Sivuston käyttötapa: Mobiili

Mikä on avoin yliopisto?

Haluaisitko kokeilla, sopivatko yliopisto-opinnot sinulle vai oletko kenties jo päättänyt, minne haluat hakea ja aiot hyödyntää avoimen yliopiston väylää? Haluatko kehittää yleissivistystäsi tai kartuttaa työelämässä tarvittavia taitoja? Avoimessa yliopistossa voit opiskella erilaisin tavoittein, oli päämääränäsi sitten opiskelupaikka, yleissivistys tai ammatillinen kehitys.

Avoin yliopisto on kaikille avointa joustavaa opiskelua, jonka voi aloittaa, kun itselle sopii. Avoimen yliopiston opintojen avulla voit käyttää välivuoden hyödyksi, ja ottaa askeleen kohti unelmiesi opiskelupaikkaa.

Mikä on avoin yliopisto?

Avointa yliopisto-opetusta järjestetään lähes kaikissa yliopistoissa ympäri vuoden. Opetusta voidaan järjestää myös yhteistyössä esimerkiksi kansalais- ja kansanopistojen kanssa. 

Kansanopistoissa on tarjolla laajasti eri alojen avoimia linjoja, joiden ensisijainen tarkoitus on valmistaa opiskelijoita yliopisto-opintoihin. Tällöin kansanopistossa opiskellaan samoja asioita kuin yliopistossa ensimmäisenä opintovuonna.

Avoimen yliopiston opinnot avaavat sinulle mahdollisuuden opiskella yliopiston tutkintoihin kuuluvia opintoja koulutustaustastasi ja iästäsi riippumatta. Voit opiskella kiinnostavasta oppiaineesta kokonaisen opintokokonaisuuden tai yksittäisiä opintojaksoja. Avoimessa yliopistossa ei voi suorittaa tutkintoa, mutta voit liittää avoimen yliopiston opintosuoritukset tutkintoon, jos siirryt myöhemmin varsinaiseksi opiskelijaksi yliopistoon.

Suurin osa avoimesta yliopisto-opetuksesta on perusopintotasoista, mutta monissa oppiaineissa opiskelua voi jatkaa aineopintoihin. Valikoimassa tarjotaan myös yleis-, kieli- ja viestintäopintoja.

Opiskelu avoimessa yliopistossa

Avoimen yliopiston opintojen avulla voi etsiä itselleen sopivaa alaa, edistää uuden uran alkua, opiskella kiinnostavia tieteenaloja sekä ennen kaikkea löytää oppimisen ilon.

Opiskelu avoimen yliopiston puolella luonnistuu työnteon ohella, sillä opetusta järjestetään useimmiten iltaisin ja viikonloppuisin. Monia opintoja voi myös suorittaa joustavasti paikasta riippumattomina verkko- ja etäopintoina. Opintoihin voi sisältyä esimerkiksi luentoja lähiopetuksena tai verkkovälitteisesti, harjoitustöitä, kirjallisia opintotehtäviä sekä tenttejä.

Opinnot avoimessa yliopistossa maksavat 15 euroa opintopisteeltä. Yhteistyöoppilaitoksissa opintomaksut voivat vaihdella. Opiskelu on sivutoimista, minkä vuoksi siihen ei saa valtion opintotukea. Voit kuitenkin olla oikeutettu aikuiskoulutustukeen tai työttömyysetuuteen: vähintään 25-vuotias työtön työnhakija voi työttömyysetuudella opiskella enintään kuuden kuukauden ajan ammatillisia valmiuksia tai työllistymistä edistäviä opintoja.

Työttömyysetuutta voi myös saada, mikäli avoimen yliopiston opintoja kertyy alle viiden opintopisteen verran kuukaudessa, jolloin opiskelu katsotaan sivutoimiseksi tai omaehtoinen opiskelu tähtää ammatilliseen tutkintoon, alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon. Työttömyysetuuden mahdollisuuden arvioi TE-toimisto.

Väylä korkeakouluun!

Todistusvalinnan ja valintakokeiden lisäksi yliopistoon voi hakea myös avoimen yliopiston väylän kautta. Avoimen väylä tarkoittaa sitä, että avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella on mahdollista hakea tutkinto-opiskelijaksi. Tosin kaikkiin koulutusohjelmiin ei avoimen väylän reittiä ole, jolloin valinta voidaan tehdä yhteishaun tai erillishaun kautta. Hakijoilta vaadittavat opinnot ja niiden määrä vaihtelee yliopistoittain, tiedekunnittain ja pääaineittain.

Etsi avoimen yliopiston opintoja kansanopistoista

Lähteet: Opintopolku, helsinki.fi, uta.fi, Oulun yliopisto, Jyväskylän yliopisto

Viimeksi päivitetty: 25 heinä 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 29.8.2019

Opintojen rahoitus

Haluatko lisätietoa opintojen rahoituksesta ja opintotuesta sekä rahoitusvaihtoehdoista ammatilliseen koulutukseen ja lukio-opintoihin, korkeakouluopintoihin, aikuiskoulutukseen, muihin opintoihin ja opiskeluun ulkomailla?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 18.10.2019

Tukea opiskeluun

Kaipaatko apua tai tukea opiskeluusi? Onko sinulla erityistarpeita, jotka pitäisi ottaa huomioon opiskelutaipaleellasi? Olemme koonneet tietopankin erilaisista opiskelua tukevista palveluista.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Ympäristöala

Ympäristöalalla tehdään tärkeää työtä luonnon ja ympäristön suojelemiseksi ja hoitamiseksi. Tutustu ympäristöalan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Koulutus.fi