Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ylioppilaskirjoitukset – mitä kirjoituksiin mukaan?

Ylioppilaskirjoitukset – mitä mukaan kirjoituksiin?

Ylioppilaskirjoitukset – it’s show time!

Mitä sinne ylioppilaskirjoituksiin saa ottaa mukaan? Mitä digitaalisessa yo-kokeessa pitää tehdä? Entä jos tulee nälkä? Mitä jos pitää päästä vessaan kesken kokeen? Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastauksen tältä sivulta. Tsemppiä kirjoituksiin!

Digitaalinen yo-koe – tee näin!

Sähköisiä ylioppilaskokeita keväällä 2018 ovat uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, maantiede, terveystieto, vieraan kielen pitkä oppimäärä seuraavissa kielissä: englanti, ranska, espanja, saksa, toisen kotimaisen kielen pitkä ja keskipitkä oppimäärä, psykologia, filosofia, historia, biologia sekä vieraan kielen lyhyen oppimäärän seuraavat kielet: englanti, ranska, espanja, saksa, italia portugali ja latina.

Digitaalinen ylioppilaskoe saattaa jännittää, mutta tilanteessa ei ole mitään pelättävää, kun valmistautuminen on tehty kunnolla. Kokeessa mitataan kyseisen oppiaineen hallintaa, mutta kokeen onnistumiseksi on hallittava muutama tekninen juttu. Ennen koetta on hyvä päättää, tekeekö kokeen lainatulla vai omalla laitteella sekä harjoitella yo-koetilannetta Abitilla. Verkkopiuhan kiinnittäminen ja tietokoneen käynnistäminen USB-muistilta on hyvä hallita. Kokeessa tarvitset myös testatut toimivat kuulokkeet.

Ota kokeeseen mukaan henkilöllisyystodistus (esim. passi, ajokortti), tietokone virtajohtoineen, kuulokkeet ja kynä. Jos sinulla ei ole henkilöllisyystodistusta, tarkista koululta, onko koululla muita ohjeita henkilöllisyyden tarkistamiseen koetilanteessa. Voit myös halutessasi ottaa mukaan eväitä. Tarkista, missä koetilassa ja mihin kellonaikaan koe alkaa. Selvitä myös muut mahdolliset koulukohtaiset koekäytänteet (viedäänkö esimerkiksi koneet aiemmin koetilaan jne).

Yo-koe paperilla

Paperisia yo-kokeita keväällä 2018 ovat venäjän pitkä ja lyhyt oppimäärä, äidinkielen (suomi ja ruotsi) tekstitaidon koe sekä esseekoe, suomi/ruotsi toisena kielenä -koe, kemia, fysiikka, saame sekä matematiikka. Ylioppilaskirjoitusten koepapereina käytetään konseptipapereita tai niiden puolikkaita sekä mahdollisia muita papereita tai lomakkeita, jotka on mainittu eri aineita koskevissa määräyksissä. Ylioppilaskokelas ei ota kokeeseen mukaan omia konseptipapereita vaan lukio antaa paperit ja lomakkeet valmiina kokelaille. Koepapereihin on jätettävä riittävä marginaali.

Äidinkielen tekstitaidon kokeen, matematiikan kokeen, reaaliaineen kokeen, vieraan kielen kokeen ja suomi/ruotsi toisena kielenä -kokeen koesuoritukset opiskelija saa jättää arvosteltavaksi lyijy-, muste- tai kuulakynällä kirjoitettuina. Optiset vastauslomakkeet saa täyttää ainoastaan sopivan pehmeällä lyijykynällä (HB tai nro 2). Ylioppilaskokelaan tulee kirjoittaa koesuoritukset selvästi ja siististi. Lyijykynän jälki ei saa olla liian himmeä; sopiva lyijykynä on HB tai nro 2. Samoin kuulakynän jäljen on oltava yhtenäinen ja tahraamaton.

Milloin ja miten kauan kokeessa pitää olla paikalla?

Kirjallisten kokeiden (sekä digitaalisten että paperisten) koetilaisuudet alkavat kaikissa lukioissa tasan klo 9.00. Lukiot antavat tarkemmat ohjeet siitä, mihin aikaan kokelaiden tulee viimeistään olla paikalla kutakin koetta varten. Ole ajoissa paikalla! Kukin kirjallinen koe on suoritettava kuuden tunnin kuluessa siitä, kun rehtori tai kokeen valvoja on ilmoittanut kokeen alkavan. Kokelas ei saa poistua kirjallisesta kokeesta ennen klo 12:ta.

Kielten kuullunymmärtämiskoe kestää kaikkiaan noin yhden tunnin. Äänitteen ohjepituus on 45 minuuttia. Lautakunta ilmoittaa lukiolle kunkin kokeen alkamisajan.

Kuusi tuntia...mitä jos tulee nälkä? Tai täytyy päästä vessaan?

Ylioppilaskirjoituksiin saa ottaa mukaan eväitä. Eväissä ei saa kuitenkaan olla esimerkiksi etikettejä, jotka sisältävät tekstiä. Eväät olisi hyvä pakata esimerkiksi läpinäkyvään astiaan tai muovipussiin ja juoma laittaa läpinäkyvään muovipulloon. Ylioppilaskirjoituksiin ei saa ottaa mukaan alkoholia tai muita päihteitä. Hyviä eväitä ovat esimerkiksi hedelmät, voileivät ja vaikkapa pienet herkut, esimerkiksi suklaapatukat.

Kokeen aikana voi käydä vessassa valvotusti. Käy varmuudeksi vessassa ennen koetta, mutta älä turhaan jännitä, jos vessahätä yllättää.

Jäikö jokin vielä askarruttamaan mieltä?

No mistä sitten löytyy tietoa itse kokeista? Kuinka monta koetta minun täytyy suorittaa? Miten ilmoittaudun ylioppilaskirjoituksiin? Ei hätää, Studentum auttaa näissäkin kysymyksissä. Lisätietoa ylioppilaskirjoituksista löydät alla olevista linkeistä.

Lisää infoa ylioppilaskirjoituksista löydät alla olevista linkeistä:

Ylioppilaskirjoitusten päivämäärät

Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkinnon kokeet

Abien haastattelu: Ylioppilastutkinnon sähköistyminen

Lähde: ylioppilastutkinto.fi

Viimeksi päivitetty: 14 maalis 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 19.10.2018

Erikoislukion kautta unelma-ammattiin!

Erikoislukiota eli erityisen tehtävän saaneita lukioita on Suomessa kymmeniä. Joukosta löytyy esimerkiksi urheilu-, musiikki-, kuvataide- tai viestintäpainotteisia lukioita.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 31.8.2018

Lisähaku – uusi mahdollisuus!

Jos haluamasi opiskelupaikka jää kevään yhteishaussa saamatta, voi ovi toivomaasi oppilaitokseen aueta lisähaun kautta.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 31.8.2018

Yliopisto-opiskelun parhaat puolet

Yliopistossa opiskelu on teoreettista ja itsenäistä, ja opintojen etenemistä tulee seurata itse. Mitkä ovat yliopisto-opiskelun parhaat puolet?

Lue lisää

Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.