Opiskelemaan liikuntatieteitä? Lue vinkit pääsykokeisiin!

Lue vinkit pääsykokeisiin!

Oletko kiinnostunut liikunnasta ja haluaisit ammatin liikunnan ja hyvinvoinnin parista? Liikuntatieteellisen pääsykokeet herättävät paljon kysymyksiä, joten tästä jutusta voit lukea liikuntapedagogiikkaa opiskelevan Virpin vinkit pääsykokeisiin valmistautumiseen.

Virpi pääsi opiskelemaan liikuntapedagogiikkaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan kolmannella hakukerralla vuonna 2019. Tätä aiemmin hän oli hakenut liikunnan yhteiskuntatieteiden linjalle useampaan kertaan. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa voi opiskella myös liikunnan yhteiskuntatieteitä ja liikuntabiologiaa. Terveystieteet kuuluvat myös liikuntatieteelliseen, mutta se on kuitenkin eri asia kuin terveystieto. 

"Pääsykokeisiin valmistuvalle suosittelen aloittamaan monipuolisen liikkumisen heti, kun päätös liikuntapedagogiikalle hakemisesta on tehty."

– Virpi, Jyväskylän yliopisto

Liikuntatieteellisen pääsykoe

Miten valmistauduit pääsykokeeseen? Mitä kaikkea kokeessa oli tärkeää osata?

Pääsykokeisiin olin alkanut valmistautua jo ennen kuin hain liikuntapedagogiikan puolelle. Lukemisen ensimmäiseen vaiheeseen pystyi aloittamaan vasta kuukausi ennen kirjallista koetta, kun materiaalit julkaistiin.

Liikuntataitoja olin harjoitellut ystäväni kanssa jo aikaisempina vuosina. Etsin tietoa toisen vaiheen pääsykokeista ja harjoittelimme liikuntataitoja edellisten vuosien kokeiden mukaan. Aloitin myös telinevoimistelun vain pääsykokeet mielessä.

Keväällä 2019 aloitin liikkumaan aikaisempien pääsykoekokemusten mukaan, ja hiihdin talvella paljon. Pohjatyö taitojen oppimiseen oli tehty, joten kun tieto pääsystä toiseen vaiheeseen tuli, jäljellä oli vain tiettyjen taitojen hiomista. 

Kuukauden ajan harjoittelin päivittäin pääsykokeissa mitattavia taitoja. Kesän alussa ennen pääsykokeita osallistuin myös muutaman päivän valmennuskurssille Jyväskylässä, jonka avulla sain viimeistelyä omaan tekemiseen. 

Mikä pääsykokeisiin valmistautumisessa oli kaikkein haastavinta? Mikä puolestaan tuntui helpoimmalta?

Pääsykokeissa on aikaisempina vuosina mitattu osaamista välineen käsittelyssä, kehonhallinnassa ja rytmiikassa, vesiympäristössä sekä yleis- ja talviliikunnassa. Toisessa vaiheessa on myös ollut soveltuvuuskokeena opetustuokio sekä yleensä terveystietoon liittyvä lyhyt kirjallinen essee. Keväälle 2020 pääsykoemateriaali ja pääsykokeet muuttuivat hieman. 

Pääsykokeisiin valmistautumisessa itselle hankalinta oli pysyä terveenä ja loukkaantumatta. Paljon liikkuvana yritin minimoida riskit sairastumiselle. Hankalinta itselle oli selviytyä ensimmäisestä vaiheesta toiseen vaiheeseen. 

Myös toisen vaiheen kirjallinen koe tuntui haastavalta, sillä siihen ei voi itse vaikuttaa tai valmistautua niin hyvin kuin liikuntataitotesteihin. Vuosien tuoma pääsykoekokemus ja tuttu ympäristö toivat varmuutta pääsykoesuorituksiin.


"Toisaalta välivuodet kasvattivat ja opettivat elämästä, joten olen tyytyväinen, että sain kokea hakuprosessiin liittyvät ilot ja surut."


Jos hakisit nyt uudestaan, tekisitkö jotain toisin?

Jos hakisin nyt ensimmäistä kertaa, saattaisin vaihtaa hakukohteiden järjestystä. Toisaalta välivuodet kasvattivat ja opettivat elämästä, joten olen tyytyväinen, että sain kokea hakuprosessiin liittyvät ilot ja surut. 

Miten motivoit ja tsemppasit itseäsi, kun pääsykokeisiin valmistautuminen stressasi – vai stressasitko pääsykokeita?

Pääsykoekevät oli hieman stressaavaa aikaa. Hyvin valmistautumalla ja kovasti töitä tekemällä voi saavuttaa unelmia, silloin tietää tehneensä parhaansa. Kuukauden intensiivinen lukeminen ei vaatinut erityistä motivointia, vaikka toteutin tämän useaan kertaan jo aiemmilla hakukerroilla. Unelma opiskelupaikasta oli selkeänä tavoitteena – sen eteen täytyi tehdä töitä. 

Millainen itse pääsykoetilanne oli?

Ensimmäisen vaiheen pääsykoetilanne oli hyvin perinteinen pääsykoe luentosalissa. Tämän kokeen pystyi tekemään valitsemallaan paikkakunnalla. Salissa kerrottiin tarkat ohjeet, joten riitti, että toimi ohjeiden mukaisesti pienestä jännityksestä huolimatta. 

Toisessa vaiheessa Jyväskylässä pääsykokeet olivat kaksipäiväiset. Hakijat jaettiin ryhmiin, joissa liikuttiin pääsykoepäivinä ja suoritettiin testejä aikataulun mukaan. Omassa ryhmässä parasta oli se, että saimme aikaan rennon ja kannustavan ilmapiirin. Pääsykoeryhmässä tutustuinkin muutamaan nykyiseen opiskelukaveriini!


"Tosissaan, mutta rennolla otteella selvittää tiensä pääsykokeista opiskelemaan."


Mitä vinkkejä antaisit liikuntatieteellisen pääsykokeeseen valmistautuville?

Pääsykokeisiin valmistautuvalle suosittelen aloittamaan monipuolisen liikkumisen heti, kun päätös liikuntapedagogiikalle hakemisesta on tehty. Myös valmennuskurssilta saa hyvää potkua omaan treenaamiseen etenkin kokeiden lähestyessä! 

Ensimmäisen vaiheen pääsykoe vaatii paljon opiskelua, mutta kuitenkin liika on liikaa. Nyt opiskelijavalinnan muuttuessa, suosittelen myös lukemaan lukiossa aineita, joista saa pisteitä. Tosissaan, mutta rennolla otteella selvittää tiensä pääsykokeista opiskelemaan. Sitkeys palkitaan ja jokainen askel on askel kohti unelmien opiskelupaikkaa!

Mikä on parasta liikuntatieteiden opiskelussa? Onko opiskelu sellaista kuin oletit vai onko vastaan tullut jotakin yllättävää?

Liikunnalla parasta on opiskelukaverit ja -ympäristö! Liikunnan henki ja yhteisöllisyys tuovat lisäpotkua opintoihin. Jyväskylä on kaiken lisäksi ihana opiskelukaupunki. 

Ensimmäinen vuosi yllätti, sillä opiskelu oli alkuun kevyempää kuin olin kuvitellut. Liikuntatieteellisessä opiskelu eroaa muista tiedekunnista siten, että liikuntapedagogiikan opiskelu vaatii läsnäoloa hyvin paljon. Opintoja ei ole juurikaan pystynyt tekemään etänä.

Mitä odotat tulevaisuudelta opiskelujen ja työelämän suhteen?

Opiskelujen suhteen pyrin opiskelemaan liikuntaa laaja-alaisesti. Liikuntapedagogiikan opiskelijat voivat automaattisesti opiskella terveystiedon opinnot. Teen myös rehtorin opinnot lisänä. Valmistuttuani voisin työskennellä liikunnan ja terveystiedon opettajana sekä rehtorina. Tulevaisuuden työelämältä odotan kuitenkin monialaista työtä liikunnan parissa!

Virpin Top 5 vinkit liikuntatieteellisen pääsykokeisiin

Tutustu liikunta-alan koulutuksiin

Lue lisää liikuntatieteellisen pääsykokeista ja hakijatilastoista


Mainokset