Uudistimme ammatinvalintatestimme – kokeile uutta testiä täällä!

Ylioppilaskirjoitukset – mitä kirjoituksiin mukaan?

Mitä ylioppilaskirjoituksiin saa ottaa mukaan? Mitä digitaalisessa yo-kokeessa pitää tehdä? Entä jos tulee nälkä? Mitä jos pitää päästä vessaan kesken kokeen?

Keltapaitainen henkilö läppärin äärellä

Mitä ylioppilaskirjoituksiin saa ottaa mukaan? Mitä digitaalisessa yo-kokeessa pitää tehdä? Entä jos tulee nälkä? Mitä jos pitää päästä vessaan kesken kokeen? Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastauksen tältä sivulta. Tsemppiä kirjoituksiin!

Digitaalinen yo-koe – tee näin!

Digitaalinen ylioppilaskoe saattaa jännittää, mutta tilanteessa ei ole mitään pelättävää, kun valmistautuminen on tehty kunnolla. Kokeessa mitataan kyseisen oppiaineen hallintaa, mutta kokeen onnistumiseksi on hallittava muutama tekninen juttu. Ennen koetta on hyvä päättää, tekeekö kokeen lainatulla vai omalla laitteella sekä harjoitella yo-koetilannetta Abitilla. Verkkopiuhan kiinnittäminen ja tietokoneen käynnistäminen USB-muistilta on hyvä hallita. Kokeessa tarvitset myös testatut toimivat kuulokkeet.

Ota kokeeseen mukaan henkilöllisyystodistus (esim. passi, ajokortti), tietokone virtajohtoineen, kuulokkeet ja kynä. Jos sinulla ei ole henkilöllisyystodistusta, tarkista koululta, onko koululla muita ohjeita henkilöllisyyden tarkistamiseen koetilanteessa. Voit myös halutessasi ottaa mukaan eväitä. Tarkista, missä koetilassa ja mihin kellonaikaan koe alkaa. Selvitä myös muut mahdolliset koulukohtaiset koekäytänteet (viedäänkö esimerkiksi koneet aiemmin koetilaan jne.).

Milloin ja miten kauan kokeessa pitää olla paikalla?

Kirjallisten kokeiden koetilaisuudet alkavat kaikissa lukioissa tasan klo 9.00. Lukiot antavat tarkemmat ohjeet siitä, mihin aikaan kokelaiden tulee viimeistään olla paikalla kutakin koetta varten. Ole ajoissa paikalla! Kukin kirjallinen koe on suoritettava kuuden tunnin kuluessa siitä, kun rehtori tai kokeen valvoja on ilmoittanut kokeen alkavan. Kokelas ei saa poistua kirjallisesta kokeesta ennen klo 12:ta.

Kielten kuullunymmärtämiskoe kestää kaikkiaan noin yhden tunnin. Äänitteen ohjepituus on 45 minuuttia. Lautakunta ilmoittaa lukiolle kunkin kokeen alkamisajan.

Kuusi tuntia... mitä jos tulee nälkä? Tai täytyy päästä vessaan?

Ylioppilaskirjoituksiin saa ottaa mukaan eväitä. Eväissä ei saa kuitenkaan olla esimerkiksi etikettejä, jotka sisältävät tekstiä. Eväät olisi hyvä pakata esimerkiksi läpinäkyvään astiaan tai muovipussiin ja juoma laittaa läpinäkyvään muovipulloon. Ylioppilaskirjoituksiin ei saa ottaa mukaan alkoholia tai muita päihteitä. Hyviä eväitä ovat esimerkiksi hedelmät, pähkinät, voileivät ja vaikkapa pienet herkut, esimerkiksi suklaapatukat.

Kokeen aikana voi käydä vessassa valvotusti. Käy varmuudeksi vessassa ennen koetta, mutta älä turhaan jännitä, jos vessahätä yllättää.

Jäikö jokin vielä askarruttamaan mieltäsi?

No mistä sitten löytyy tietoa itse kokeista? Kuinka monta koetta minun täytyy suorittaa? Miten ilmoittaudun ylioppilaskirjoituksiin? Ei hätää, studentum.fi auttaa näissäkin kysymyksissä. Lisätietoa ylioppilaskirjoituksista löydät alla olevista linkeistä.

Lisää infoa ylioppilaskirjoituksista löydät alla olevista linkeistä:

Yo-kirjoitusten päivämäärät | Yo-tutkinto | Yo-kokeet

Lähde: ylioppilastutkinto.fi

Usein kysyttyä


Mainokset