Opiskeluelämän jännittävät tilanteet

Opiskeluelämä on täynnä jännittäviä tilanteita, mutta milloin jännittäminen menee yli?

Opiskeluelämän jännittävät tilanteet

Opiskeluelämä on täynnä jännittäviä tilanteita opiskelupaikan valinnasta ja pääsykokeista aina mahdolliseen työharjoitteluun ja valmistumiseen saakka. Uusien ihmisten tapaaminen, esiintymistilanteet, arvioitavana oleminen ja uusiin tilanteisiin meneminen ovat useimmille jännittäviä tilanteita. Jännittäminen on luonnollinen osa opiskelijankin elämää, mutta joskus liika jännittäminen voi muodostua ongelmaksi.

Myötätunto ja hyväksyvä asenne itseä kohtaan ovat yksi parhaista keinoista hallita jännitystä. Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet, äläkä yritä epätoivoisesti taistella jännitystä vastaan. Saatat vähitellen huomata, että jännitysoireet vähenevät. Tässä jutussa kerromme yleisimpiä jännittäviä tilanteita, joita opiskelijaelämässä kohtaa ja autamme selviytymään niistä. 

Teenkö oikean päätöksen?

Jo pelkästään koulun valitseminen on usein jännittävää. Täytyy miettiä, mitä haluaa opiskella ja mihin kouluun hakee. Kun hakukohteet on valittu, on jännittävää odottaa, koska kutsu pääsykokeeseen tulee vai tuleeko sitä ollenkaan.

Harvoin kukaan on opiskelualan valinnasta sataprosenttisen varma. Mielenkiinnon kohteet ja urahaaveet voivat muuttua. Opiskeluala saattaa osoittautua muuksi kuin mitä olit alunperin olettanut. Anna itsellesi lupa erehtyä ja tehdä muutoksia tulevaisuudessa. Kun ajattelee, ettei päätös ole haudanvakava, tilanne helpottuu. Aina voit vaihtaa opiskelupaikkaa tai räätälöidä opintojasi niin, että ne vastaavat enemmän toiveitasi.

Valintakohteiden vertailu auttaa. Voit myös kysyä oppilaitoksista tarkentavia kysymyksiä asioista, jotka painavat mieltäsi.

Mihin voin hakea?

Ahdistavat koetilanteet

Pääsykokeisiin valmistautumisessa on useampia tapoja: toiset ovat osallistuneet valmennuskurssille, toiset lähtevät kokeisiin takki auki uskoen omiin kykyihinsä ilman treenausta. Olipa valmistautunut hyvin tai ei, useimpia hakijoita pääsykokeet jännittävät. Kyseessä on monelle tärkeä näytön paikka, joka saattaa luoda jopa kohtuuttoman suuria paineita ja sietämätöntä jännitystä.

Hyvä valmistautuminen auttaa pääsykoejännityksessä. Voit myös ennen koetta etsiä netistä tietoa aiempien vuosien pääsykokeista, jolloin tiedät paremmin, mitä odottaa. 

Jos koetilanteessa alkaa kovasti jännittää, kannattaa etukäteen opetella rauhoittumaan rentoutus- ja hengitysharjoitusten avulla. Kehitä itsellesi tsemppilause, joka auttaa sinua rauhoittumaan. Jännityksestä ei pääse kokonaan eroon, mutta sitä voi onneksi lievittää.

Lue lisää pääsykokeista

Sosiaalisten tilanteiden vaikeus

Opiskelupaikka napsahti ja edessä on ensimmäinen koulupäivä. Näet uudet opiskelukaverit ensimmäistä kertaa, ja uutta tietoa tulee infoähkyksi asti. Kenen kanssa menee ensimmäiselle koululounaalle ja kenen kanssa päätyy lopulta samoille kursseille sekä ryhmätöihin – ihanan kutkuttavaa vai kammottavan jännittävää?

Opinnoissa sosiaaliset taidot nousevat tärkeään rooliin, joka voi olla ahdistavaa ujoille ihmisille, joiden sosiaalinen vahvuus ei kenties korostu ryhmätilanteissa. Olisi osattava verkostoitua, tutustua, olla hauska ja lähteä rientoihin uusien kavereiden kanssa. Toiset ovat tällaisissa tilanteissa kuin kotonaan, mutta toisille moinen minglaus tuottaa vain ahdistuneen olon ja hikiset kädet. On täysin ok olla ujo ihminen, eikä sinun tarvitse olla muuta kuin olet. Mitä väliä, jos jännittää?

Yliopisto-opiskelijoista noin 30% kertoo jännittävänsä sosiaalisia tilanteita. Et siis todellakaan ole tunteidesi kanssa yksin. Asennoituminen jännityksen oireisiin vaikuttaa siihen, lisääntykö jännitys vai väheneekö se. Jos jännityksen oireet tulkitsee epänormaaleiksi ja noloiksi, jännitys todennäköisesti kasvaa. Jos sen sijaan tulkitsee jännityksen fyysiset reaktiot merkiksi tilanteen tärkeydestä, haitallinen jännitys todennäköisesti vähenee.

Opinnoissa tulee eteen jännittäviä tilanteita esiintymisistä työharjoitteluhaastatteluihin ja arviointitilanteisiin sekä tärkeisiin tentteihin. Olisi hyvä oppia hallitsemaan omaa jännitystään. Mikäli jännitys alkaa hallita liikaa elämää, kannattaa jutella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.

Tarvitsetko tukea opiskeluun?

Lähteet: YTHS: Tietoa jännittämisestä, Mielenterveystalo.fi


Mainokset