Korkeakoulujen todistusvalinta

Keräsimme yhteen perustietoa korkeakoulujen todistusvalinnasta, joka on yksi korkeakouluhaussa käytetyistä valintamenetelmistä.

Nainen punaisessa hupparissa katsoo puhelimen näyttöä

Olet ehkä kuullut legendaa siitä, että korkeakoulujen todistusvalinnassa voi tulla valituksi vain rivillä Älliä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä esimerkiksi vuonna 2022 korkeakouluun päässeistä hakijoista valtaosan yo-todistuksessa ei komeillut yhtäkään L:ää. Keräsimme tälle sivulle perustietoa korkeakoulujen todistusvalinnasta.

Todistusvalinta on yksi korkeakouluhaussa käytetyistä valintamenetelmistä.

Valtaosa ammattikorkeakoulujen uusista opiskelijoista valitaan ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon perusteella. Yliopistoihin valtaosa valitaan ylioppilastutkinnon perusteella.

Todistusvalinnassa hakija saa pisteitä ammatillisen perustutkinnon tai ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella. Tämänhetkiset todistusvalinnan kriteerit ovat voimassa vielä vuoden 2025 valinnoissa.

Haluatko laskea, mihin pisteesi riittävät ylioppilastodistuksella tehtävässä todistusvalinnassa? Kokeile todistusvalintalaskuria ja laske pisteesi ✔️


Ylioppilastutkinnon tulokset

Ylioppilastutkinnon tulokset julkaistaan vuosittain marras- ja toukokuussa.

Kevään 2023 ylioppilastutkinnon tulokset lähetetään lukioille tiistaina 16.5.2023. Omat tulokset ja arvostellut opiskelusuoritukset voi katsoa Oma Opintopolku -verkkopalvelusta 17.5.2023 alkaen.

Syksyn 2023 tulokset lähetetään lukioille torstaina 9.11.2023. Omat tulokset ja arvostellut opiskelusuoritukset voi katsoa Oma Opintopolku -verkkopalvelusta 10.11.2023 alkaen. 

(Huom. ajankohdat ovat alustavia ja muutokset niihin mahdollisia. Voit tarkistaa ajankohtaiset tiedot täältä.)


Muut valintamenetelmät ja -väylät korkeakouluun

Korkeakouluun voi tulla valituksi myös muiden valintamenetelmien kautta.

Todistusvalinnan lisäksi merkittävimpiä valintatapoja ovat valintakoe sekä todistusvalinnan ja valintakokeen yhteisvalinta. Valituksi voi tulla myös esimerkiksi avoimen väylän kautta.

Voit tutustua eri alojen valintamenetelmiin ja valintakokeisiin tarkemmin täällä.

Lähteet: Vipunen, Opintopolku, Yliopistovalinnat.fi, Ammattikorkeakouluun.fi

Usein kysyttyä


Mainokset