Uudistimme ammatinvalintatestimme – kokeile uutta testiä täällä!

Mitä sinun tulisi tietää, kun muutat omillesi?

Kun muutat pois kotoa, kohtaat aivan uusia arjen askareita, jotka joku muu on aiemmin hoitanut puolestasi. Mitä tulisi ottaa huomioon?

Vinkkejä sinulle, joka olet muuttamassa kotoa

Aika lentää pesästä? Nämä asiat sinun tulisi tietää

Omilleen muuttaminen on iso askel. Kun muutat pois kotoa, kohtaat aivan uusia arjen askareita, jotka joku muu on aiemmin hoitanut puolestasi. Sinun täytyy ottaa huomioon ja hoitaa asioita, joita et ehkä ole tullut edes ajatelleeksi. Mihin muutosta täytyy ilmoittaa? Mitä kaikkea täytyy hankkia uuteen kotiin? Miten pärjätä kotiaskareissa? Kenestäkään ei tule kodinhengetärtä yhdessä yössä, mutta muutamilla vinkeillä pääset pitkälle. 

Mitä virallisia asioita sinun tulee hoitaa?

Mitä kannattaa hankkia omaan kotiin?

Pieni opas pyykinpesuun

Pieni opas ruuanlaittoon

Muista turvallisuus!


Hoida ajoissa kaikki viralliset sopimukset ja asiat, jotka tulee olla kunnossa uuteen kotiin muuttaessa.

“Viralliset asiat kannattaa hoitaa ajoissa kuntoon, sillä muutto on tarpeeksi stressaava ilman, että täytyy ravata pankissa, Kelassa ja ties missä.” – Panu, 26

Muuttoilmoitus, sopimusasiat… mitä vielä?

Muuttoon liittyy paljon virallisia asioita, jotka täytyy hoitaa kuntoon ennen muuttoa. Muutosta täytyy ilmoittaa virallisille tahoille ja sähkö-, vakuutus- ja internet-sopimukset on sovittava ennen muuttopäivää, jotta et muuta sähköttömään asuntoon ilman kotivakuutusta.

  1. Tee muuttoilmoitus postiin ja maistraattiin. Ilmoitus on tehtävä viimeistään viikon kuluessa muutosta. Maistraatin kautta tehty muuttoilmoitus välittää uuden osoitteesi automaattisesti eri viranomaisille sekä useimmissa tapauksissa myös pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin.
  2. Ilmoita isännöitsijälle muutostasi. 
  3. Sovi internet-yhteyden siirrosta tai hanki itsellesi internet-yhteys uuteen asuntoon. Nykyään puhelimen kautta voi jakaa nettiä myös tietokoneeseen, mutta erillinen nettiyhteys lienee kätevämpi. Joissain taloyhtiöissä sinulla on mahdollisuus hankkia tietyn tarjoajan internet-yhteys alennettuun hintaan.
  4. Hanki sähkösopimus ja muista irtisanoa mahdollisen vanhan asuntosi sähkösopimus. Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa, jotta saat varmasti edullisimman hinnan.
  5. Hanki kotivakuutus. Jotkut vakuutusyhtiöt tarjoavat nuorisovakuutuksia, jolloin kotivakuutuksen mukana on mahdollista hankkia joitain muita hyödyllisiä vakuutuksia samaan pakettiin.
  6. Toimita tarvittavat tiedot Kelaan, jos saat joitain tukia. Kelan tarvitsee tietää asumistilanteesi muutoksista, sillä ne voivat vaikuttaa saamiisi tukiin.

Työkaluja tarvitset vielä muuton jälkeenkin.

“Keräsin astioita monta vuotta ennen kun muutin pois kotoa. Astiat olivatkin muuttohetkellä ainoat valmiina olevat tavarat. Ikean hyllyt tulivat tutuiksi ennen muuttoa – ja vielä muuton jälkeenkin. Nyt hankkisin astioiden lisäksi muutakin tarvittavaa tavaraa pikkuhiljaa ennen muuttoa.” – Iida, 23

Mitä kaikkea on ostettava uuteen asuntoon?

Ensimmäiseen omaan asuntoon täytyy ostaa hämmästyttävän paljon tavaroita, joita huomaat hyvin nopeasti tarvitsevasi, jos sinulla ei niitä ole. Tässä muutamia tavaroita, joiden ostaminen ensi alkuun helpottaa asumistasi.

  • Moppi, imuri, puhdistusliinat, WC-harja ja puhdistusaineet. Nämä kannattaa hankkia jo ennen avaimien saantia asuntoon, sillä haluat varmasti puunata asunnon puhtaaksi ennen muuttoasi.
  • Sänky, pöytä ja tuoli. Näillä pärjää jo pitkälle. Lisämukavuutta tuovat kalusteet ehtii hankkia myöhemminkin.
  • Ruuvimeisseli, vasara, nauloja, rullamitta, sakset. Kämppääsi hankkimia kalusteita on vaikea koota ilman näitä.
  • Kaksi pyyhettä ja kaksi liinavaatekertaa sekä peitto ja tyyny
  • Verhot. Verhot ovat melko välttämättömät, mutta esimerkiksi mattojen hankintaa voi hieman lykätä.
  • Paistinpannu, kattila, leikkuuveitsi, kauha, paistinlasta, kulho, leikkuulauta
  • Muutama ruokalautanen sekä syvä lautanen, pari lasia ja mukia sekä aterimia
  • Lanka, neula ja nuppineuloja. Jos aloitat opiskelun, opiskeluhaalarien merkit täytyy ommella. Muutenkin pienien reikien ja nappien ompelu on kätevämpi tehdä itse.


Ömm, missä lämpötilassa nämä saa pestä?

“Vaatteiden pesuohjeet kannattaa tarkistaa ennen pesua. Pesin juuri kotoa muutettuani vaalean kylpypyyhkeen punaisten joukossa, ja vaaleasta pyyhkeestä tuli tietysti vaaleanpunainen. Kerran mokasin ja pesin lempipiponi liian kuumassa pesussa –  se ei olisi mahtunut enää vauvallekaan." – Emma, 27

Pieni opas pyykinpesuun

Tavoitteenasi tuskin on värjätä kaikkia vaatteitasi vaaleanpunaisiksi tai kutistaa vaatteitasi vauvanukelle sopiviksi. Pyykinpesussa kannattaa kiinnittää huomiota kahteen asiaan: väriin ja lämpötilaan. Huomaa myös, että kaikkia samanvärisiäkään ei voi pestä samalla kertaa. Valkoista silkkipaitaa ei voi pestä samalla tavalla kuin valkoista lakanaa.

Jos sinulla on monta hienoa paitaa ja kalliita hameita, kannattaa niiden kohdalla pesulappua katsoa tarkemmin. Jos taas peset lähinnä farkkuja ja puuvillaisia t-paitoja, ei sinun tarvitse olla niin tarkka. Ota selvää, mitä erilaiset pesumerkit tarkoittavat. Pese vaatteet aina herkimmän vaatekappaleen pesuohjeen mukaan.

30/40 astetta: Kaikki vaatteet, jotka voi pestä 40 asteessa voi pestä myös 30 asteessa. Mutta niitä vaatteita, jotka täytyy pestä 30 asteessa, ei voi pestä 40 asteessa. Farkut ja puuvillaiset vaatteet voi pestä yleensä 40 asteessa. Lämpötila täytyy aina valita alhaisimpaa pesulämpötilaa vaativan vaatteen mukaan. Esimerkiksi urheiluvaatteet pestään yleensä 30 asteessa.

60 astetta: 60 astetta sopii joillekin vaatteille, kuten sukille tai alusvaatteille. Tarkista niiden kohdalla kuitenkin pesulämpötila, ettei pesurummussa odota ikävää yllätystä. 60 astetta sopii hyvin lakanoille, käsipyyhkeille ja kylpypyyhkeille.

90 astetta: 90 asteen pesu sopii melko harvoille kankaille. Jotkut lakanat, sukat, alusvaatteet tai pyyhkeet voi pestä 90 asteessa, jolloin niistä saa takuulla todella puhtaita.


Iso kattilallinen keittoa riittää moneksi päiväksi.

“Ensimmäiset kuukaudet söin pelkkää makaronia, koska luulin, että se on ainut tapa syödä säästeliäästi opiskeluaikana. Onneksi tajusin, että on muitakin keinoja.” – Joonas, 22

Pieni opas ruuanlaittoon

Monet eivät ole asuneet omillaan ennen opiskeluaikaa. Osa ei kotona asuessaan ole laittanut tikkua ristiin ruuanlaiton suhteen. On siis ymmärrettävää, että ruoanlaitto itsenäisesti omassa kodissa tuntuu vähintäänkin haastavalta.

Täytyykö siis opetella grillaamaan, kuullottamaan ja höyryttämään ruokaa? Rauhoitu. Sinun ei tarvitse opetella kaikkia hienoja ruoanlaittotekniikoita, jotta voit tehdä ruokaa. Sinun ei tarvitse olla mestarikokki, jotta saat loihdittua pöytään muutakin kuin pakastepizzaa ja nuudeleita. Perusopeilla pärjää pitkälle.

Mitä keittää ja miten?

Ruuan kanssa laitetaan usein lisäkkeeksi esimerkiksi pastaa, riisiä tai perunoita. Nämä ainekset käyvät myös monen ruuan perustaksi. Mutta miten ne valmistetaan oikeaoppisesti?

  • Pasta laajenee reippaasti keitettäessä. Sen kanssa on myös oltava tarkkana, ettei pastasta tule liian kypsää. Useissa pastapakkauksissa on keitto-ohjeet, joiden mukaan kannattaa edetä. Testimaistaminen ei myöskään ole pahitteeksi. Raakaa eikä liian kypsää pastaa ole kiva syödä.
  • Perunat laitetaan yleensä heti veteen ennen kuin vesi alkaa kiehua, mutta tästäkin on eri koulukuntia. Vettä laitetaan sen verran, että perunat peittyvät. Perunat keittyvät eri tahtiin: pienet perunat kypsyvät nopeammin kuin jättipotut. Liikaa kypsyessään perunat hajoavat pieniksi palasiksi ja vettyvät. Jos keität kattilassa erikokoisia perunoita, suuremmat kannattaa paloitella ennen keittämistä, jotta ne kypsyisivät samassa tahdissa pienempien kanssa. Kypsyyden tietää pistelemällä haarukalla perunoita: kun haarukka menee helposti perunan läpi, ovat perunat valmiita syötäviksi.
  • Riisi imee itseensä vettä ja laajenee keittyessään. Tämän vuoksi on tärkeää tarkistaa paketin kyljestä keitto-ohjeet riisille. Et halua keittää koko paketillista riisiä kerralla, sillä silloin riisiä riittää vaikka pienelle kylälle. 

Mitä kokkaan?

  • Munakas on aina varma valinta. Siihen saat käytettyä jääkaapista löytyvät jämäruuat, joten se on myös halpa ja kätevä ruoka – ja se valmistuu nopeasti. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Sekoita haluamasi täytteet sekaan joko tässä vaiheessa tai lisää ne sitten, kun laitat munakkaan pannulle. Munakkaasta voi tehdä kymmeniä variaatioita, joten kokeile rohkeasti! Paista munakasta keskilämmöllä pari minuuttia per puoli.
  • Helppoja ja riittoisia ruokia on mm: makaronilaatikko, wokin eri variaatiot, nakkikeitto ja erilaiset salaatit.

On tärkeää, että pidät huolen tarpeeksi monipuolisesta ravinnosta, vaikka asut omillasi ja ruokabudjetti on tiukka. Opiskelijaravintoloista saa usein hyvän ruuan halvalla – hyödynnä tämä mahtava mahdollisuus syödä monipuolisesti pikkurahalla!

Kotona kannattaa valmistaa isompi satsi ruokaa kerralla, laittaa osa ruuasta jääkaappiin tai pakkaseen ja syödä myöhemmin. Kauppalistan suunnitteleminen ja viikon ruokaostosten tekeminen kerralla on myös hyvä keino pitää ruokabudjetti aisoissa ja ruokavalio kunnossa.


Kun päänsärky iskee, on kaapissa hyvä olla lääkkeitä.

“Onneksi äitini tyrkytti sammutuspeitteen ja palovaroittimen mukaan kotoa muuttaessani. Itse en siinä tohinassa olisi varmaan muistanut niiden olemassaolon tärkeyttä.” – Aino, 24

Muista turvallisuus!

Tätä ei ehkä tule heti ajatelleeksi, mutta lapsuudenkodistasi on varmasti löytynyt lääkekaappi, jossa on ollut kaikki tarpeellinen nopeasti käden ulottuvilla. Ensimmäisestä omasta kämpästä tulisi myös löytyä pikaensiapuun tarpeelliset tavarat.

Hanki ainakin nämä:

  • sidetarpeita ja laastaria
  • haavanpuhdistusaine
  • kuumemittari
  • särkylääkettä

Muista myös paloturvallisuus, ja hanki asuntoosi sammutuspeite! Älä säilytä sitä kaapin perukoilla, vaan ohjeiden mukaisesti käden ulottuvilla. Hankithan myös palovaroittimen ja asennat sen oikeaoppisesti.

Siirry koulutushakuun tästä

Mikä opiskelukaupunki sopisi sinulle? Katso TOP 10 Opiskelukaupungit 2022!

Lähteet: OP, Martat.fi


Mainokset