Sivuston käyttötapa: Mobiili

Liikuntatieteellisen pääsykoe

Liikuntatieteellisen pääsykoe

Liikuntatieteellisen pääsykoe

Jyväskylän yliopistossa on Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta. Mahdollisia suuntautumisvaihtoehtoja on kolme: liikuntapedagogiikka, liikuntabiologia ja liikunnan yhteiskuntatieteet. Kukin koulutusohjelma järjestää oman valintakokeensa.

Hae liikunnan koulutuksia

Hakijat ja sisäänottokiintiö

Alla olevasta taulukosta käyvät ilmi liikuntatieteellisen tiedekunnan eri koulutusohjelmien hakijamäärät ja sisäänottokiintiöt keväältä 2017.

Oppilaitos

       Hakijat        Hyväksytyt        Sisäänottoprosentti

Jyväskylän yo. liikunta- ja terveystieteiden tiedek.

      Liikuntapedagogiikka

1193 56 4,7 %

      Liikuntabiologia

513 30 5,8 %

      Liikunnan yhteiskuntatieteet

401 14 3,5 %

Valintamenettely ja pääsykoe

Kaikkien liikuntatieteellisten koulutusohjelmien valintamenettely on kaksivaiheinen. Liikuntapedagogiikan ja liikuntabiologian pääsykokeen ensimmäisessä vaiheessa hakijat osallistuvat kirjalliseen kokeeseen. Liikunnan yhteiskuntatieteissä ensimmäisessä vaiheessa hakijoita karsitaan hakemuksessa ilmenneiden arvosanojen perusteella ja toisessa vaiheessa kirjallisen valintakokeen muodossa. Valintakokeen lisäksi hakijat saavat jokaisessa ohjelmassa pisteitä lukion päättötodistuksen liikunnan ja terveystieton numeroista sekä ylioppilastutkinnon arvosanoista.

Ylioppilastutkintotodistuksesta otetaan huomioon neljä parhaat pisteet antavaa arvosanaa, kuitenkin niin, että yksi on äidinkielen koe. Arvosanat pisteytetään alla olevan taulukon mukaisesti:

Arvosanat      Pitkä oppimäärä      Lyhyt / keskipitkä oppimäärä
   Laudatur 21 16
   Eximia cum laude approbatur 18 13
   Magna cum laude approbatur 15 10
   Cum laude approbatur 12 7
   Lubenter approbatur 9 4
   Approbatur 6 1


Haun toinen vaihe koostuu liikuntapedagogiikassa ja -biologiassa opetustuokiosta. Liikuntabiologiassa on lisäksi liikuntaympäristökoe ja haastattelu, ja liikuntapedagogiikassa aineistokoe sekä liikuntakoe. Liikuntabiologian ohjelmaan pyrkivillä otetaan lopullisessa pisteytyksessä huomioon lisäksi lukion fysiikan ja kemian suoritukset.

Liikunnan yhteiskuntatieteiden opiskelijavalinnan ensimmäisessä vaiheessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen lukion liikunnan ja terveystiedon arvosanojen sekä ylioppilastutkintotodistuksen arvosanojen (kts. taulukko) perusteella. Näiden pisteiden perusteella valintakokeeseen kutsutaan enintään 200 hakijaa. Nämä henkilöt osallistuvat kirjalliseen kokeeseen, jonka tehtävät perustuvat etukäteiskirjallisuuteen. Lopullinen valinta tehdään alkupisteiden ja valintakokeen pisteiden perusteella.

Katso tietoa muiden alojen pääsykokeista


Lähteet: koulutusnetti.fi ja jyu.fi

Viimeksi päivitetty: 07 kesä 2018

Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.