Sivuston käyttötapa: Mobiili

TOP 6: Opiskelukaupungit Suomessa – minne hakijat suuntaavat ja miksi?

Mihin kaupunkeihin hakijat Suomessa suuntaavat ja mitä korkeakouluja suosikkikaupungeista löytyy? Korkeakouluja on useilla paikkakunnilla ja Suomessa onkin 38 eri korkeakoulua eli ammattikorkeakoulua tai yliopistoa. Hakijoita riittää jokaiseen niistä, mutta muutama korkeakoulu on suosiossaan ylitse muiden. Jatko-opintoja mietittäessä opiskelupaikkakunta on toisille tärkeä juttu, toisille taas opiskeltava ala on paikkakuntaa tärkeämpi.


1. Helsinki ja pääkaupunkiseutu

Selvästi suosituin hakukohde on Helsinki, jonne pyrki vuonna 2019 ylivoimaisesti eniten hakijoita. Eikä tämä sinänsä ole yllättävää, sillä Helsingissä on useita eri korkeakouluja ja tuhansia opiskelupaikkoja.

Miksi niin moni hakee Helsinkiin? Opiskelupaikkojen runsas määrä vaikuttaa hakijamääriin, mutta moni muuttaa Helsinkiin töiden ja hyvien työmahdollisuuksien perässä. Helsinkiin muuttaa vuosittain tuhansia nuoria opiskelujen perässä kaikkialta Suomesta. Vuonna 2019 Helsingin yliopisto oli hakijoiden keskuudessa suosituin korkeakoulu: sinne pyrki yli 27 500 hakijaa. Ammattikorkeakouluista kärkipaikkaa pitää Metropolia, jonne hakijoita oli yli 28 000.

Helsingin yliopiston kohdalla eniten hakijoita oli lääketieteelliseen tiedekuntaan lääketieteen koulutusohjelmaan, jonne haki lähes 7 500 hakijaa. Toiseksi eniten Helsingin yliopistossa hakijoita oli oikeustieteellisen tiedekuntaan ja kolmanneksi eniten valtiotieteiden tiedekuntaan sosiaalitieteiden kandiohjelmaan. Aalto-yliopistossa eniten hakijoita oli kauppatieteisiin, jonne haki 5 340 henkilöä. Helsingissä suosituimpia aloja ammattikorkeakouluissa olivat sosiaali- ja terveysalan opinnot sekä liiketalouden opinnot.

Helsinki on monipuolinen kaupunki ja väkiluvultaan Suomen suurin. Miinuspuolena opiskelijoille on kaupungin kalleus – asuntojen vuokrahinnat ovat korkeita. Opiskelija-asuntoja on paljon, mutta niitä ei riitä kaikille. Onneksi asumismuotoja on muitakin, joten pelkkä asumisen kalleus ei ole syy jättää hakematta Helsinkiin!

Myös pääkaupunkiseudun muut oppilaitokset houkuttelevat hakijoita. Vuonna 2018 vaikeinta oli päästä opiskelemaan Laureaan, jonne sisään pääsi vain 7 prosenttia hakeneista. Laurean toimipisteet sijaitsevat Espoossa ja Vantaalla.

Korkeakoulut Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla:

Etsi koulutuksia Uudeltamaalta


Tampere

2. Tampere

Tampere on opiskelijoiden keskuudessa suosittu. Eikä mikään ihme, sillä Tampereen yliopisto on tunnettu laadukkaasta opetuksestaan, eikä ammattikorkeakoulukaan hullumpi ole.

Tampereen ammattikorkeakouluun haki vuonna 2019 yli 20 700 henkilöä. Suosituimpia olivat sosiaali- ja terveysalan eri opintolinjat: ensihoitajan, sairaanhoitajan, fysioterapeutin sekä sosionomin opinnot. Tampereella suosittuja olivat myös tradenomin sekä sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörin opinnot.

Tampereen yliopiston suosituimpia hakukohteita olivat kauppatieteiden tutkinto-ohjelma yli 4 550 hakijalla, lääketieteen lisensisaatin tutkinto-ohjelma 4 300 hakijalla sekä psykologian tutkinto-ohjelma, jonne haki yli 3 000 henkilöä.

Tampere on sopivan kokoinen kaupunki: ei liian suuri eikä liian pieni. Keskustaan mahtuu vanhaa arkkitehtuuria ja historiaa, trendikkäitä ravintoloita ja baareja sekä hyvät shoppailumahdollisuudet. Tampere pitää vuodesta toiseen kärkipaikkaa suosituimpana asuinpaikkana ja matkailukaupunkina sekä myös halutuimpana opiskelukaupunkina.

Asuntojen hinnat ovat Helsinkiä maltillisempia, mutta eivät suinkaan halvimmasta päästä. Kulkuyhteydet kaikkialle Suomeen toimivat Tampereelta hyvin, joten kaupunkiin kauempaa muuttaneet pääsevät vierailemaan helposti kotikonnuillaan esimerkiksi junalla.

Korkeakoulut Tampereella:

Etsi koulutuksia Tampereelta


3. Turku

Suomen historian ensimmäinen yliopisto sijaitsi nimenomaan Turussa, joten ehkä se selittänee osaltaan Turun mainetta yliopistokaupunkina. Opiskelijoita Turussa on nykyisin noin 40 000. 

Suosituimpia aloja ammattikorkeakoulussa olivat kevään 2019 yhteishaun perusteella sosiaali- ja terveysalan eri opintolinjat sekä liiketalouden opinnot. Turussa suosituimmiksi linjoiksi yliopistossa nousivat lääketiede (5 700 hakijaa), Turun kauppakorkeakoulu (5 590 hakijaa) sekä Turun yhteiskuntatieteellinen tiedekunta (5 010 hakijaa). Åbo Akademissa eniten hakijoita oli kauppatieteisiin.

Turun kaunis arkkitehtuuri, jokilaivat, merellinen luonto, ravintolat ja laadukkaat korkeakoulut houkuttelevat hakijoita. Turun kuusi korkeakoulua pitävät huolen siitä, että alue on pysyy elinvoimaisena ja nuorekkaana. Turussa opiskelijayhteisö on tiivis, ja opiskelijoille järjestetään paljon tapahtumia ympäri vuoden.

Turku on sopivan kokoinen kaupunki opiskelijalle, ja siellä on helppo liikkua pyörällä paikasta toiseen. Turussa opiskelijat ovat tyytyväisiä opiskelija-asuntojen sijaintiin sekä julkiseen liikenteeseen. Turku on mukavan matkan päässä Helsingistä ja kulkuyhteydet muualle Suomeen toimivat myös varsin mutkattomasti.

Korkeakoulut Turussa:

Etsi koulutuksia Turusta


Jyväskylä

4. Jyväskylä

Keski-Suomessa suosittuna opiskelukaupunkina pintansa pitää Jyväskylä. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa suurimmat hakijaryntäykset olivat niin ikään sosiaali- ja terveysalalle fysioterapeutin ja sairaanhoitajan opintoihin. Hakijoita riitti myös tradenomin opintoihin. Yliopistolinjoista suosituimpia Jyväskylän yliopistossa olivat psykologian opinnot, johon hakijoita oli yli 2 800. Toiseksi eniten hakijoita oli yrityksen taloustieteiden opintoihin (1 430 hakijaa) sekä luokanopettajan opintoihin (1 360 hakijaa).

Jyväskylää pidetään hyvänä opiskelijakaupunkina ja kaupungissa onkin paljon opiskelijoita sen kokoon nähden. Opiskelijoita kaupungissa on noin 42 000, joten lähes joka kolmas kaupungin asukas on opiskelija. Tämä näkyy tietenkin kaupungin katukuvassa ja tapahtumia löytyy jokaiseen makuun myös arki-iltoina. Keskeisen sijaintinsa vuoksi Jyväskylä on mainio opiskelupaikkakunta. Jyväskylän visiona onkin olla kasvava ja kansainvälisesti arvostettu koulutuksen ja osaamisen kaupunki.

Korkeakoulut Jyväskylässä:

Etsi koulutuksia Jyväskylästä


5. Oulu

Pohjois-Suomen kaupungeista Oulu on suosituin hakukohde. Oulun yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa opiskelee yhteensä noin 30 000 opiskelijaa. 

Opiskelupaikkaa Oulusta hakee vuosittain lähes 20 000 hakijaa. Vuonna 2019 eniten hakijoita oli Oulun yliopistossa kauppatieteisiin (2 670 hakijaa) sekä lääketieteiden opintoihin (5 300 hakijaa). Ammattikorkeakoulussa suosituimmiksi aloiksi valikoituivat hakijoiden keskuudessa ensihoitajan, sosionomin sekä liiketalouden- ja tietojenkäsittelyn tradenomin opinnot.

Oululaisten keski-ikä on vain 38 vuotta, joten Euroopan mittakaavassa Oulussa asuu nuorta porukkaa. Oululaiset ovat tutkitusti pohjoisen tyytyväisimpiä elämänlaatuunsa, ja opiskelija-asuminen on kaupungissa Suomen edullisinta!

Oulu tarjoaa mukaansatempaavia urheilutapahtumia ja hyvät puitteet liikuntaharrastuksille. Kaupungista löytyy myös runaasti ravintoloita ja siellä järjestetään erilaisia konsertteja sekä musiikkifestareita. Ouluun on helppo matkustaa mistä tahansa päin Suomea, oli liikenteessä sitten junalla tai lentokoneella.

Korkeakoulut Oulussa:

Etsi koulutuksia Oulusta


6. Kuopio

Monet opiskelijat suuntaavat vuosittain myös Kuopioon, joka on tunnettu vilkkaasta opiskelijakulttuurista. Kuopiossa asuu noin 10 000 opiskelijaa, joten menoa riittää kesät ja talvet! Suurkaupungin syke kaupungista puuttuu, mutta mukava ja leppoisa paikka Kuopio on joka tapauksessa. Kuopioon pääsee mukavasti junalla kaikkialta Suomesta, ja lentokenttäkin kaupungista löytyy.

Kuopion Savonia-ammattikorkeakoulussa suosituin linja oli vuonna 2019 ensihoitajan opinnot. Kuopion yliopistossa eniten hakijoita oli lääketieteisiin (4 450 hakijaa) sekä kauppatieteisiin (1 740 hakijaa).

Korkeakoulut Kuopiossa:

Etsi koulutuksia Kuopiosta


Pienemmät paikkakunnat

Pienempiä paikkakuntia ei tule unohtaa

Muita suosittuja opiskelukaupunkeja Suomessa ovat Hämeenlinna, Lahti, Savonlinna, Joensuu ja Lappeenranta.

Joensuussa toimii Karelia-ammattikorkeakoulun lisäksi myös Itä-Suomen yliopiston toinen toimipiste. Opiskelijoita Joensuussa on yli 10 000, joista 8 000 opiskelee yliopistossa ja 3 700 ammattikorkeakoulussa. Joensuuta on tituleerattu Euroopan metsäpääkaupungiksi, mutta upeiden metsien ja puhtaan luonnon lisäksi Joensuussa on vilkas kulttuurielämä sekä noin sata urheiluseuraa, joten tekemistä kyllä riittää. Kesäisin Joensuussa järjestetään Ilosaarirock, jolloin kaupunkiin virtaa festarivieraita kaikkialta Suomesta.

Lappeenranta on monipuolinen opiskelijakaupunki, jossa opiskelijoita on yhteensä yli 8 000. Skinnarilan kampusalue on ihmisläheinen ja kansainvälinen kokonaisuus, joka sijaitsee Saimaan rannalla. Kampusalueen muodostavat Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) sekä Saimaan ammattikorkeakoulu (Saimia). Vuonna 2019 LUT:iin sekä Saimiaan hakijoita oli yhteensä 9 220.

Etsi koulutuksia kaikkialta Suomesta ja ulkomailta


Lähteet: haeyliopistoon.fi, Helsinki.fi, Jyväskylä.fi, Opetushallitus, Opiskelupaikka.fi, Oulu.fi, Oulu.com, Ouka.fi, Tampere.fi, Turku.fi, Yle.fi

Tilastot: Vipunen

Viimeksi päivitetty: 20 touko 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 8.2.2018

Opiskelijakaupunki Turku

Turun kuudessa korkeakoulussa ahertaa noin 40 000 opiskelijaa. Asuminen on kohtuuhintaista ja kaupunki on käveltävän ja pyöräiltävän kokoinen. Keskustan jokivarsi sykkii elämää ja kaupungin edustalta aukeaa ainutlaatuinen saaristo. Lue lisää!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 23.5.2019

Työvoimakoulutus – väylä takaisin työelämään

Työpaikoilla ilmenee toisinaan työvoimavajausta, kun työmarkkinoiden kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Tällöin jokin toimiala, tehtävä tai organisaatio ei löydä tarpeeksi päteviä työntekijöitä. Kohtaanto-ongelman paikkaamiseksi tulee työmarkkinoiden osaamista kohdentaa uudelleen.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 27.5.2019

Millainen on tavallinen päivä kansanopistossa?

 Kansanopistoja on Suomessa kymmeniä – mitä jos lähtisit opiskelemaan yhteen niistä?Tähän juttuun keräsimme viiden kansanopisto-opiskelijan kertomuksia kansanopistoissa opiskelusta.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Koulutus.fi