Näyttää 1-20 koulutusta 68 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana 2. asteen yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 68 tuloksesta
1
2
3
4

Näyttelijäksi tai tanssijaksi?

Teatteri- ja tanssialan perinteisiä ammatteja ovat näyttelijä, ohjaaja ja tanssija. Näiden rinnalla teatterin ja taiteen alalla on monia muitakin ammatteja, joiden työkenttä ulottuu aina ilmaisusta pedagogiikkaan.

Tanssin ja teatterin opiskelu

Teatterin ja tanssin koulutus voi olla joko harrastajakoulutusta tai ammattiin tähtäävää. Koulutustarjonta onkin laajaa ja opiskella voi aina taiteen perusopetuksen tasolta tohtoriksi saakka.

Teatterialan korkeakoulutusta annetaan Teatterikorkeakoulussa Helsingissä näyttelijäntyön koulutusohjelmassa sekä Tampereen yliopistossa näyttelijäntyön laitoksella. Alempi korkeakoulututkinto on teatteritaiteen kandidaatti ja ylempi teatteritaiteen maisteri. Myös tanssia voi opiskella yliopistotasolla, mutta vain Teatterikorkeakoulussa Helsingissä. Tarjolla on tanssin koulutusohjelma (tanssitaiteen kandidaatin tutkinto), joka antaa perusvalmiuksia erilaisissa tanssin toimintakentän tehtävissä toimimiseen. Koulutusohjelmasta valmistuneet ovat tanssitaiteilijoita. Ylempään korkeakoulututkintoon johtavia koulutusohjelmia tanssin alueella ovat: tanssijan maisteriohjelmaa, koreografin maisteriohjelmaa ja tanssinopettajan maisteriohjelma. 

Monet ammattikorkeakoulut ja muut oppilaitokset tarjoavat teatterialan koulutusta, kuten musiikkiteatterin ja teatteri-ilmaisun ohjaajan koulutusta. Alan ammatillista täydennyskoulutusta Suomessa järjestää IADE, Suomen taideyliopistojen koulutus- ja kehittämisinstituutti.

Taidetanssin toisen asteen ammatillista koulutusta annetaan esimerkiksi konservatorioissa ja ammattioppilaitoksissa sekä Suomen kansallisoopperan balettioppilaitoksessa. Toisella asteella on mahdollista suorittaa tanssialan perustutkinto, josta valmistutaan tanssijaksi. Kaikki tanssialan ammatilliset oppilaitokset järjestävät omat valintakokeensa. Ammattikorkeakouluissa tarjotaan tanssinopettajan koulutusohjelmia.

Tanssi- ja teatterialan koulutuksia ovat esimerkiksi dramaturgian koulutusohjelma, esitystaiteen ja -teorian maisteriohjelma, koreografin maisteriohjelma, näyttelijäntyön ja teatterityön koulutusohjelma, ohjauksen koulutusohjelma, opettajan pedagogiset opinnot, teatteri- ja tanssiala, tanssijan maisteriohjelma, tanssin koulutusohjelma, tanssinopettajan maisteriohjelma, teatteriopettajan maisteriohjelma ja valo-ja äänisuunnittelun koulutusohjelma.

Niin teatteria kuin tanssiakin voi opiskella myös ulkomailla. Mahdollisuuksia on monia, ja liikkeelle opiskelupaikan löytämisessä kannattaakin lähteä valitsemalla itseä kiinnostava kohdemaa, ja sen jälkeen kartoittaa opiskelu- ja koulutusmahdollisuuksia tarkemmin.

Tanssin ja teatterin ammattilaiset työelämässä

Näyttelijät ja tanssijat ovat esiintyviä taiteilijoita, jotka työskentelevät teattereissa sekä televisio-, tapahtuma- ja elokuvaproduktioissa. Näyttelijöitä esiintyy usein myös muissa medioissa, kuten radiossa.

Niin tanssijan kuin näyttelijänkin työhön kuuluu rooliin perehtymistä, harjoituksia, esityksiä sekä produktioita tukevia tehtäviä, kuten mainoskuvauksia. Tanssi ja näytteleminen tarjoavat monipuolisia työtehtäviä itse tanssimisen ja näyttelemisen lisäksi, kuten opettamista, koreografiointia, ohjaamista ja tuottamista. 

Suurin osa näyttelijöistä ja tanssijoista työskentelee freelanceina. Freelancerille on tyypillistä olla samanaikaisesti mukana useiden eri työnantajien produktioissa.

Näyttelijöiltä ja tanssijoilta vaaditaan kykyä paneutua ja eläytyä erilaisiin rooleihin. Ammateissa on keskeisessä osassa kyky olla luova ja kekseliäs sekä pystyä persoonallisella esiintymisellä vangitsemaan katsojan mielenkiinto. Tehtävissä tarvitaan myös vahvaa itseluottamusta ja paineensietokykyä omaan roolisuoritukseen kohdistuvan arvostelun kestämiseksi. Työ saattaa olla sekä henkisesti että fyysisesti rasittavaa. 

Palaa sivun alkuun

Lähteet: tanssinammatillinenkoulutus.fi; ammattinetti.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!