Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kesän lisähaku on nyt käynnissä! Tutustu haussa oleviin koulutuksiin täällä!

Kauppiksen pääsykokeet

Onko kauppakorkeakoulu sinulle se oikea? Lue vinkit luku-urakkaan ja pääsykokeeseen!

Kauppakorkeakoulu on suosittu hakukohde ja monelle hakijalle se on ykkösvaihtoehto. Luku-urakka on puuduttava, rankka sekä takapuolen lihaksia vahvistava prosessi. Siitä on kuitenkin mahdollista selvitä kunnialla läpi ja saavuttaa itselleen unelmiensa opiskelupaikka.

Haastattelimme Sophie Brückia kauppikseen pyrkimisestä sekä luku-urakan fiiliksistä. Hankenin ovet aukesivat hänelle toisella hakukerralla syksyllä 2016. 

"Kauppis ehdottomasti avaa paljon ovia, jos ei vielä ole ihan varma siitä, mitä tulevaisuudessa haluaa tehdä."

– Sophie Brück, 23, Hanken School of Economics

Kauppikseen

Miten päätit hakea kauppakorkeakouluun?

En itse oikein tiennyt minne hakea, joten päätin rajata vaihtoehdot ottamalla pois ne, jotka ei minua kiinnostanut. Kun lääkiksen, oikiksen ja teekkarin rajasi pois, kauppis oli yksi niitä vaihtoehtoja, joka jäi jäljelle. Päätin hakea Hankenille, sillä halusin samalla vahvistaa ruotsin kielen taitojani ja Hankenilla networking-taitoja korostetaan ehkä hiukan enemmän kuin kauppiksessa. 

Miten valmistauduit kauppiksen pääsykokeisiin? 

Ensimmäisellä kerralla valmistauduin käymällä preppauskurssin, joka alkoi noin kaksi kuukautta ennen itse pääsykoetta. Kurssi kesti noin neljä viikkoa ja sen jälkeen luin itsenäisesti loppuajan. Luettavia kirjoja oli kolme kappaletta, joten jaoin nämä kirjat pienempiin osiin, ja joka päivälle oman osan.

Valmistautumisessa suurin rooli on aikataulutuksessa. On tärkeää aikatauluttaa luettava osuus oikein, jotta ehtii käymään kaikki osat läpi ja kerrata tärkeimmät asiat. Tein kirjoihin paljon merkintöjä, ja varsinkin eri väreillä sain omat muistiinpanoni vaikuttamaan hieman lähestyttävimmiltä ja mielenkiintoisilta. 

Kirjoitin tärkeitä määritelmiä myös post-it lappuihin, joita liimasin ympäri huonettani ja kirjoihin, jotta pystyisin kertaamaan näitä useammin. Tärkeää on kuitenkin löytää sellainen opiskelutapa, joka toimii itselle!


"Valmistautumisessa suurin rooli on aikataulutuksessa. On tärkeää aikatauluttaa luettava osuus oikein, jotta ehtii käymään kaikki osat läpi ja kerrata tärkeimmät asiat. "


Luitko itsenäisesti, kavereiden kanssa vai osallistuitko valmennuskurssille?

Kävin ensimmäisellä hakukerralla valmennuskurssilla ja toisella kerralla luin itsenäisesti. Pyysin välillä apua vanhemmiltani, jos jokin osa oli haasteellinen tai jos tarvitsin apua kertaamisen kanssa. Itse en olisi voinut opiskella kavereiden kanssa, sillä en olisi pystynyt keskittymään yhtä hyvin, mutta tämäkin jakaa mielipiteitä. 

Mikä kauppiksen pääsykokeisiin valmistautumisessa oli kaikkein haastavinta?

Haastavinta oli pysyä motivoituneena lukemisesta. Aina välillä oli päiviä, jolloin ei yhtään huvittanut lukea ja jopa siivoaminen kuulosti hauskemmalta. Omaa kehoa kannattaa kuunnella, sillä väsyneenä tieto ei jää päähän. Lukemisesta kannattaa tehdä niin hauskaa, kuin se vain voi olla. Kannattaa myös palkita itseään luku-urakan jälkeen!

Jos hakisit nyt uudestaan, tekisitkö jotain toisin?

Olisin ensimmäisellä kerralla koittanut lukea enemmän, koska tällä kerralla opiskelupaikka oli vain muutaman pisteen päässä ja se jäi harmittamaan. En lähtisi muuttamaan mitään muuta. Toisella kerralla päätin lukea vielä ahkerammin, jotta paikka ei jäisi taas saamatta. Itseäni motivoi se, etten halunnut enää pitää toista välivuotta.

Miten motivoit itseäsi, kun luku-urakka tuntui raskaalta?

Kun luku-urakka tuntui raskaalta, koitin keksiä tapoja kiittää itseäni. Pitkän viikon jälkeen saatoin kaataa itselleni lasin viiniä ja katsoa leffaa kavereiden kanssa tai tilata jonkun mekon, jota olin jo pitkään katsonut jostain liikkeestä.

Myös hyvä motivaatio on laittaa post-it lappu sille sivulle, mikä pitää saada luettua sen päivän aikana ja sitten kun on päässyt sille sivulle, niin antaa itselleen pienen lukutauon vaikka käymällä treenaamassa tai syömässä. Suurin osa kavereistani oli jo päässyt kouluun, joten lukumotivaatiota sai, kun katsoin kavereiden tarinoita opiskelijaelämästä, jonka itsekin halusin saada.


"Omaa kehoa kannattaa kuunnella, sillä väsyneenä tieto ei jää päähän. Lukemisesta kannattaa tehdä niin hauskaa, kuin se vain voi olla. Kannattaa myös palkita itseään luku-urakan jälkeen!"


Millainen itse pääsykoetilanne oli? Oliko luru-urakka ja pääsykoetilanne niin paha, kuin annetaan ymmärtää?

Itse pääsykoetilanne jännitti tosi paljon. Näin monen vielä kertaavan salin ulkopuolella omia muistiinpanoja ja omani olin jättänyt kotiin, sillä itselleni last-minute tiedonsaanti ei yleensä auta. Itseä myös jännitti, että olinko nyt lukenut oikeat asiat, ja että muistaako kaiken, kun pääsee istumaan ja aloittamaan kokeen. Yleensä kuitenkin, jos on lukenut kunnolla, asiat tulevat ulkomuistista.

Itse koe oli hieman haasteellinen ja jotkin kysymyksen olivat kompia, joihin opiskelijoiden odotetaan kaatuvan. On tosi tärkeää lukea jokainen kysymys tarkasti ja vaikka moneen kertaan.

Mikä on parasta kauppiksessa? Onko se ollut odotusten mukaista?

Opiskelu kauppiksessa oli ehdottomasti parempaa, kuin mitä olin kuvitellut! Sain paljon uusia ystäviä ja osallistuin aktiivisesti kaikkiin tapahtumiin ensimmäisinä vuosina. Oppilaskunnan aktiviteetteihin kannattaa osallistua aktiivisesti, sillä tämä näyttää hyvältä työnantajien silmissä ja samalla pystyy saamaan lisää kokemusta esimerkiksi johtamisesta ja tiimityöskentelystä.

Mitä vinkkejä antaisit kauppiksesta haaveileville?

Kauppis ehdottomasti avaa paljon ovia, jos ei vielä ole ihan varma siitä, mitä tulevaisuudessa haluaa tehdä. Lukuprosessissa on tärkeää osata motivoida itseään ja uskoa itseensä. Koko hakuprosessi on puuduttava ja helposti alkaa epäillä itseään, mutta näissä tilanteissa hyvä tukiverkosto auttaa huimasti! Kannattaa myös pitää mieli avoimena, jos opiskelupaikan saa jostain muusta kaupungista kuin Helsingistä. Opiskelijaelämä ei kestä ikuisuutta ja aina voi palata takaisin kotikaupunkiin opiskelujen jälkeen. 

Sophien TOP 5 vinkit kauppiksen pääsykokeisiin


Tutustu kauppatieteiden koulutuksiin

Lue lisää kauppatieteiden pääsykokeista ja hakijatilastoista

Viimeksi päivitetty: 21 huhti 2020

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 17.4.2020

Vinkit psykan pääsykokeisiin

Psykologiaa ei ole ihan helppoa päästä opiskelemaan. Lue viidennellä yrittämällä psykologian opintoihin päässeen Sannin vinkit pääsykokeisiin!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 6.5.2020

Vinkit kasvatustieteellisen pääsykokeisiin

Kasvatustieteellinen opiskelupaikkana on monelle ykköshaave. Lue Oonan vinkit luku-urakkaan!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 27.3.2020

Tie oikikseen

Opiskelupaikka oikeustieteellisessä on keväisin monen ykköshaave.  Lue Idan haastattelu oikiksen pääsykokeeseen valmistautumisesta!

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi