Sivuston käyttötapa: Mobiili

Apurahat ja stipendit opiskelijoille

Apurahat ja stipendit
opiskelijoille

Apurahoista ja stipendeistä taloudellista tukea opintoihin

Opintojen rahoittaminen on monen opiskelijan mielessä. Koulumateriaaleihin sekä elämiseen kuluu rahaa eikä esimerkiksi työssäkäynti opintojen ohella ole aina mahdollista tai järkevää. Opiskelijoille, toisesta asteesta aikuisopiskelijoihin, on tarjolla lukuisia mahdollisuuksia hakea apurahaa sekä stipendejä avustamaa opintoja taloudellisesti. Apurahat ja stipendit mahdollistavat opintojen tehokkaan edistämisen ja helpottavat opintojen rahoittamiseen liittyviä huolia. 

Mistä apurahaa opiskelijalle?

Apurahoja ja stipendeitä opintojen tueksi jakavat lukuisat säätiöt, järjestöt sekä rahastot vaihtelevin kriteerein. Apurahoihin ja stipendeihin hakukelpoisia ovat useissa tapauksissa esimerkiksi vähävaraiset tai erityisen lahjakkaat opiskelijat. Erinäiset järjestöt tarjoavat apurahaa myös ainoastaan tietyltä alueelta kotoisin oleville tai tietyissä kaupungeissa asuville opiskelijoille. Apurahaa opintoihin voit hakea ainakin toiselle asteelle, korkeakouluopintoihin ja opinnäytetöihin, ulkomailla suoritettaviin opintoihin, jatko-opintoihin sekä aikuiskoulutukseen. 

Studentum on koonnut tähän artikkeliin avuksesi kattavan listan apurahoja sekä stipendejä opiskelijoille jakavista tahoista. Tutustu vaihtoehtoihin ja hae itsellesi tarvittaessa sopivaa rahallista tukea opintoihisi!

<

Apurahatietokannat

Apurahoja ja stipendejä jakavia tahoja on lukuisia, joten kaikkien mahdollisuuksien kartoittaminen voi tuntua työläältäkin projektilta. Mahdollisuuksien kartoittamista helpottavat apurahatietokannat, joiden avulla voit etsiä haettavissa olevia apurahoja ja stipendejä kätevästi yhden sivuston alta.

Apurahatietokantoja ylläpitävät muun muassa seuraavat tahot:

Auora-tietokanta

Aurora-tietokanta on Turun ylipoiston ylläpitämä tietokanta, joka listaa Suomalaisia tieteen ja taiteen rahoitusmahdollisuuksia. Tietokannasta löydät ajankohtaisia tietoja apurahoista ja käynnissä olevista hauista.

Suomen ylioppilaskuntien liitto
Syl ylläpitää kattavaa tietokantaa apurahoista ja stipendeistä. Tietokannasta löydät kätevästi ajankohtaisia mahdollisuuksia hakea apurahaa opintoihisi. 

Säätiöt ja rahastot ry

Säätiöt ja rahastot ry on suomalaisten apurahanhakijoiden yhdistys. Yhdistyksen sivuilta löydät kattavasti tietoa apurahoista ja hyödyllisiä listauksia apurahantarjoajista.

Apurahoja
jakavat säätiöt

Apurahoja jakavat säätiöt

Säätiöiden tehtävänä on tuottaa hyötyä säätiön säännöissä listattuihin tarkoituksiin. Apurahoja jakavat säätiöt jakavat kertynyttä varallisuuttaan tyypillisesti kulttuurin, tieteen ja taiteen aloille. Useat säätiöt pyrkivät toiminnallaan avustamaan tutkimustyötä, mutta myös tavoitteellisiin opintoihin myönnetään usean säätiön toimesta apurahoja.

Apurahoja opintoihin myöntävät muun muassa seuraavat säätiöt:

Tellervo ja Juuso Waldenin säätiö

Tellervo ja Juuso Waldenin säätiö jakaa apurahoja suomenkielisen nuorison ammattiin valmistumisen edistämiseksi. Säätiön apurahat suunnattaan vähävaraisille opiskelijoille.

Urheilijoiden ammatinedistämisensäätiö

URA-säätiö jakaa apurahoja entisten ja nykyisten huippu-urheilijoiden ammattiin valmistavaan ja tutkintoon tähtäävään opiskeluun. 

Heikki ja Hilma Honkasen säätiö

Heikki ja Hilma Honkasen säätiö tarjoaa apurahaa opintoihin lahjakkaille ja vähävaraisille nuorille toisen asteen opinnoista aina ensimmäiseen ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tai ensimmäiseen maisterin tutkintoon asti. 

Minela säätiö

Minela säätiö myöntää apurahoja ja stipendejä opiskeleville nuorille vuosittaisten painopisteidensä perusteella.

Kansan sivistysrahasto

Kansan sivistysrahasto myöntää apurahoja muun muassa toisen asteen opintojen matka- ja materiaalikuluihin sekä opinnäytetöihin.

Suomalainen Konkordia-liitto

Suomalainen Konkordia-liitto myöntää apurahoja toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa opiskeleville naisille.

Alueelliset apurahat
ja stipendit

Alueelliset apurahat ja stipendit

Suomesta löytyy myös sellaisia säätiöitä ja yhdistyksiä, jotka haluavat tarjota apurahoja sekä stipendejä tietyltä alueelta kotoisin oleville tai tietyllä alueella opiskeleville henkilöille. Myös joillakin kunnilla sekä kaupungeilla on jaossa apurahoja ja stipendejä paikallisille opiskelijoille.

Esimerkiksi seuraavat tahot jakavat apurahoja määriteltyjen alueiden asukkaille:

Hämäläisten ylioppilassäätiö

Hämäläisten ylioppilassäätiö jakaa Hämäläisen osakunnan Helsingin yliopistossa opiskeleville jäsenille opintostipendejä.

Salmi-säätiö

Salmi-säätiö myöntää apurahoja ammattikorkeakoulussa tai toisen asteen ammattiin johtavassa oppilaitoksessa opiskeleville salmilaiset sukujuuret omaaville henkilöille.

Rajaseutu ry

Rajaseutu ry jakaa opintoapurahoja opiskelijoille, joiden kotikunta on Rajaseutu ry:n toiminta-alueella. Opintoapurahan myöntämisperusteina toimivat opiskelijan menestys sekä perheen taloudellinen tilanne.

Äänekoski

Äänekosken kaupunki tarjoaa Äänekoskelta muualle muuttaneille opiskelijoille vuosittaisia opiskelustipendejä, mikäli he säilyttävät Äänekosken kotikuntanaan.

Mauri Perkonojan lahjoitusrahasto

Mauri Perkonojan lahjoitusrahastosta myönnetään opiskelustipendejä Paimiolaisille 16–19-vuotiaille toisen asteen opiskelijoille. Stipendissä etusijalla ovat vähävaraiset nuoret.

Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö

Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön opiskeluapurahoja myönnetään ammattiopistossa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa tutkintoa suorittaville pohjoiskarjalaista syntyperää oleville nuorille.

Jelli.fi

Jelli kokoaa yhteen tietoa Pohjois-karjalassa toimivien yhdistysten ja säätiöiden jakamista apurahoista.

Apurahaa 
ulkomaille

Apurahaa ulkomailla opiskeluun

Opiskelu ulkomailla on usein rahallisesti Suomessa suoritettavia opintoja tyyriimpää ja esimerkiksi lukukausimaksujen sekä matkustuskulujen seurauksena ulkomaille suuntaavat opiskelijat kaipaavat opintoihinsa usein ulkopuolista rahoitusta. Ulkomailla suoritettavia opintoja, vaihto-opinnoista kokonaisiin tutkintoihin ulkomailla, tukevat apurahoin ja stipendein useat järjestöt ja oppilaitokset.

Jos ulkomailla opiskelu sekä siihen myönnettävät apurahat ja stipendit kiinnostavat, kannattaa tutustua tarkemmin opintojen rahoitusta ulkomailla käsittelevään artikkeliimme. Linkin takaa löytyvästä artikkelista löydät myös listauksen tahoista, jotka jakavat apurahaa ja stipendejä opintoihin ulkomailla.

Lähteet: saatiotrahastot.fi

Viimeksi päivitetty: 19 loka 2020

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 7.5.2020

Koronaviruksen vaikutus oppilaitoksiin ja opiskeluun

Koronaviruksen leviämisen takia toisen asteen oppilaitosten ja korkeakoulujen opetusta pyritään järjestämään etänä mahdollisimman paljon. 

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 17.9.2020

Yhteishaku

Mikä ala sinua kiinnostaa? Haluatko työhön käytännönläheiselle vai teoreettiselle alalle? Lue lisää yhteishausta!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 9.4.2019

Erillishaku

Erillishaku on oppilaitoksen järjestämä oma haku tiettyihin koulutuksiin, jotka eivät kuulu yhteishaun piiriin.

Lue lisää