Sivuston käyttötapa: Mobiili

Opiskelijatapahtumat

Opiskelijatapahtumat ovat rentoja ja hauskoja tapahtumia.

Opiskelijatapahtumat

Opiskelijatapahtumat ovat hyvä keino tuoreelle opiskelijalle tutustua uusiin opiskelijatovereihin ja kasvattaa opintoryhmän yhteishenkeä. Kokopäiväisen opiskelun lomassa on myös tärkeää rentoutua välillä. Kouluissa ymmärretään, että hyvinvoiva opiskelija jaksaa myös opiskella paremmin. Eri oppilaitoksilla ja koulutusasteilla on yleensä omat tapahtumansa, mutta osa opiskelijariennoista on suunnattu kaikille opiskelijoille. Kannattaakin tarkistaa oman oppilaitoksen tapahtumakalenterista tai opiskelijajärjestöltä tulevat tapahtumat. 

Lukioissa juhlitaan joka vuosi

Lukiokoulutusta on järjestetty Suomessa yli sata vuotta ja tästä johtuen myös lukiolaisjuhlia on kirjava määrä. Lukion perinteisiä opiskelijatapahtumia ovat erityisesti nahkiaiset, vanhojen tanssit, potkiaiset ja penkkarit. Suurin osa tapahtumista keskittyy vuoden alkuun, kun viimeisen vuoden opiskelijat alkavat valmistautua ylippilaskirjoituksiin.

Nahkiaiset eli kastajaiset järjestetään ensimmäisen vuoden opiskelijoille ja sen järjestäjinä toimivat abiturientit. Nahkiaisten tarkoituksena on leikkimielinen nöyryyttäminen maustettuna yhteishengen kasvattamisella. Perinteisesti ensimmäisen vuoden opiskelijat pukeutuvat ennalta valittuihin hauskoihin asuihin ja suorittavat abiturienttien määräämiä tehtäviä. Aluksi nahkiaiset ideana voi tuntua epämiellyttävältä ajatukselta, mutta usein tapahtumasta jää hauskoja muistoja moneksi vuodeksi eteenpäin! Kaikki mitä tehdään, tehdään usein hymy huulilla.

Myös toisen vuoden opiskelijoilla on omat lukiojuhlansa. Vanhojen tanssit ovat juhlava perinne, kun opiskelijat esittävät juhlapuvuissaan perinteikkäitä tansseja. Esitettäviä tansseja on useita ja lisäksi jokainen koulu suunnittelee itse oman koreografiansa. Monelle lukiolaisopiskelijalle vanhojen tanssit ovat ensimmäinen kosketus perinteisiin tansseihin. Usein tansseihin satsataankin paljon, mikä näkyy tapahtuman toteutuksessa.

Lukulomansa aloittavat viimeisen vuoden opiskelijat juhlistavat kurssien päättymistä mahtipontisesti. Kahden päivän aikana abiturientit viettävät potkiaisia ja penkkareita. Potkiaiset järjestävät lukion toisen vuosikurssin opiskelijat. Perinteisesti ohjelmassa on erilaisia visailuja ja palkintojen jakamista. Penkkareita vietetään potkiaisista seuraavana päivänä ja päivän tunnetuin tapahtuma lienee rekka-ajelu, jolloin abiturientit kiertävät rekoilla ja heittelevät karkkia kaduille. Teemaan kuuluvat olennaisesti myös naamiaisasut ja isot julisteet.

» Lue lisää lukiossa opiskelusta

Opiskelijatapahtumat ovat osa korkeakoulukulttuuria

Myös korkeakouluissa on omat opiskelijarientonsa. Ammattikorkeakoulun ensimmäisen lukuvuoden opiskelijoille järjestetään tursajaiset (fuksiaiset, kuksiaiset) lukukauden alussa. Jokasyksyinen tapahtuma kerää yhteen eri alojen opiskeluryhmät, jotka oman tuutorinsa johdolla suunnistavat ja suorittavat ennalta suunniteltuja rasteja. Tapahtuman teemaan kuuluvat opiskelijahaalareiden käyttö sekä tursajaisvala ja -booli.

Yliopistojen perinteisiä opiskelijatapahtumia ovat esimerkiksi vuosijuhlat, sitsit, laskiaisrieha ja lakinlaskijaiset. Teknillisissä yliopistoissa vastaava tapahtuma ammattikorkeakoulujen tursajaisille on teekkarikaste, jossa fuksit eli ensimmäisen vuoden opiskelijat kastetaan teekkareiksi. Teekkarikaste kruunaa wappu-viikon, joka on teekkareille vuoden tärkein juhla ja tärkeä osa myös muiden yliopistojen tapahtumia. Wappua ja lukuvuoden päättymistä juhlistetaan monin eri tavoin. Tunnetuimpia näistä ovat esimerkiksi patsaiden lakitukset, piknikit, jäynät ja wappulehdet. Lisäksi yliopistojen killat järjestävät paljon muuta tapahtumaa jäsenilleen koko viikon ajan.

» Lue lisää teekkariwapusta

Yliopistoilla ja ammattikorkeakouluilla on myös monia yhteisiä tapahtumia. Tunnetuimpia näistä ovat Appro-tapahtumat, joita järjestetään vuosittain Suomen suurimmissa opiskelijakaupungeissa. Approjen tunnusomaisiin piirteisiin kuuluu kerätä leimoja järjestettävän paikkakunnan anniskelupaikoista. Leimoilla on leikkimielisesti mahdollista suorittaa erinäisiä tutkintoja, kuten esimerkiksi approbatur, laudatur ja tohtori.

Suomen suurimpia opiskelijatapahtumia ovat GooM-risteilyt, joilla on matkustanut jo yli 150 000 opiskelijaa. Risteilyjä on järjestetty yli 20 vuotta ja niillä ovat esiintyneet suurin osa Suomen kärkiartisteista.

» Lue lisää ammattikorkeakoulussa opiskelusta

» Lue lisää yliopistossa opiskelusta

Opiskelijatapahtumat

Lähteet: Lukio.fi, Teekkari.fi

Viimeksi päivitetty: 11 huhti 2017

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 3.6.2019

Viherrakentamisen SM-kilpailun voittajan mielestä alalla parasta on oman kädenjäljen näkeminen

Tuore kultamitalisti Wilhelmiina Saarijärvi, 20, kertoo kilpailun jälkeisistä tunnelmista sekä kivialan opinnoista.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 2.10.2018

Näppärät säästövinkit opiskelijalompakkoon

Miten selvitä opiskelijaelämän alettua ilmestyneistä uusista menoista pienellä budjetilla?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 5.8.2019

Kehitä näitä neljää osa-aluetta menestyäksesi

Kaikilla meistä on tapoja, jotka eivät aina ole eduksemme. 

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi