Sivuston käyttötapa: Mobiili

Opiskelupaikka hakusessa? Tsekkaa kesän lisähaku ja nappaa opiskelupaikka syksyksi! 📚🍂

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen valintaperusteet ja valintakokeet

Kevät 2021: Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen valintaperusteet ja valintakokeet

Tämä sivu päivittyy kevään 2021 aikana sitä mukaa, kun uusia tietoja julkaistaan.

Koronavirus ja sen leviämisen estämiseksi tehdyt toimenpiteet vaikuttavat myös kevään 2021 opiskelijavalintoihin ja valintakoejärjestelyihin. Olemme koonneet tänne tietoa tämän kevään valintakokeisiin liittyvistä järjestelyistä.


Yliopistojen pääsykokeet 2021

Suurin osa yliopistojen kokeista järjestetään 24.5.–11.6.2021. Yliopistojen kevään ja kesän valintakokeet toteutetaan fyysisinä tilaisuuksina kampuksilla ja muissa valvotuissa tiloissa. Järjestelyissä otetaan huomioon vallitseva pandemiatilanne ja sen edellyttämät turvajärjestelyt.

Yliopistot suosittelevat, että ennen valintakokeeseen tulemista hakijat välttävät lähikontakteja kahden viikon ajan ennen valintakokeita sekä valintakokeiden aikana. 

HUOM! Mikäli hakija on määrätty terveysviranomaisten päätöksellä viralliseen karanteeniin tai eristykseen, hän ei voi osallistua valintakokeeseen. Myöskään omaehtoisessa karanteenissa olevien ei tule osallistua valintakokeisiin. Tartuntatautilain 1227/2016 nojalla karanteenin tai eristyksen rikkomisesta voi tulla seurauksia. Omaehtoisessa tai virallisessa karanteenissa tai eristyksissä oleville ei järjestetä uutta koetilaisuutta myöhemmin keväällä 2021.

Valintakokeet tulee toteuttaa kaikille hakijoille yhdenmukaisin järjestelyin hakijoiden yhdenvertaisen kohtelun vuoksi. Näin ollen valintakokeita ei ole mahdollista järjestää erikseen karanteenissa oleville tai eristykseen määrätyille.

Jos viranomaiset antavat kevään aikana koronatilanteeseen liittyviä määräyksiä, jotka vaikuttavat valintakokeiden järjestämiseen, hakijoille tiedotetaan siitä erikseen.

Lue lisää valintaperusteista ja valintakokeista täältä.


Ammattikorkeakoulujen pääsykokeet 2021

Kevään toisen yhteishaun opiskelijavalinnat toteutetaan todistusvalinnalla sekä AMK-valintakokeella.

AMK-valintakoe pidetään 31.5.–9.6.2021 yksivaiheisena lähikokeena ammattikorkeakoulujen osoittamissa tiloissa. Koepäiviä on poikkeuksellisesti kahdeksan.

Yksivaiheisen lähikokeen järjestämisellä ammattikorkeakoulut haluavat poistaa vilpin mahdollisuuksia ja taata hakijoiden yhdenvertaisen kohtelun.

Lue lisää valintaperusteista ja valintakokeista täältä.

Lähteet: Opintopolku, UNIFI, ARENE

Viimeksi päivitetty: 17 touko 2021

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 24.6.2020

Valintaperusteet ja valintakokeet keväällä 2020

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen valintaperusteet ja valintakokeet keväällä 2020 järjestetään suurelta osin etänä vallitsevan poikkeustilan takia. Lue lisää!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 3.3.2020

Näin haet korkeakoulujen yhteishaussa

Korkeakoulujen yhteishaku järjestetään kahdesti keväällä ja kerran syksyllä. Hakulomake täytetään Opintopolussa, johon toimitetaan myös tarvittavat liitteet ja ennakkotehtävät. Lue miten haetaan korkeakoulujen yhteishaussa!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 24.6.2019

Ensikertalaiskiintiö hämmentää hakijoita

Koska olen ensikertalainen ja koska en? Ammatillisissa oppilaitoksissa tai lukioissa ensikertalaiskiintiötä ei ole, vaan kiintiö koskee vain korkeakouluja eli ammattikorkeakouluja ja yliopistoja.

Lue lisää