Opiskelijakämppä, joka sopii sinulle?

Opiskelijakämpän löytäminen saattaa olla melkoinen prosessi, mutta onneksi asumisvaihtoehtoja on useita.

Opiskelijakämppä, joka sopii sinulle?

Omilleen muuttaminen ja opiskelujen aloittaminen on iso elämänmuutos. Siksi onkin tärkeää, että asuinpaikkasi tuntuu omalta ja mieluisalta. Opiskelijakämpän löytäminen saattaa olla melkoinen prosessi, mutta onneksi asumisvaihtoehtoja on useita.

Pienemmillä paikkakunnilla opiskelijakämppiä riittää todennäköisesti useammalle opiskelijalle kuin suurkaupungeissa. Pikkupaikkakunnilla vuokrat ovat muutenkin maltillisempia kuin suurissa opiskelijakaupungeissa.

Jos muutat isompaan kaupunkiin, opiskelijoille tarkoitettuja asuntoja ei välttämättä riitä kaikille. Esimerkiksi Helsingissä opiskelija-asuntoja tarjoavalla HOAS:lla on tarjota asuntoja vain murto-osalle. Opiskelijoiden onkin oltava luovempia ja etsittävä erilaisia ratkaisuja: kimppakämppiä, soluasuntoja, yksiöitä. Yksin asuminen on etenkin pääkaupunkiseudulla kallista.

Mitä aiemmin olet liikkeellä, sitä todennäköisemmin saat kämpän

Saadaksesi opiskelijakämpän täytyy sinun ensin löytää niitä välittävä yritys opiskelukaupungistasi. Jonot opiskelija-asuntoihin ovat usein pitkiä, ja toiselta paikkakunnalta opiskelukaupunkiin muuttavat ovat jonossa etusijalla. Paikkakunnalla saattaa hyvinkin olla useita eri tahoja, joiden kautta voi hakea opiskelija-asuntoa.

Mitä aiemmin pääset jonoon ja mitä alhaisemmat kriteerit sinulla on asuntosi suhteen, sitä helpommin saat asunnon. Jos alat jonottaa asuntoa ajoissa, sinulla on suuremmat mahdollisuudet saada asunto jossa viihdyt ja johon todella haluat muuttaa. Ota selvää myös niistä kriteereistä, joita asuntojen tarjoavat vaativat sinulta.

Sinun kannattaa samalla etsiä asuntoa, vaikka olisitkin jonossa opiskelija-asuntoon. Kaikille ei riitä asuntoja, etkä välttämättä halua aloittaa opiskelujasi asumalla jonkun nurkissa. Et ole ainut, joka etsii asuntoa ennen lukuvuoden alkua, joten toimi ajoissa!

Sama pätee silloinkin, jos haet asuntoa yksityisiltä vuokranantajilta. Sopuhintaisten yksiöiden asuntonäytöissä on usein paljon samassa tilanteessa olevia, jotka haluavat saman asunnon kuin sinä.

Opiskelija-asuntola sopii ulospäinsuuntautuneelle

Jos asut asuntolassa, sinulla on hyvin sosiaaliset ajat edessäsi. Lounasaikaan hengaillaan keittiössä, ja iltaisin keräännytään olohuoneeseen katsomaan telkkaria. Asuntolassa saa helposti uusia kavereita olemalla avoin ja ulospäinsuuntautunut.

Opiskelija-asuntolassa asuvilla on oma makuuhuone, mutta muut huoneet kuten keittiö jaetaan muiden asukkaiden kanssa. Useimmiten kylpyhuone jaetaan yhden tai useamman kämppiksen kanssa.

Muista varata muuttaessasi hylly jääkaapista ja lokero pakastimesta. Merkitse omat ruokasi, jotta ne eivät mene sekaisin muiden asukkaiden ruokien kanssa. Merkitsemättömät ruuat saattavat joutua yöllä opiskelijabileistä kotiin hiippailevan nälkäisen kanssa-asukin suihin.

Opiskelijayksiö – omaa rauhaa rakastavalle

Opiskelijayksiö on kompakti paketti. Yksiössä sinulla on oma keittiö tai keittonurkkaus. Sinun ei tarvitse jakaa kylppäriä kenenkään kanssa, eikä kukaan tuo omia vieraitaan asuntoosi. Opiskelijayksiöt ovat kooltaan yleensä 20 neliömetrin molemmin puolin, mutta fiksuna sisustajana kämppään saa mahtumaan kaiken tarpeellisen.

Joidenkin opiskelija-asuntoja tarjoavien tahojen valikoimasta löytyy myös yksiöitä, joihin on yleensä pidempi jono ja tarkemmat hakukriteerit kuin esimerkiksi solukämppään. Yksiöitä löytyy myös yksityisiltä vuokranantajilta, mutta silloin täytyy olla varautunut maksamaan hiukan korkeampaa vuokraa.

Kimppakämppä – niille, jotka rakastavat uusia kokemuksia

Kimppakämppä opiskelijoille kuulostaa – no, kimppakämpältä opiskelijoille. Kämppä voi käytännössä olla kuinka iso tahansa, ja se jaetaan useamman kämppiksen kanssa. Kimppakämpissä asukkailla on yleensä omat makuuhuoneensa, mutta muut tilat jaetaan muiden asukkaiden kesken.

Kimppakämppää voi etsiä yhdessä ystävien kanssa tai etsiä vapaita huoneita kimppa-asunnoista. Facebookista löytyy useita ryhmiä, joissa etsitään kämppiksiä.

Kimppakämppä sopii sosiaalisille ihmisille, jotka haluavat laajentaa ystäväpiiriään. Kimppakämppäasuminen voi parhaimmillaan olla kuin suoraan sitcomeista. Ajattele vaikkapa Frendit tai New Girl -sarjan hulvatonta kämppiselämää! 

Kimppakämpässä täytyy osata kunnioittaa yhteisiä pelisääntöjä. Liian heikkohermoiselle kimppa-asuminen ei ehkä sovi ainakaan silloin, jos kämppiksiään ei voi itse valita. Jos kämppisvalinnassa kohdalle osuu huono tuuri, voivat hermot joutua tiukille. Omaa rauhaa kaipaavalle kämppiselämä ei siis välttämättä sovi.


Mitä opiskelijakämpästä tulisi löytyä?

Jokaisen opiskelijakämpän perustarpeet – muista ainakin nämä!

Mikroaaltouuni:

On helppoa ja taloudellista tehdä kerralla isompi satsi ruokaa, jota voit viikon edetessä lämmittää. Lämmititpä sitten tekemääsi ruokaa tai kaupan valmispitsan, tarvitset mikron.

Pullonavaaja:

Opiskeluaikana asunnossa tullaan taatusti järjestämään juhlia, ja joku vieraista on ongelmissa ilman pullonavaajaa. Korttipakka ja pullonavaaja ovat opiskelijakämpän must-juttuja. Kannattaa ostaa avaaja, joka sopii myös viinipullojen avaamiseen.

Vedenkeitin:

Vedenkeitin tulee tarpeeseen silloin, kun et halua hiiviskellä asuntolan keittiöön kolistelemaan kattiloiden kanssa. Tai sitten haluat kupin teetä tai kupin kahvia sillä sekunnilla, jolloin pikakahvikin ajaa asiansa. Vedenkeitin nopeuttaa myös opiskelijan vakiolounaan, nuudelien, valmistusta.

Pölynimuri:

Pienemmissä opiskelija-asunnoissa saattaa pärjätä hetken pelkällä harjalla ja luudalla, mutta pidemmän päälle imuri tulee tarpeeseen. Opiskelija-asunnoissa ei useinkaan ole paljoa säilytystilaa, joten imurin tulee olla pieni ja näppärä. Jos asut kimppakämpässä, kannattaa pohtia imurin ostamista porukalla, sillä jokainen tuskin tarvitsee omaa.

Kahvinkeitin:

Jos et ole vielä kofeiiniriippuvainen, niin pian opiskelujen aloittamisen jälkeen todennäköisesti olet. Opiskelet päivin ja öin, ja siksi onkin tärkeää, että opiskelija-asunnostasi löytyy kahvinkeitin. Kannattaa ostaa termosmuki ja keittää siihen kahvit valmiiksi. Säästät pitkän pennin, kun et osta joka aamu kahvia koulun kahvilasta. Jos et itse juo kahvia, ei keittimeen kannata satsata. Pikakahvipurkki kaapissa riittää vieraiden kestitsemiseen.

Muista myös nämä:

  • Kattiloita, pienempi kastikkeille sekä suurempi pastalle tai keitoille
  • Paistinpannu
  • Uunivuoka
  • Veitsiä ruuan pilkkomiseen
  • Laseja, lautasia ja aterimia
  • Kuorimaveitsi
  • Juustohyölä
  • Leikkuulauta
  • Tiskiharja, tiskirättejä ja astianpesuaine
  • Vasara ja ruuvimeisseli
  • Vessaharja
  • Pesuaineet keittiöön ja kylppäriin

Lue lisää opiskelijalle suunnattuja vinkkejä

Mikä opiskelukaupunki sopisi sinulle? Katso TOP 10 Opiskelukaupungit 2022!


Mainokset