Tanssilinjan opiskelija Johanna Keiski

Julkaistu toukokuussa 2012

Tanssilinjan opiskelija Johanna KeiskiNimi: Johanna Keiski

Ikä: 20

Koulutus: Tanssilinja

Oppilaitos: Keski-Pohjanmaan Opisto

 

  Tanssilinjan opiskelija Johanna Keiski

Miksi päätit lähteä opiskelemaan tanssilinjalle?

Päätin lähteä opiskelemaan tanssilinjalle siksi, että halusin syventää tanssiopintojani nykytanssin puolelta. Olen opiskellut tanssijaksi Rovaniemellä pari vuotta sitten ja koulutus oli suomalaiseen kansantanssiin painottuva. Koulutuksen aikana nykytanssi alkoi kuitenkin viedä enemmän mukanaan, joten Teatterikorkeakoulun ja AMK:ien hakuja ynnä muita ajatellen halusin päästä treenaamaan ja syventämään nykytanssiosaamistani ja mielestäni Keski-Pohjanmaan Opisto oli tähän tarkoitukseen kerta kaikkiaan loistava.

Minkälainen on tavallinen koulupäiväsi?

Tavallisesti meidän päivämme alkavat aamulla kymmeneltä ja päivän rakenne on hyvin pitkälti seuraavanlainen: On aamutunti, ruokailu, jonka jälkeen treeniä noin varttia vaille neljään saakka ja sen jälkeen iltaruokailu niille, jotka asuvat asuntolassa. Toisinaan päivät ovat jatkuneet vielä iltaruokailun jälkeenkin kuuteen seitsemään, jos olemme työstäneet esimerkiksi jotain tanssiproduktiota. Mutta palttiarallaa noin kuuden tunnin treenipäiviä nykytanssia, balettia, jazzia tai jotain muuta tanssilajia.

Mikä on ollut parasta opinnoissasi? Mikä on ollut haastavinta?

Parasta opinnoissa on ollut säännöllinen treeni ja eri tanssilajien vaihtelevuus. Ja ylipäänsä vaihtelevuus vaikka yhden tanssilajin sisällä. Monet eri tavat toteuttaa eri asioita, ei ole yhtä kultaista keskitietä tehdä tanssia, polkuja on se miljoona. Valitsee sieltä sitten omansa. Se olo, kun on koko ajan ikään kuin tukka putkella menossa seuraavan tanssiteknisen asian kimppuun tai muuten vain täpinöitsee jostakin tanssiin liittyvästä.

Haastavimpia asioita ovat ehkä olleet liikelaadulliset kysymykset ja uusien reittien, liiketapojen/tottumusten omaksuminen. Hyvin äkkiä omatkin liikkeelliset tottumukset ja tavat menivät ison kyseenalaistamisen ja tutkimisen alle jollain oudolla tavalla. Siitä tanssi on äärimmäisen jännä asia, kaikkia muuttuu koko ajan. Ja meillä kun nuo opettajat vaihtuivat noin viikon kahden välein, ja siinä ajassa on ehtinyt omaksua yhdeltä opettajalta jonkinnäköistä liikkeellistä suuntaa omaan kehoonsa niin seuraavalla viikolla sen joutuukin vaihtamaan taas aivan toiseen. Pisteestä A pisteeseen B ja taas takaisin, tanssi on vähän niin kuin loppumaton suo, kokoajan joutuu keksimään ja etsimään uusia reittejä ja tapoja ratkaista milloin jokin liikkeellinen ongelma, milloin taas jotain aivan muuta.   

Mikä on sinulle mieluisin tanssilaji? Miksi juuri se?

Jos minulta olisi kysytty tuota kaksi vuotta sitten, niin mie olisin sanonut että kansantanssi. Mutta niin kuin aiemmin jo totesin, asiat muuttuvat. Tanssi muuttaa ihmistä. Henkilökohtaisella tanssin TOP-listallani ykköspaikkaa pitää nykytanssi. Isolla ännällä. Nykäri ehkä juuri siksi, että en liiemmin tykkää kovin muotosidonnaisista jutuista. Outo lause paljasjalkaisen kansantanssijan suusta ehkä, kansantanssi aika paljolti on juuri sitä muotoa. Nykytanssi antaa vapauden toteuttaa itseään juuri sellaisella tavalla ja niin päin kuin itse lystää, ei ole rajoja eikä pahemmin sääntöjäkään. Ne voi itse luoda. Liikkeen suunnat ja mahdollisuudet ovat rajattomat kun on vapaa.

Mistä saat motivaatiota, jos opinnot eivät ihan aina maistu?

Musiikista, kävelylenkeistä. Mietintätuokioista kynttilänvalossa. Käymällä välillä jossain muuallakin kuin vain Käläviällä, reissaan suht paljon. Ja niiden aikana on aikaa miettiä ja muistuttaa itselleen että miksi tätä hommaa tekee ja miksi tälle alalle on lähtenyt.

Minkälainen opiskelupaikka Keski-Pohjanmaan Opisto on?

Opisto on opiskelupaikkana ihanan rento ja rauhallinen. Me ollaan vähän niin kuin jonkinnäköinen yhteisö jossain metsän keskellä ja tuntuu, että arki on aivan erilaista kuin kenelläkään muilla. Ainakin meillä on miljoona kertaa hauskempaa verrattuna toisten koulujen meininkeihin. Täällä jokaikinen opiskelija otetaan huomioon yksilönä. Keski-Pohjanmaan Opisto on opiskeluympäristönä innostava ja omaan itsenäiseen ajatteluun kannustava. Saa olla oma outo itsensä. Ja kokeilla asioita, jotka kiinnostavat itseä.

Minkälaista asuminen opiston asuntolassa on?

Asuntolassa asuminen oli minulle alkuun vähän haastavaa. Kuitenkin jo useamman vuoden itsekseni Rovaniemellä asuneena ajatus asuntolaan muuttamisesta aiheutti pientä vastahakoisuutta, oman tilan ja rauhan tarve kuitenkin on mikä on ja olin jo tottunut pyörittämään omaa huushollia omilla säännöilläni. Mutta ei asuntolaan kuollutkaan, itse asiassa mulla oli aivan pirun hauskaa, koska se sakki kenen kanssa jaettiin asuntola, oli aivan parasta. Sen siitä saa kun laitetaan kymmenkunta kulttuurialan opiskelijaa saman katon alle. Yliarvostettua tuo yksin asuminen, samanhenkisessä porukassa viihtyi aivan hyvin. Kahden hengen huoneisiin kotiutui ja tottui suht nopeaa, varsinkin kun huonekaveri oli jo Rovaniemen ajoilta tuttu entinen kämppä- ja opiskelukaveri. Olihan asuntolassa toki välillä vähän levotontakin, mutta muuten kaikki toimi kaikin puolin hyvin ja yhteishenki oli hyvä. Mie kyllä tykkäsin.

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on? Aiotko vielä jatkaa opiskelua vai hakeudutko työelämään valmistumisesi jälkeen?

Aion jatkaa opiskelua. Olen hakenut Kuopioon Savonia AMK:iin tanssinopettajan koulutusohjelmaan ja Teatterikorkeakouluun tanssitaiteen kandin koulutukseen. Pääsykokeet ovat touko-kesäkuussa. Tanssi jatkuu.

Tanssilinjan opiskelija Johanna Keiski


Mainokset