Sivuston käyttötapa: Mobiili

Katso täältä tietoa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kevään 2020 valintaperusteista ja valintakokeista!

Lääketieteellisen pääsykoe

Lääkikseen? Lue vinkit luku-urakkaan ja pääsykokeeseen!

Jatkuva puhe siitä, että lääkikseen on vaikea päästä, saattaa helposti lannistaa. Kannattaa kuitenkin keskittyä omaan tekemiseen ja luottaa itseensä. Lue Jutan vinkit lääkiksen pääsykokeisiin valmistautumiseen. Jutta pääsi opiskelemaan lääketiedettä kolmannella hakukerralla ja on opiskellut Oulun Yliopistossa lääketieteitä jo kaksi lukuvuotta.

"Pyri sivuuttamaan muiden kommentit sisäänpääsyn vaikeudesta. Luota sen sijaan omaan osaamiseesi ja keskity heikkouksien vahvistamiseen."

– Jutta Lappalainen, 23, Oulun yliopisto

Lääketieteellisen pääsykoe

Miten valmistauduit lääkiksen pääsykokeeseen?

Aloitin valmistautumisen pääsykokeeseen syyskuussa, jolloin pyrin lukemaan muutamia tunteja joka päivä. Vähitellen lisäsin tuntimääriä ja tammikuussa opiskelin arkipäivisin aktiivisesti 6–8 tuntia. Viikonloput ja illat pidin useimmiten vapaata ja tein töitä. Tasainen rytmi ja hyvällä omalla tunnolla pidetyt vapaat viikonloput auttoivat jaksamaan koko luku-urakan läpi.

Luitko itsenäisesti vai osallistuitko valmennuskurssille? Oliko ratkaisu sinulle oikea?

Osallistuin valmennuskurssille, ja omalla kohdallani ratkaisu oli minulle oikea. Ensisijaisen tärkeää oli valmennuskurssin huikea materiaalipaketti, jonka avulla keskityin tekemään lukemattoman määrän pääsykoemateriaaliin liittyviä erilaisia tehtäviä. Perinteinen kirjoista pänttääminen jäi siis vähälle.

Sain myös valmennuskurssilta apua luku-urakan järkevään aikatauluttamiseen. Tämän ansioista sain pidettyä opiskelua ja vapaa-aikaa sopivassa suhteessa. Sen lisäksi valmennuskurssi tarjosi tarvittaessa mahdollisuuden keskustella psykologin kanssa pääsykokeeseen liittyvistä asioista.


"Kun koe alkaa, kannattaa antaa itselleen minuutti aikaa rauhoittua, ja sen jälkeen keskittyä täysillä omaan tekemiseen."


Mikä pääsykokeisiin valmistautumisessa oli kaikkein haastavinta? Mikä puolestaan tuntui helpoimmalta?

Minulle hankalinta oli löytää itsevarmuus omaan osaamiseen. Kaikkialta kuulee kuinka hankalaa lääkikseen on päästä sisään. Minulle tämä aiheutti hirveästi epäilyksiä omien taitojeni suhteen. Kannattaa pyrkiä sivuuttamaan muiden kommentit sisäänpääsyn vaikeudesta. Sen sijaan luota omaan osaamiseen ja keskity heikkouksien vahvistamiseen.

Jos hakisit nyt uudestaan, tekisitkö jotain toisin?

Minulle pääsykoeurakan aikana vapaa-aika tarkoitti töitä. Onnekseni minulla oli hyvin mieluisa työ. Kuitenkin vähentäisin huomattavasti töiden määrää ja urheilisin enemmän.

Miten motivoit itseäsi, kun luku-urakka tuntui raskaalta? 

Jos minulla tuntui olevan motivaatio täysin hukassa useamman päivän ajan, saatoin pitää ylimääräisen välipäivän. Välipäivälle kannattaa keksiä mieluista ohjelmaa ja pitää se hyvällä omalla tunnolla ajattelematta luku-urakkaa.

Millainen itse pääsykoetilanne oli?

Pääsykoetilanne oli todella jännittävä. Valmistelin kaiken mahdollisen edellisenä iltana valmiiksi, jotta pääsykoeaamuna ei tarvinnut keskittyä muuhun kuin itse kokeeseen. Paikalle kannattaa mennä hyvissä ajoin, ja tarkistaa missä koesali on. Sen jälkeen odotin suurimman osan ajasta ulkona tsemppimusiikkia kuunnellen.

Muiden hakijoiden jännitys tarttuu helposti ja luo ylimääräistä paniikkia. Kun koe alkaa, kannattaa antaa itselleen minuutti aikaa rauhoittua, ja sen jälkeen keskittyä täysillä omaan tekemiseen.


"Kun saa rauhoiteltua itsensä kokeen alkaessa, niin jännityksen tuomasta adrenaliinista saa lisäenergiaa tekemiseen."


Oliko luku-urakka ja pääsykoetilanne niin paha, kuin annetaan ymmärtää?

Ei ollut. Ei se missään nimessä kevyt urakka ollut, mutta täysin tehtävissä oleva työ. Luku-urakassa tärkeää on mielestäni sopivan tasapainon löytäminen vapaa-ajan ja opiskelun välille. Kun tämä on kunnossa, ei luku-urakan tulisi olla liian kuormittava omalle jaksamiselle. Kun saa rauhoiteltua itsensä kokeen alkaessa, niin jännityksen tuomasta adrenaliinista saa lisäenergiaa tekemiseen.

Mitä vinkkejä antaisit lääkiksen pääsykokeeseen valmistautuville?

Tee fiksu lukusuunnitelma, jota jaksat noudattaa koko luku-urakan läpi. Yksittäinen vapaapäivä ei tule kaatamaan koko lukusuunnitelmaa, vaan sellainen kannattaa sallia mikäli mieli sitä kaipaa. Vahvista heikkouksiasi, ja pyri ymmärtämään opiskelemasi asiat. Tärkeimpänä – luota itseesi.

Mikä on parasta lääkiksessä opiskelussa? Onko opiskelu sellaista kuin oletit vai onko vastaan tullut jotakin yllättävää?

Koulussa yhteishenki on huikea ja opiskelu on mielenkiintoista. Aika nopeasti päästään tekemisiin oikeiden potilaiden kanssa ja tietomäärä on valtava. Opiskeluaika itsessään on ylittänyt odotukset.

Mitä odotat tulevaisuudelta opiskelujen ja työelämän suhteen?

Odotan unohtumattomia muistoja opiskelukavereiden kanssa. Tapahtumia on huikea määrä ja niihin kannattaa osallistua opiskeluiden ohella. Odotan toki myös työelämän alkamista ja oman erikoisalan löytämistä. Toivon mielenkiintoisia ja antoisia työtehtäviä. Onneksi lääketieteessä on lukuisia eri erikoisaloja ja mielenkiintoinen tutkimustyökin kiinnostaa.

Jutan TOP 5 vinkit lääketieteellisen pääsykokeeseen


Tutustu lääketeiteen koulutuksiin

Lue lisää lääketieteen pääsykokeista ja hakijatilastoista

Viimeksi päivitetty: 06 touko 2020

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 17.4.2020

Vinkit psykan pääsykokeisiin

Psykologiaa ei ole ihan helppoa päästä opiskelemaan. Lue viidennellä yrittämällä psykologian opintoihin päässeen Sannin vinkit pääsykokeisiin!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2020

Lääketieteellisen pääsykoe ja todistusvalinta

Lääketiedettä voi Suomessa opiskella viidessä eri yliopistossa. Koulutusohjelmiin haetaan yliopistojen valtakunnallisen yhteishaun kautta. Hakijat valitaan opiskelemaan joko pääsykokeen perusteella tai todistusvalinnalla.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 27.3.2020

Tie oikikseen

Opiskelupaikka oikeustieteellisessä on keväisin monen ykköshaave.  Lue Idan haastattelu oikiksen pääsykokeeseen valmistautumisesta!

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi