Sivuston käyttötapa: Mobiili

Humanistisen ja kasvatusalan valintakokeet

Humanistinen ja kasvatusala

Humanistisen ja kasvatusalan pääsykokeet 2019

Humanistisen ja kasvatusalan opiskelijavalinta on kaksivaiheinen ja pääsykoeryhmiä on kolme. Tämä tarkoittaa, että samaan pääsykoeryhmään kuuluvat ammattikorkeakoulut hyväksyvät sellaisenaan toisessa ammattikorkeakoulussa suoritetun pääsykokeen eli valintakokeen.


Pääsykoeryhmät ovat seuraavat:


Yhteisöpedagogi (AMK) ja yhteisöpedagogi (AMK) / Kirkon nuorisotyö

Pääsykokeeseen kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat. Pääsykoe on yksipäiväinen ja muodostuu erilaisista yksilö- ja ryhmätehtävistä ja haastatteluista sekä mahdollisesti psykologisesta testistä. Kokeen avulla selvitetään hakijoiden soveltuvuutta alalle, motivaatiota, sosiaalista kyvykkyyttä, oppimisvalmiuksia ja luovuutta. 

Yhteisöpedagogin koulutusta järjestävät seuraavat oppilaitokset:

  • Centria-ammattikorkeakoulu
  • Yrkeshögskolan Novia
  • Humak
  • XAMK

Humak, Centria-ammattikorkeakoulu ja Xamk kuuluvat samaan pääsykoeryhmään, eli niihin voi hakea samalla valintakokeella.


Viittomakielen ja tulkkauksen koulutus (Tulkki AMK)

Viittomakielen ja tulkkauksen koulutuksen pääsykokeisiin kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat, jotka ovat toimittaneet määräajassa hyväksytysti suoritetun ennakkotehtävän. Pääsykoe eli valintakoe on hakijalle yksipäiväinen ja muodostuu muun muassa suomen kielen tehtävistä, muistitesteistä, viittomakielen omaksumiskykyä kartoittavista tehtävistä ja haastatteluista. Kokeen avulla selvitetään hakijan soveltuvuutta ja motivaatiota alalle. 

Viittomakielen ja tulkkauksen koulutusta järjestävät oppilaitokset:

  • Diakonia-ammattikorkeakoulu
  • Humak

Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Humakin Tulkki (AMK) -koulutukset kuuluvat samaan pääsykoeryhmään, eli ammattikorkeakoulut hyväksyvät sellaisenaan toisessa koulussa suoritetun kokeen.


Asioimistulkkauksen koulutus

Asioimistulkkauksen koulutuksen pääsykokeeseen kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat, jotka ovat määräajassa toimittaneet todistuksen vaadittavasta suomen kielen taidosta. Asioimistulkkauksen koulutukseen valittavilla on kaksi työkieltä: A-työkieli ja B-työkieli. Hakijan tulee pystyä käyttämään A-työkieltä sekä lähde- että kohdekielenä (yleensä äidinkieli) ja B-työkieltä sujuvasti kohdekielenä. Hakijalla tulee olla aina toisena työkielenä suomi. Valittavat työkielet voivat vaihdella vuosittain.

Pääsykokeessa mitataan molempien työkielten osaamista. Lisäksi kokeeseen kuuluu haastattelu ja opiskelu- ja työskentelyvalmiuksia mittaavia tehtäviä. 

Asioimistulkkauksen koulutusta järjestää Diakonia-ammattikorkeakoulu.


Lähde: opintopolku.fi

Viimeksi päivitetty: 19 maalis 2019

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi