Sivuston käyttötapa: Mobiili

Teekkareille vappu on vuoden tärkein juhla

Teekkarivappu ja vappuperinteet

Teekkareille vappu on vuoden tärkein juhla – tunnetko nämä hauskat vappuperinteet?

Opiskelijat ovat perinteisesti kovia juhlimaan vappua. Erityisesti tekniikan alan opiskelijat, eli teekkarit, tunnetaan vapun ystävinä ja sen ammattimaisina juhlijoina. Teekkareille vappu, teekkarien sanoin wappu, on vuoden tärkein juhla, ja sen vietto alkaa jo viikkoja ennen varsinaista juhlaa. Lue alta viisi vappuperinnettä.

1. Vappuasusteet

Vappuna opiskelijat pukeutuvat haalariin ja ylioppilaslakkiin. Teekkarit laittavat päähänsä teekkarilakin. Teekkarilakki muistuttaa ylioppilaslakkia, mutta siihen on kiinnitetty narun päässä riippuva tupsu. Ensimmäinen wappu on tekniikan opiskelijoille suuri juhla, sillä tekniikan fukseista tulee teekkareita vasta, kun he ensimmäisenä wappuna saavat teekkarilakin päähänsä.

Kylmältä, kosteudelta ja lialta suojaava haalari on käytännöllinen asuste vapun rientoihin. Teekkarit käyttävät teekkarihaalaria, jonka väri, kuten muillakin opiskelijoilla, riippuu opiskeltavasta alasta. Haalareihin kerätään kangasmerkkejä erilaisista opiskelijatapahtumista ja merkkejä vaihdellaan muiden opiskelijoiden kanssa. Myös esimerkiksi hihoja ja taskuja voidaan vaihtaa ystävien tai seurustelukumppaneiden kesken.  

2. Fuksikaste

Teekkarien wappu on kostea. Lähes kaikkien teekkarien wappuun kuuluu jonkinlainen kaste, useimmilla fuksikaste. Monissa paikoissa vasta fuksikaste oikeuttaa teekkarilakin saamiseen. Esimerkiksi Tampereella uusien opiskelijoiden kastaminen Tammerkoskeen on suuri tapahtuma. Teekkarifuksien uittoa koskeen nosturin nokassa riippuvassa kastekorissa tulee vuosittain seuraamaan joukoittain tamperelaisia. Lappeenrannassa fuksit laskevat vappuaattona liukumäkeä pitkin Saimaaseen, Oulussa heidät kastetaan päälakea myöten ojassa, ja Vaasassa teekkarikaste järjestetään Vaasan kaupungitalon suihkulähteessä. Otaniemen teekkarifuksit sen sijaan perinteiden mukaan heittävät Otarannassa teekkarilakkien jakamisen jälkeen mereen kiltojensa fuksikapteenit ja fuksimajurin.

3. Vappulehdet

Ajankohtaisia huumorijuttuja sisältävien vappulehtien huumorista ollaan montaa mieltä, mutta teekariwappuun ne kuuluvat olennaisesti.  Vapun alla teekkarit jalkautuvat haalareissa kaupungille kaupittelemaan julkaisuaan. Otaniemen teekkarit kauppaavat parittomina vuosina Äpyä ja parillisina Julkkua. Tampereen teekkareiden vappulehti on Tamppi ja Lappeenrantalaisten Hässi. Oulussa arkkitehtuurin opiskelijat taas julkaisevat Ööpistä ja Vaasassa teekkarien vappulehti on Wapina.

4. Patsaiden lakitukset

Opiskelijoiden vappuperinteisiin kuuluu ympäri Suomen erilaisten patsaiden lakitukset. Skumppapullot poksahtelevat auki, kun lakki painetaan patsaan päähän ja vapun juhlinta alkaa virallisesti. Lappeenrannassa teekkarit lakittavat wappuaattona kaupungin keskustassa sijaitsevan Kurkipatsaan. Oulussa sen sijaan humanistit saavat perinteisesti lakittaa Franzenin patsaan, minkä jälkeen teekkarit järjestävät wappukulkueen fuksikasteeseen. Haavis Amandan, tutummin Mantan, lakituksesta Helsingissä vastaavat vuorovuosina viiden korkeakoulun ylioppilaskunnat. Vaasassa taas vappukansa kerääntyy Topeliuksen patsaalle, jonka lakittavat vuorovuosina VYY, SSHV ja ÅAS.

5. Vappupäivän piknik

Monelle vappu on kevään piknik-kauden avaus. Niin myös useimmille opiskelijoille. Vappupiknikkiin kuuluu olennaisesti kuohujuomat ja karnevalistinen tunnelma. Helsingissä teekkarit viettävät vappupäivän muiden juhlijoiden joukossa Ullanlinnanmäellä. Killoilla on omat telttansa, joissa tarjoillaan ruokaa ja juomaa. Lappeenrannassa vappupäivän piknikkiä juhlitaan Linnoituksen valleilla, Oulussa taas vietetään sampanjamatineaa Linnansaaressa.

Lue lisää opiskelijatapahtumista!

Lähteet: teekkari.fi, TEK-lehti (http://lehti.tek.fi/opiskelijat/teekkari-syntyy-kosken-kuohuissa) 

Viimeksi päivitetty: 14 kesä 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 12.2.2018

Ole nöyrä, mutta älä nöyristele!

Tamperelainen Arto Lappalainen, 30, työskentelee freelancer-kokkina ja opettaa restonomiopiskelijoita. Muun muassa Suomen Top Chef -ohjelmassa esiintynyt ja kokkien maajoukkueessa kisannut Arto nauttii erityisesti alan jatkuvasta murroksesta.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Elintarvikeala

Elintarvikealalla valmistetaan monenlaisia kotimaisia elintarvikkeita arkeen, vapaa-aikaan ja juhlaan. Tutustu elintarvikealan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Teemat: Opiskelu , Työelämä
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 25.3.2019

Ylioppilastutkinto

Mikä on ylioppilastutkinto? Milloin ilmoittautuminen täytyy tehdä? Kuinka monta koetta minuun tulee suorittaa? Näihin ylioppilastutkintoon liittyviin kysymyksiin löydät vastauksen tältä sivulta!

Lue lisää
Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.