Uudistimme ammatinvalintatestimme – kokeile uutta testiä täällä!

Mitä ovat tutkinnon osat ja kuka niitä voi suorittaa?

Sinun ei tarvitse suorittaa uutta tutkintoa päivittääksesi omaa osaamistasi, vaan voit halutessasi suorittaa yksittäisen tutkinnon osan ammatillisesta tutkinnosta.

Nainen lukee kirjaa

Sinun ei tarvitse suorittaa uutta tutkintoa päivittääksesi omaa osaamistasi, vaan voit halutessasi suorittaa yksittäisen tutkinnon osan ammatillisesta tutkinnosta. Tutkinnon osat ovat nimensä mukaisesti osia ammatillisista perustutkinnoista, ammattitutkinnoista ja erikoisammattitutkinnoista. 

Yksittäisen tutkinnon osan tai tutkinnon osien suorittaminen on mainio tapa tutustua kiinnostavaan alaan. Voit laajentaa omaa osaamistasi vastaamaan työelämän tarpeita ja parantaa samalla omia työllistymismahdollisuuksiasi. Jatkuva oppiminen vaikkapa työn ohessa on helpompaa, kun sinun ei tarvitse sitoutua suorittamaan kokonaista tutkintoa. Suorittamalla tutkinnon osan voit saada täsmäosaamista, jolla nostat oman osaamisesi uudelle tasolle. 

Mikä on tutkinnon osa?

Tutkinnon osa on osa ammatillista tutkintoa. Jokainen tutkinto muodostuu pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista.

Opetushallitus päättää tutkinnon perusteista. Tutkinnon perusteissa kerrotaan, mitä osaamista kuhunkin tutkintoon ja sen eri osiin sisältyy. Tutkinnon osien laajuudet vaihtelevat. Laajuus kuvataan osaamispisteissä (osp).

Jokaiselle tutkinnon osalle on määritelty ammattitaitovaatimukset tai osaamistavoitteet, osaamisen arviointikriteerit ja ammattitaidon osoittamistavat.

Kuka voi suorittaa tutkinnon osia?

Jotkut tutkinnon osista ovat avoimia kaikille aiheesta kiinnostuneille, osassa vaaditaan aiempaa osaamista alalta.

Huomaathan, että oppilaitosten tarjonta vaihtelee – kannattaa tutustua tarjontaan ja tutkia, olisiko sinua kiinnostavia tutkinnon osia avoimessa tarjonnassa.

Jos opiskelet jo ammatillista tutkintoa, voit suorittaa tutkinnon osan jostakin toisesta sinua kiinnostavasta tutkinnosta.

Tutkinnon osan suorittaminen

Tutkinnon osia voi suorittaa omaehtoisesti. Ammatillisten perustutkintojen osat voi suorittaa maksuttomasti, kun taas ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon osat voivat maksaa satasesta tai parista aina tuhanteen euroon asti. Jotkut harvinaiset tutkinnon osat ovat huomattavasti keskivertoa kalliimpia.

Tutkinnon osan voi suorittaa myös oppisopimuksella. Kannattaa aina olla yhteydessä omaan oppisopimustoimistoon ja varmistaa, voidaanko valitsemiesi tutkinnon osien suorittaminen rahoittaa oppisopimuksella. 

Selaa ammatillisten oppilaitosten tarjontaa

Lähteet: OSAO, JEDU, Opetushallitus


Mainokset