Miten löytää se oma juttu? 7 vinkkiä oman alan löytämiseksi

Etkö tiedä yhtään, minne hakisit tai mikä ala voisi kiinnostaa? Paniikkiin ei ole syytä, sillä omaa juttua voi pohtia monelta kantilta.

Naurava polkkatukkainen tyttö

Etkö tiedä yhtään, minne hakisit tai mikä ala voisi kiinnostaa? Paniikkiin ei ole syytä, sillä omaa juttua voi pohtia monelta kantilta.

1. Juttele opinto-ohjaajasi kanssa

Jos et yhtään tiedä, mistä lähtisit liikkeelle, kannattaa ensiksi tavata oma opinto-ohjaaja. Jatko-opintoihin liittyvissä kysymyksissä neuvominen on opinto-ohjaajien erikoisalaa. Opinto-ohjaajalta saat tukea pohdintoihisi. Voitte tutustua oppilaitoksiin ja koulutusaloihin yhdessä opinto-ohjaajasi kanssa. Muista olla korvat höröllä opotunneilla!

2. Mieti, mitkä oppiaineet kiinnostavat sinua eniten

Opinto-ohjauksen lisäksi jatko-opintoja kannattaa miettiä itsenäisesti. Aluksi voit miettiä, mitkä oppiaineet ovat suosikkejasi. Pidätkö esimerkiksi historiasta, matematiikasta, yhteiskuntatieteistä, kielistä vai jostain muusta? Lempiaineidesi kautta voit lähteä tutustumaan eri oppilaitosten koulutustarjontaan studentum.fissä. Sivuillamme voit suodattaa koulutusvaihtoehtoja alan, koulutustyypin ja paikkakunnan mukaan. Tämän jälkeen pääset lukemaan koulutuksista lisää ja vertailemaan vaihtoehtoja keskenään.

3. Ammenna harrastuksistasi

Omaa juttua voi miettiä myös omien harrastusten näkökulmasta. Jos harrastat esimerkiksi urheilua, musiikkia, videopelejä tai taiteita, voit selvittää löytyisikö näiden kautta sinua kiinnostava koulutus. Videopeleistä kiinnostuneelle voisi soveltua esimerkiksi Esport-linja kansanopistossa ja taiteista kiinnostuneelle tapahtumatuottajan opinnot ammattikorkeakoulussa. Vaihtoehtoja piisaa!

4. Pohdi, millainen opiskelija olet

Kannattaa pysähtyä miettimään, millainen opiskelija juuri sinä olet ja millainen opiskelutapa sinulle voisi soveltua parhaiten. Opitko paremmin lukemalla vai kuuntelemalla? Vai opitko tehokkaasti käytännön tekemisen kautta?

Teoreettisemmasta opiskelutavasta kiinnostunut voi löytää itselleen sopivan koulutuksen yliopistojen tarjonnasta. Käytännöllisestä lähestymistavasta pitävä voi puolestaan innostua ammattikorkeakoulujen tarjonnasta. Kannattaa kuitenkin tarkistaa valikoimaa molempien oppilaitosten puolelta. Opiskelutapoja voi myös kokeilla esimerkiksi kansanopistossa tai avoimen ammattikorkeakoulun ja avoimen yliopiston puolella.

5. Kokeile erilaisia kursseja

Eri koulutusaloja pääsee kokeilemaan esimerkiksi avoimen yliopiston, avoimen ammattikorkeakoulun, kansanopistojen, työväenopistojen ja kristillisten opistojen kursseilla. Nämä opinnot eivät vie sinulta ensikertalaisuutta yhteishaussa.

Avoimessa yliopistossa ja -ammattikorkeakoulussa suoritetut opinnot saa usein hyväksiluettua, jos haet myöhemmin tutkinto-opiskelijaksi.

Jos innostut kurssilla, mahtavaa – voit hakea alan tutkinto-opiskelijaksi. Jos huomaat kurssin aikana, etteivät opinnot olekaan sinua varten, on sekin askel eteenpäin: nyt tiedät, mitä alaa sinun ei kannata opiskella.

6. Käy avointen ovien päivissä ja koulutusmessuilla

Oppilaitokset järjestävät avointen ovien päiviä, joihin kannattaa osallistua. Tarjolla on myös jonkin verran virtuaalisia tutustumistapahtumia.

Myös erilaiset koulutusmessut ovat oiva tapa kohdata oppilaitosten edustajia ja opiskelijoita kasvokkain ja kysyä lisää opinnoista.

Psst! Kannattaa myös tarkistaa, löytyykö oppilaitosten sivuilta virtuaalinen kampuskierros, jonka kautta pääset tutustumaan oppilaitosten tiloihin netissä.

7. Tutustu kiinnostavaan alaan kesätyön kautta

Kesätyöt ovat hyvä tapa kokeilla erilaisia työtehtäviä ja tutustua yrityksiin ja eri toimialoihin. Jos et yhtään tiedä minne hakisit, voit myös viettää välivuoden työskennellen tai vaikkapa matkustellen.

Omille pohdinnoille kannattaa antaa aikaa – se oma juttu löytyy kyllä.

 

 

Etkö tiedä, mistä aloittaa?

   

Tee ammatinvalintatesti

 

Kuvassa Linda Leinonen

Linda Leinonen

Digital Content Specialist (Näytä lisää)

Mainokset