Kandidaatin tutkinnon jälkeen on mahdollista hakea eri maisteriohjelmiin ympäri Eurooppaa. Suomeenkin on mahdollista päästä tekemään maisteria, mikäli opiskelija näin haluaa. Työllistymistä ajatellen kansainväliset organisaatiot tai esimerkiksi Euroopan Unionin toimielimet voisivat olla potentiaalisia vaihtoehtoja.
Millaisia vinkkejä antaisit muille oikeustieteistä kiinnostuneille?
Mitä haluaisit kertoa Virossa opiskelusta kiinnostuneille suomalaisille?
Mikäli on kiinnostunut kansainvälisestä lakipohjaisesta koulutusohjelmasta, on yliopistomme erittäin hyvä vaihtoehto. Opiskelu on monipuolista ja opintojen sisältö kattava. Mikäli tuntee olevansa kiinnostunut opiskelusta ulkomailla, mutta kynnys lähetä kauemmaksi Eurooppaan tuntuu suurelta, on Tallinna erittäin hyvä vaihtoehto.