Kesän lisähaku on auki! Tutustu koulutuksiin ja nappaa opiskelupaikka syksyksi! 🤩

Hinnat nousevat – 10 parasta säästövinkkiä opiskelijalle
05 touko 2023

Hinnat nousevat – 10 parasta säästövinkkiä opiskelijalle

Inflaatio ja hintojen nousu huolestuttavat erityisesti opiskelijoita. Riittävätkö muutenkin rajalliset varat elämän kustantamiseen? Miten energiakriisin keskellä sähköä tulisi säästää ja missä kaikessa muussa ylipäänsä voi säästää? Näihin polttaviin ja ajankohtaisiin kysymyksiin olemme keränneet 10 säästövinkkiä, joiden avulla kukkaron nipistäminen inflaation keskellä voi helpottua edes hiukan. 

1. Budjetoi

Budjetointi on tärkein vaihe säästämisen aloittamisessa. Budjetti kannattaa tehdä aina esimerkiksi kuukaudeksi kerrallaan. Budjetointi aloitetaan listaamalla ja laskemalla yhteen tärkeimmät menot, kuten asuminen, ruoka, matkakulut sekä netti, puhelin- ja sähkölaskut. Näiden jälkeen jäljelle jäänyt summa kannattaa budjetoida priorisoiden itselle tärkeitä asioita kuitenkin niin, että rahaa jää jonkin verran jäljelle myös yllättävien kulujen varalta. 

2. Käytä sähköä maltillisesti

Energiakriisi on nostattanut hintoja entisestään. Siksi erityisesti sähköä kannattaa käyttää säästäväisesti. Sähkönkäytön rajoittaminen etenkin klo 8–10 ja 16–18 välillä on järkevää, sillä kulutus on silloin suurinta. Muista myös sammuttaa sähkölaitteet aina käytön jälkeen sekä vetää laturit ja muut töpselit pois pistorasioista aina kun et käytä sähkölaitetta. Erityisesti keittiökoneet jäävät helposti turhaan valmiustilaan, sillä vaikka ne ovat poissa päältä, ovat ne silti kytkettyinä verkkovirtaan. 

3. Säästä lämmityskuluissa

Lämmitys on yksi suurimmista energiasyöpöistä. Astetta alhaisempi huoneen lämpötila vähentää jo merkittävästi energiankulutusta. Myös lyhyempien ja viileämpien suihkujen ottamisella voit säästää lämmityskuluissa. Tiskaaminen kannattaa hoitaa mahdollisuuksien mukaan vasta kun suurempi määrä astioita on kertynyt. Jos asuntosi tuntuu kovin kylmältä, suosi uuniruokia ja jätä luukku lopuksi auki, jotta uunin lämpö ei mene hukkaan vaan lämmittää asuntoa. 

4. Vertaile hintoja

Ennen kuin teet ostoksia, vertaa hintoja muiden tuotteiden ja palveluntarjoajien välillä. Varsinkin käyttötavaroissa voi olla suuria hintaeroja. Vertailemalla hintoja voit välttyä maksamasta turhaan enemmän kuin sinun on pakko. Osta vain välttämättömiä tavaroita ja vältä heräteostoksia. 

5. Säästä ruuan hinnassa

Elintarvikkeet ovat ehdottomasti yksi opiskelijan suurimmista kuukausittaisista kuluista, johon hintojen nousu vaikuttaa vahvasti. Ruokakauppojen osalta kannattaa suosia pienten lähikauppojen sijasta isoja marketteja, sillä niiden hintataso on pääsääntöisesti alhaisempi. Punalaputettujen tuotteiden ostaminen on myös hyvä tapa säästää kukkaroa ja samalla auttaa vähentämään ruokahävikkiä. Opiskelijaravintoloissa syöminen on hyvä tapa minimoida ruuan kustannukset tinkimättä kuitenkaan sen terveellisyydestä tai monipuolisuudesta. 

6. Tee ruuat itse

Vaikka wolttaaminen houkutteleekin helppoutensa vuoksi, kannattaa kuitenkin mielummin käyttää vähän enemmän aikaa ja tehdä ruokaa itse. Viikon ruuat voi suunnitella etukäteen, jotta vältyt turhalta kaupassa käymiseltä ja heräteostoksilta. Rahaa voi säästää myös, jos ruokaa tekee isommissa satseissa kerrallaan. Ruokaa voi laittaa myös yhdessä esimerkiksi kämppiksen, puolison tai ystävien kanssa ja jakaa kulut yhteisesti. 

7. Jaa kuluja kavereiden kesken

Ruuanlaiton lisäksi kuluja voi jakaa esimerkiksi suoratoistopalveluiden osalta. Yhteistilaukset ovat usein suhteessa halvempi vaihtoehto kuin yksittäiselle ihmiselle tarkoitetut paketit. Kannattaa siis mieluummin ottaa yhteistilaus ja jakaa kulut vaikka ystäväporukan kesken. Näin et joudu kokonaan luopumaan lempisarjojesi katselusta.

8. Seuraa rahankäyttöäsi

Moni tajuaa vasta kuun lopussa tarkistaa rahatilanteensa ja ihmettelee, mihin rahat ovat huvenneet ja miksi tili näyttää taas nollaa. Ennen jokaista ostosta kannattaakin aina tarkistaa tilin senhetkinen tilanne ja pohtia, riittävätkö rahat varmasti pakollisiin menoihin kuun loppuun saakka. 

9. Hae töitä

Mikäli opintosi sallivat töissä käymisen, esimerkiksi osa-aikaisen työn hakeminen voi olla hyvä vaihtoehto. Pienetkin extratulot merkkaavat paljon – etenkin tässä maailmantilanteessa. Muista kuitenkin pitää jaksamisestasi huolta, sillä opiskelu on päätehtäväsi. 

10. Keskustele rahahuolistasi

Rahan riittämättömyys ahdistaa ja aiheuttaa stressiä vaikka kuinka budjetoisi ja säästäisi. Onkin erityisen tärkeää keskustella esimerkiksi läheisten kanssa huolista, jotteivat ne jää mielen perukoille vaivaamaan. Keskusteluapua ja mielenterveyspalveluita opiskelijoille tarjoaa myös YTHS, eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö sekä monet järjestöt, kuten Mieli ry sekä Mielenterveystalo. 


Halpa opiskelijaruokaresepti

Tonnikalapastavuoka 

(6–8 annosta, annoksen hinta n. 1,80 €)

500 g pastaa 

1 sipuli

3  porkkanaa 

250 g kirsikkatomaatteja 

3 valkosipulin kynttä 

3 tölkkiä tonnikalaa 

1 tl suolaa 

1 tl mustapippuria 

500 g tomaattimurskaa 

1 dl vettä 

200 g tuorejuustoa 

1 pussi (175 g) mozzarella-raastetta

1. Laita pasta kypsymään kiehuvaan ja suolattuun veteen. 

2. Pilko sipuli ja valkosipuli, puolita tomaatit sekä kuori ja raasta porkkanat. 

3. Valuta tonnikalatölkeistä öljyä pannulle ja paista siinä kasviksia muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla tai maun mukaan. 

4. Lisää tomaattimurska, tonnikalat ja tuorejuusto. Kuumenna ja sekoita. Tarkista maku. 

5. Valuta keitetystä pastasta vedet ja kaada pasta isoon uunivuokaan (30 x 20 cm). 

6. Sekoita joukkoon tonnikala-tomaattiseos ja puolet mozzarellaraasteesta. Huuhtele tomaattimurskapurkki vedellä ja lisää vesi sekaan. Ripottele pinnalle loppu mozzarellaraaste. 

7. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 15 min. 

8. Anna jäähtyä hetki ennen syömistä. Nauti! 

Lue lisää opintojen rahoittamisesta 

Lähteet: Motiva Oy, Martat, Takuusäätiö, Iltasanomat

Viimeksi päivitetty: 05 touko 2023

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Kulttuuri- ja viestintäala

Kulttuuri- ja viestintäalalla tehdään hyvin monentyyppisiä töitä esimerkiksi taiteen ja median parissa. Tutustu kulttuuri- ja viestintäalan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 10.5.2019

“Asioilla on tapana järjestyä” ja muita äideiltä opittuja viisauksia

Mitä me Studentumilla olemme oppineet omilta äideiltämme? Äitienpäivän kunniaksi listasimme ylös äideiltämme ja isoäideiltämme matkaan tarttuneita viisauksia.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 2.4.2020

Ilmastonmuutoksen vaikutukset töihin ja opiskeluun

Ajatteletko sinä usein, mitä vaikutuksia ilmastonmuutoksella on tulevaisuuden työhön tai opiskeluun? Mitä voisi itse tehdä, jotta välttyisi pahimmalta? 

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi