Sivuston käyttötapa: Mobiili

Vaikuttaako koronavirus opiskelusuunnitelmiisi? Vastaa kyselyymme ja kerro.   Siirry kyselyyn

Yhteishaun vaiheet

Näin haet korkeakoulujen yhteishaussa

Yhteishaulla tarkoitetaan valtakunnallista hakua, jossa haetaan joko korkeakoulutukseen tai toisen asteen koulutukseen. Korkeakoulujen yhteishaussa voit hakea kuuteen oppilaitokseen, ja mukana voi olla sekä ammattikorkeakouluja että yliopistoja.  Mutta miten yhteishaussa oikein haetaan, mitä täytyy ottaa huomioon ja mitä vaiheita yhteishakuun kuuluu? Jatka lukemista, niin et missaa mitään tärkeää!

Hakijan muistilista

 Tutustu haussa oleviin koulutuksiin

 Täytä hakulomake viimeistään 1.4. kello 15.00 mennessä

 Lisää hakemukselle tarvittavat liitteet 8.4. mennessä

 Selvitä pääsykoeaika ja -paikka

 Ota opiskelupaikka vastaan 15.7. mennessä

 Ilmoittaudu läsnäolevaksi korkeakouluun

Voinko hakea yhteishaussa? 

Voit hakea yhteishaussa korkeakouluihin, jos olet suorittanut jonkin seuraavista tutkinnoista:

  • Toisen asteen koulutuksen, eli ylioppilastutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon
  • IB-tutkinnon, EB-tutkinnon tai RP-tutkinnon
  • Ulkomaisen koulutuksen, joka suoritetussa maassa antaa korkeakoulukelpoisuuden

Miten hakulomake täytetään?

Yhteishaussa haetaan Opintopolku.fi -palvelussa. Hakulomakkeen pääset täyttämään "Täytä hakulomake" kohdasta, joka löytyy haun alkaessa Opintopolun etusivulta.

1. Täytä lomakkeelle henkilötietosi

Yhteishaun lomakkeelle täytetään ensin omat henkilötiedot. Ole tarkkana antamiesi tietojen kanssa, sillä tiedot voi täyttää vain kerran, eikä esimerkiksi henkilötunnusta tai äidinkieltä ole mahdollista muuttaa lomakkeen lähettämisen jälkeen.

2. Täytä tiedot ja arvosanat pohjakoulutuksestasi

Lomakkeen seuraavalle osiolle täytetään tiedot ja arvosanat siitä pohjakoulutuksesta, jolla haet opiskelemaan. Opiskelemaan valituilta opiskelijoilta tarkistetaan annetut tiedot. 

Jos olet suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon vuonna 1990 tai sen jälkeen, sinun ei tarvitse toimittaa kopiota ylioppilastodistuksestasi. Kopiota ammatillisen oppilaitoksen tutkintotodistuksesta ei myöskään tarvita, jos olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon vuonna 2017 tai sen jälkeen. Jos valmistut toisen asteen koulutuksesta keväällä 2020, kopiota todistuksesta ei tarvitse toimittaa, vaan se saadaan suoraan rekisteristä. 

3. Valitse koulutukset, joihin haluat hakea

Seuraavassa osiossa pääset lisäämään hakulomakkeelle enintään kuusi koulutusta johon haluat hakea. Vetovalikosta valitaan ensin oppilaitos, ja sen jälkeen haluamasi koulutus. 

Hakulomakkeella täytetään koulutukset siinä järjestyksessä, että ylimpänä on ensisijainen toiveesi. Ole siis tarkkana, että valitset mieluisimman hakutoiveesi ylimmäksi. Sinulle tarjotaan vain yhtä opiskelupaikkaa, ja voit tulla valituksi vain ylimpään hakutoiveeseesi johon pisteesi riittävät.

4. Hakulomakkeen lähettäminen

Hakulomakkeen lähettämisen jälkeen saat sähköpostiisi varmistusviestin, että lomakkeesi on saapunut perille. Lomakkeen lähettämisen jälkeen hakutoiveita ja hakujärjestystä voi vielä muuttaa sähköpostiin saamasi linkin kautta. Muutoksia hakutoiveisiin ja niiden järjestykseen voi kuitenkin tehdä vain hakuaikana, eli hakuajan päättymisen jälkeen hakukohteita ei ole mahdollista muokata. 

Miten liitteet ja ennakkotehtävät toimitetaan?

Saat tiedon hakemukselle tarvittavista liitteistä hakulomakkeelta. Hakulomakkeelle on mahdollista lisätä liitteitä myös hakuajan päättymisen jälkeen, jos liitteiden toimittamisen määräaika on myöhemmin kuin yhteishaun päättymisen ajankohta. 

Joillekin aloille vaaditaan myös ennakkotehtäviä. Tiedon tarvittavista ennakkotehtävistä saat oppilaitoksen sivuilta ja hakulomakkeelta. Ennakkotehtävät voivat testata esimerkiksi hakijan motivaatiota kyseiseen koulutukseen tai kartoittaa muita opintojen kannalta oleellisia taitoja, esimerkiksi hakijan piirustustaitoa tai matemaattisia kykyjä. 

Lue ennakkotehtävien ohjeet huolellisesti, ja tarkista mihin ja milloin ennakkotehtävät tulee palauttaa. Jos ennakkotehtävät täytyy postittaa, ole ajoissa liikkeellä, jotta ennakkotehtäväsi ehtivät varmasti perille määräaikaan mennessä. Jos olet epävarma ennakkotehtävien tekemisestä tai toimittamisesta, ole yhteydessä korkeakoulun hakupalveluihin. 

Pitääkö pääsykokeeseen ilmoittautua?

Korkeakoulujen yhteishaussa on käytössä todistusvalinta, jossa osa opiskelijoista valitaan opiskelemaan ylioppilastodistuksen tai toisen asteen tutkintotodistuksen perusteella. Hakijan ei tarvitse ilmoittaa hakeeko hän korkeakouluun todistusvalinnalla vai pääsykokeella. 

Jos hakija tulee valituksi todistusvalinnassa, hakijan ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Todistusvalinnan tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakokeita, jotta hakijoiden ei tarvitse turhaan osallistua valintakokeisiin. Joissain tapauksissa valintakoe järjestetään ennen todistusvalinnan tulosten julkaisemista, jolloin valintakokeeseen täytyy osallistua.

Todistusvalinnasta huolimatta opiskelupaikka voi aueta myös pääsykokeen perusteella. Jos haet yhteishaussa ammattikorkeakouluun, voit ilmoittautua valintakokeeseen Oma Opintopolku -palvelussa. Ammattikorkeakouluilla on käytössä yhteinen digitaalinen valintakoe, johon ilmoittaudutaan Opintopolun hakulomakkeella. Joillain aloilla ammattikorkeakouluissa lähetetään kuitenkin edelleen kutsut valinta- ja soveltuvuuskokeisiin. 

Yliopistot eivät yleensä lähetä pääsykoekutsuja, vaan jokainen hakija voi osallistua pääsykokeisiin. Selvitä oman hakukohteesi valintakoetiedot oppilaitoksen sivuilta.

Milloin yhteishaun tulokset tulevat? 

Yhteishaun tuloksille ei ole valtakunnallista päivää, vaan oppilaitokset julkistavat tuloksia kevään ja kesän mittaan. Käytössä on kuitenkin yhteinen takaraja sille, koska valinnat tulee ilmoittaa. Yhteishaun tulokset tulevat sähköpostiin ja Oma Opintopolku -palveluun.

Kevään 2020 toisen yhteishaun tulokset tulevat

  • todistusvalintojen osalta viimeistään 27.5.2020 ja
  • muiden kuin todistusvalintojen osalta viimeistään 8.7.2020

Yhteishaussa hyväksytään opiskelijoita myös varasijoilta. Varasijojen tiedot päivittyvät Oma opintopolku-palveluun. Varasijoilta hyväksyminen päättyy 31.7.

Miten otan opiskelupaikan vastaan?

Jos sait opiskelupaikan, on erittäin tärkeää muistaa ottaa opiskelupaikka vastaan! Korkeakoulupaikasta ilmoitetaan sähköpostitse, ja sinun tulee ottaa paikka vastaan määräaikaan mennessä. Opiskelupaikka otetaan vastaan Oma Opintopolku -palvelussa. Korkeakouluopintoihin tulee myös ilmoittautua paikalla olevaksi opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen. 

Etkö tiedä vielä minne hakisit? Ei hätää!

Lähteet: opintopolku.fi, ammattikorkeakouluun.fi, juy.fi

Viimeksi päivitetty: 03 maalis 2020

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 29.8.2018

Välivuosi

Kaikki eivät välivuotta vietä, eikä se kaikille sovi. Siinä missä yksi valitsee välivuoden vapaaehtoisesti, toinen päätyy viettämään sitä pakon sanelemana. Mitä välivuodesta voi saada irti?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 31.8.2018

Yliopisto-opiskelun parhaat puolet

Yliopistossa opiskelu on teoreettista ja itsenäistä, ja opintojen etenemistä tulee seurata itse. Mitkä ovat yliopisto-opiskelun parhaat puolet?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 11.10.2018

Mihin minä voin hakea? Mitä opiskella?

Mietitkö, mihin sinun koulutustaustallasi voi hakea? Tuntuuko, ettei sinulla ole paljoa vaihtoehtoja tai että vaihtoehtoja on liikaa? Kokosimme yhteen tietoa erilaisista opintopoluista, jotta sinun olisi helpompi miettiä omia kouluttautumismahdollisuuksiasi.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi