Sivuston käyttötapa: Mobiili

Teekkareille vappu on vuoden tärkein juhla

Teekkarivappu ja vappuperinteet

Teekkareille vappu on vuoden tärkein juhla – tunnetko nämä hauskat vappuperinteet?

Opiskelijat ovat perinteisesti kovia juhlimaan vappua. Erityisesti tekniikan alan opiskelijat, eli teekkarit, tunnetaan vapun ystävinä ja sen ammattimaisina juhlijoina. Teekkareille vappu, teekkarien sanoin wappu, on vuoden tärkein juhla, ja sen vietto alkaa jo viikkoja ennen varsinaista juhlaa. Lue alta viisi vappuperinnettä.

1. Vappuasusteet

Vappuna opiskelijat pukeutuvat haalariin ja ylioppilaslakkiin. Teekkarit laittavat päähänsä teekkarilakin. Teekkarilakki muistuttaa ylioppilaslakkia, mutta siihen on kiinnitetty narun päässä riippuva tupsu. Ensimmäinen wappu on tekniikan opiskelijoille suuri juhla, sillä tekniikan fukseista tulee teekkareita vasta, kun he ensimmäisenä wappuna saavat teekkarilakin päähänsä.

Kylmältä, kosteudelta ja lialta suojaava haalari on käytännöllinen asuste vapun rientoihin. Teekkarit käyttävät teekkarihaalaria, jonka väri, kuten muillakin opiskelijoilla, riippuu opiskeltavasta alasta. Haalareihin kerätään kangasmerkkejä erilaisista opiskelijatapahtumista ja merkkejä vaihdellaan muiden opiskelijoiden kanssa. Myös esimerkiksi hihoja ja taskuja voidaan vaihtaa ystävien tai seurustelukumppaneiden kesken.  

2. Fuksikaste

Teekkarien wappu on kostea. Lähes kaikkien teekkarien wappuun kuuluu jonkinlainen kaste, useimmilla fuksikaste. Monissa paikoissa vasta fuksikaste oikeuttaa teekkarilakin saamiseen. Esimerkiksi Tampereella uusien opiskelijoiden kastaminen Tammerkoskeen on suuri tapahtuma. Teekkarifuksien uittoa koskeen nosturin nokassa riippuvassa kastekorissa tulee vuosittain seuraamaan joukoittain tamperelaisia. Lappeenrannassa fuksit laskevat vappuaattona liukumäkeä pitkin Saimaaseen, Oulussa heidät kastetaan päälakea myöten ojassa, ja Vaasassa teekkarikaste järjestetään Vaasan kaupungitalon suihkulähteessä. Otaniemen teekkarifuksit sen sijaan perinteiden mukaan heittävät Otarannassa teekkarilakkien jakamisen jälkeen mereen kiltojensa fuksikapteenit ja fuksimajurin.

3. Vappulehdet

Ajankohtaisia huumorijuttuja sisältävien vappulehtien huumorista ollaan montaa mieltä, mutta teekariwappuun ne kuuluvat olennaisesti.  Vapun alla teekkarit jalkautuvat haalareissa kaupungille kaupittelemaan julkaisuaan. Otaniemen teekkarit kauppaavat parittomina vuosina Äpyä ja parillisina Julkkua. Tampereen teekkareiden vappulehti on Tamppi ja Lappeenrantalaisten Hässi. Oulussa arkkitehtuurin opiskelijat taas julkaisevat Ööpistä ja Vaasassa teekkarien vappulehti on Wapina.

4. Patsaiden lakitukset

Opiskelijoiden vappuperinteisiin kuuluu ympäri Suomen erilaisten patsaiden lakitukset. Skumppapullot poksahtelevat auki, kun lakki painetaan patsaan päähän ja vapun juhlinta alkaa virallisesti. Lappeenrannassa teekkarit lakittavat wappuaattona kaupungin keskustassa sijaitsevan Kurkipatsaan. Oulussa sen sijaan humanistit saavat perinteisesti lakittaa Franzenin patsaan, minkä jälkeen teekkarit järjestävät wappukulkueen fuksikasteeseen. Haavis Amandan, tutummin Mantan, lakituksesta Helsingissä vastaavat vuorovuosina viiden korkeakoulun ylioppilaskunnat. Vaasassa taas vappukansa kerääntyy Topeliuksen patsaalle, jonka lakittavat vuorovuosina VYY, SSHV ja ÅAS.

5. Vappupäivän piknik

Monelle vappu on kevään piknik-kauden avaus. Niin myös useimmille opiskelijoille. Vappupiknikkiin kuuluu olennaisesti kuohujuomat ja karnevalistinen tunnelma. Helsingissä teekkarit viettävät vappupäivän muiden juhlijoiden joukossa Ullanlinnanmäellä. Killoilla on omat telttansa, joissa tarjoillaan ruokaa ja juomaa. Lappeenrannassa vappupäivän piknikkiä juhlitaan Linnoituksen valleilla, Oulussa taas vietetään sampanjamatineaa Linnansaaressa.

Lue lisää opiskelijatapahtumista!

Lähteet: teekkari.fi, TEK-lehti (http://lehti.tek.fi/opiskelijat/teekkari-syntyy-kosken-kuohuissa) 

Viimeksi päivitetty: 14 kesä 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 15.2.2018

"Jos teet jotain täysillä, ei vastoinkäymisiltä voi välttyä"

Ida Paul, 21, yhdistää musiikkiuran ja Harvardissa opiskelun. Lue Idan haastattelu!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 25.7.2019

Mikä on avoin yliopisto?

Avoin yliopisto on kaikille avointa joustavaa opiskeluja, jonka voi aloittaa, kun itselle sopii.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 3.6.2019

Viherrakentamisen SM-kilpailun voittajan mielestä alalla parasta on oman kädenjäljen näkeminen

Tuore kultamitalisti Wilhelmiina Saarijärvi, 20, kertoo kilpailun jälkeisistä tunnelmista sekä kivialan opinnoista.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi