Opiskelijaelämän parhaat puolet

Olet varmasti kuullut tarinoita siitä, miten mahtavaa opiskelijaelämä on. Listasimme kuusi enemmän tai vähemmän pätevää syytä aloittaa korkeakouluopinnot!

Miksi aloittaa korkeakouluopinnot?

6 syytä aloittaa korkeakouluopinnot

Olet varmasti kuullut tarinoita siitä, miten mahtavaa opiskelijaelämä on. Paljon erilaisia tapahtumia, opiskelijabileitä, ekskursioita, hulvattomia haalarimerkkejä, opiskelijastatuksen tuomia etuja, elinikäisiä ystäviä... Mitään ruusuilla tanssimista opiskelu ei aina ole, sillä hommiakin on paiskittava. Turhaan ei opiskeluaikaa kuitenkaan hehkuteta. Listasimme kuusi enemmän tai vähemmän pätevää syytä heittäytyä opiskelijaelämän pyörteisiin.

1. Opiskelijabileet

Ei käy kieltäminen, etteikö opiskelijabileissä olisi hauskaa. Fuksiaiset, sitsit, kurssijuhlat, vappu, vuosijuhlat ja sillikset, lukemattomat teemajuhlat… Opiskelijabileet ovat opiskeluelämän suola. Myös erilaiset kurssiekskursiot ja -matkat ovat mieleenpainuvia kokemuksia.

Opiskelijabileitä on niin paljon, ettei kaikissa ehdi millään käydä. Voit valita ne, jotka kuulostavat sinusta hauskimmilta. Myös rauhallisemmasta meiningistä diggaaville löytyy omat pippalonsa – valikoimaa piisaa. Vaikka opiskelijabileet saattavat kehittyä illan mittaan hyvinkin villeiksi, ei alkoholia tarvitse kuluttaa.

Tietyn alan opiskelijoilla on omat bilepaikkansa, joissa suurin osa bileistä järjestetään. Tilat ovat sellaisia, joihin kaikki mahtuvat. Ne sijaitsevat yleensä sellaisissa paikoissa, joissa bileiden melu ei häiritse ympäröivien alueiden asukkaita.

2. Liity haalarikansaan

Opiskelijaelämään kuuluu paljon muitakin omia juttuja. Esimerkiksi eri aineiden ainejärjestöillä on omaa toimintaa, jota johtaa ainejärjestön hallitus. Toiminta voi olla vaikka mitä; ainejärjestölehden tekemistä, kirppareita, yhteisiä retkiä tai vaikkapa keilausta. Ainejärjestöt tekevät myös yhteistyötä keskenään.

Tiedätkin ehkä jo, että eri alojen opiskelijat tunnistaa erivärisistä haalareista ja joskus muistakin ulkoisista tunnusmerkeistä. Haalarien värit vaihtelevat oppilaitoksittain, eli jokaisella paikkakunnalla saman alan opiskelijoilla ei välttämättä ole samanväristä haalaria.

Lisäksi löytyy erikoisempia tapauksia; esimerkiksi Turun yliopiston historian opiskelijoilla on haalarin sijaan musta viitta. Viitta-asuisen joukkion ilmestyminen julkisille paikoille ei siis välttämättä tarkoita velhojen kokoontumista. Jos taas näet jonkun haalarissa erivärisen lahkeen, voit olettaa, että jonkin sortin teerenpeliä on harrastettu eri alaa opiskelevan kanssa.

Haalarimerkit ovat oma juttunsa – niitä voi kerätä opiskeluaikana eri tapahtumista. Haluatko sinäkin kerätä oman kokoelmasi merkkejä? Mikäli vastauksesi on myönteinen, kannattaa valmistautua ompelu-urakkaan.

3. Suunta elämälle

Opiskeluaikana oma identiteetti rakentuu vahvasti opiskelijuuden ja opiskeluelämän ympärille. Tämä vaihe elämässä on ainutlaatuinen. Arki ja arkielämän rutiinit perustuvat vahvasti opiskelemiseen. Opiskelijastatus vaikuttaa moneen elämän osa-alueeseen.

Opiskelijuus asettaa elämällesi suunnan ja auttaa sinua löytämään oman paikkasi tässä maailmassa. Tässä elämänvaiheessa usein asetutaan omilleen, etsitään omaa itseä ja otetaan vastuuta omasta elämästä. Tämän takia opiskelija-aika painuu niin vahvasti mieleen.

Opiskelijat vetävät yhtä köyttä, kun puhutaan heidän eduistaan ja opiskelijoiden elämään vaikuttavista tekijöistä. Et siis jää yksin opiskeluajan ongelmien kanssa.

4. Opiskelijaedut

Suomessa opiskeleminen on tehty tavallaan aika helpoksi, koska itse opiskelu on maksutonta. Toista on meininki vaikkapa jenkkilässä, jossa yliopistomaksuja varten ruvetaan venyttämään penniä jo lapsen syntymästä asti.

Opintoihin saa tukea opintotuen, asumislisän ja opintolainan avulla. Töissäkin voi käydä, mutta liika ahkerointi johtaa opintotukikuukausien menetykseen.

Opiskelijastatus tuo mukanaan paljon alennuksia ja etuja, jotka ilahduttavat sekä arkisissa että arvokkaammissakin hankinnoissa. Vaivaisella muutaman euron hinnalla saat maittavan aterian opiskelijaruokalassa, joita löytyy kampusten lähipiiristä. Opiskelujen päätyttyä halpaa ja maukasta opiskelijalounasta tulee äkkiä ikävä!

Pääset myös esimerkiksi julkisiin kulkuvälineisiin, urheilu- ja uimahalleihin sekä elokuviin opiskelijahinnalla. Monet vaatekaupatkin tarjoavat opiskelija-alennuksia – niitä kannattaa siis aina tiedustella.

5. Elinikäiset ystävät

Opiskeluaika on oikeastaan ensimmäinen vaihe elämäsi aikana, kun kaikilla kanssaopiskelijoilla on samoja kiinnostuksen kohteita kuin sinulla. Teitä yhdistää kiinnostus samaa alaa kohtaan, ja se on vahva side.

Tämä ei tietenkään silti tarkoita, että jakaisit kaikki opiskelutoveriesi mielipiteet tai että henkilökemiat klikkaisivat jokaisen kanssa. Joistain tyypeistä tulee kuitenkin elinikäisiä ystäviäsi. Nuo ystävyysuhteet ovat kultaakin kalliimpia, ja yhteisiä opiskelumuistoja on hauska muistella vielä vuosikymmentenkin päästä.

Osalle käy niinkin onnellisesti, että oma sielunkumppani löytyy opiskelujen kautta. Ei hassumpaa, vai mitä?

6. Parempi tulevaisuus

Opiskeluajassa mahtavaa on tietysti se, että opit valtavasti uutta sekä itsestäsi että opiskelemastasi alasta. Uuden oppiminen vain kasvattaa intoa ja intohimoa sinua kiinnostavaa alaa kohtaan.

Lisäksi parannat jatko-opintomahdollisuuksiasi ja rakennat itsellesi valoisampaa tulevaisuutta. Opiskelu on matka kohti alaa, jolla saatat työskennellä eläkeikään saakka.

Opiskeleminen on siis ennen kaikkea sijoitus omaa tulevaisuutta varten. Jos oma ala ei löydy ensiyrittämällä, ei hätää. Opitut asiat eivät silti mene hukkaan. Ne voivat myöhemmin esimerkiksi työelämässä nousta arvoon arvaamattomaan.


Mainokset