Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ylioppilastutkinnon kokeet

Ylioppilastutkinnon kokeet

Ylioppilastutkinnon kokeet

Kuinka monta koetta minun täytyy suorittaa? Mitä jos haluan uusia ylioppilaskokeeni? Millaisia arvosanoja voin saada? Ota iisisti, olet juuri oikealla sivulla, sillä täältä löydät vastauksen kysymyksiisi!

Pakolliset ja ylimääräiset kokeet

Ylioppilaskokelaan tutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta. Äidinkieli on ainut kaikille pakollinen koe. Tämän kokeen lisäksi ylioppilaskokelas valitsee kolme muuta tutkintonsa pakollista koetta seuraavien neljän kokeen joukosta: toisen kotimaisen kielen koe, yksi vieraan kielen koe, matematiikan koe ja yksi reaaliaineissa järjestettävä koe. Ylioppilaskokelas voi toki sisällyttää tutkintoonsa myös yhden tai useamman ylimääräisen kokeen.

Ylioppilaskokeiden tasot

Vaativuudeltaan kahden eri tason kokeet järjestetään matematiikassa, toisessa kotimaisessa kielessä ja vieraissa kielissä. Matematiikassa ja vieraissa kielissä tasot ovat pitkä ja lyhyt oppimäärä, toisessa kotimaisessa kielessä pitkä ja keskipitkä oppimäärä. Ylioppilaskokelas saa lukio-opinnoistaan riippumatta valita, minkä tason mukaiseen kokeeseen hän osallistuu. Siten jo kokelas on esimerkiksi suorittanut lukio-opinnoissaan pitkän matematiikan, hän voi ylioppilaskirjoituksissa suorittaa lyhyen matematiikan kokeen. Kokelaan on kuitenkin suoritettava pitkään oppimäärään perustuva koe vähintään yhdessä pakollisessa kokeessa. Tutkintoon saa sisältyä vain yksi saman oppiaineen koe.

Kokeiden kuvaukset

Äidinkielen koe järjestetään suomen, ruotsin ja saamen kielessä. Suomen ja ruotsin äidinkielen koe koostuu kahdesta osasta: tekstitaidon koe ja esseekoe. Tekstitaidon kokeessa tutkitaan kokelaan analyysitaitoja ja kielellistä ilmaisukykyä, kun taas esseekoe tutkii kokelaan yleissivistystä, ajattelun kehittyneisyyttä, kielellistä ilmaisukykyä ja kokonaisuuksien hallintaa. Äidinkielenkokeen lopullinen arvosana määräytyy kokeiden painotetun yhteispistemäärän perusteella. Saamen kielessä järjestetään pelkkä esseekoe.

Toisen kotimaisen kielen kokeeseen ja vieraan kielen kokeeseen sisältyy puheen ja tekstin ymmärtämistä sekä kielen kirjallisen tuottamisen taitoa osoittavat osat.

Matematiikan kokeessa ylioppilaskokelaan tulee suorittaa kymmenen tehtävää. Apuvälineinä saa käyttää ainoastaan lautakunnan hyväksymiä laskimia ja taulukkokirjoja.

Reaaliaineissa järjestetään kokeet evankelis-luterilaisessa uskonnossa, ortodoksisessa uskonnossa,  elämänkatsomustiedossa, filosofiassa, psykologiassa, historiassa, yhteiskuntaopissa, fysiikassa, kemiassa, biologiassa, maantieteessä ja terveystiedossa. Reaaliaineen kokeissa on myös oppiainerajat ylittäviä tehtäviä. Reaaliaineen kokeissa vastataan aineesta riippuen kuuteen tai kahdeksaan tehtävään.

Ylioppilaskokeiden uusiminen

Opiskelija saa uusia hyväksytysti suoritetun ylioppilaskokeen yhden kerran. Hyväksytyn kokeen uusimisella ei ole aikarajaa. Jos kokelas on ennen ylioppilastutkintotodistuksen antamista uusinut jonkin kokeen, todistukseen merkitään tästä kokeesta saatu parempi arvosana.

Hylätyn pakollisen kokeen opiskelija saa uusia kaksi kertaa tätä tutkintokertaa välittömästi seuraavien kolmen tutkintokerran aikana. Uusija voi halutessaan vaihtaa tämän hylätyn pakollisen kokeen tasoa, kun ensin on varmistettu, että tutkintoon sisältyy yksi pitkään oppimäärään perustuva koe.
Hylätyn ylimääräisen kokeen saa uusia kaksi kertaa ilman aikarajaa.

Ylioppilastutkinnon täydentäminen

Tutkinnon hyväksytysti suorittanut opiskelija saa täydentää tutkintoaan kokeilla, joihin hän ei ole aikaisemmin osallistunut. Tutkintoa on mahdollista täydentää jo suoritetun oppiaineen eritasoisella kokeella. Tutkinnon täydentäminen on kuitenkin mahdollista vasta, kun tutkinto on suoritettu.

Ylioppilastutkintotodistus

Ylioppilaskokelas saa ylioppilastutkintotodistuksen sinä tutkintokertana, jolloin kaikki pakolliset kokeet on hyväksytysti suoritettu. Ylioppilastutkintotodistuksesta ilmenevät suoritetut pakolliset ja ylimääräiset kokeet, kokeen taso ja kokeesta saatu arvosana. Arvosanat ja niitä vastaavat pistemäärät ovat seuraavat:

  • laudatur (L) 7
  • eximia cum laude approbatur (E) 6
  • magna cum laude approbatur (M) 5
  • cum laude approbatur (C) 4
  • lubenter approbatur (B) 3
  • approbatur (A) 2
  • improbatur (I) 0


Jäikö jokin vielä askarruttamaan mieltä?

No mistä sitten löytyy tietoa itse kokeista? Milloin ylioppilaskokeeseen täytyy ilmoittautua? Entä mitä koetilaisuuteen saa ottaa mukaan? Ei hätää, Studentum auttaa näissäkin kysymyksissä. Lisätietoa ylioppilaskirjoituksista löydät alla olevista linkeistä.

Ylioppilaskirjoitusten päivämäärät

Ylioppilastutkinto

Ylioppilaskirjoitukset – mitä kirjoituksiin mukaan?

Abien haastattelu: Ylioppilastutkinnon sähköistyminen

Lähde: ylioppilastutkinto.fi

Viimeksi päivitetty: 14 maalis 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 25.3.2019

Ylioppilastutkinto

Mikä on ylioppilastutkinto? Milloin ilmoittautuminen täytyy tehdä? Kuinka monta koetta minuun tulee suorittaa? Näihin ylioppilastutkintoon liittyviin kysymyksiin löydät vastauksen tältä sivulta!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 31.8.2018

Yliopisto-opiskelun parhaat puolet

Yliopistossa opiskelu on teoreettista ja itsenäistä, ja opintojen etenemistä tulee seurata itse. Mitkä ovat yliopisto-opiskelun parhaat puolet?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 8.2.2018

Jatko-opintomahdollisuuksia eri aloille

Mietitkö vielä, mihin hakisit opiskelemaan lukion jälkeen? Studentum.fi kokosi yhteen eri alojen opintomahdollisuuksia sen mukaan, mistä oppiaineista pidät lukiossa tai ylä-asteella.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi