Sivuston käyttötapa: Mobiili

Vaikuttaako koronavirus opiskelusuunnitelmiisi? Vastaa kyselyymme ja kerro.   Siirry kyselyyn

Vasemmalta oikealle rivissä Spesian opo Tea Järvinen, Studentum Oy:n maajohtaja Max Lundberg, stipendin saaja Kasperi, Studentumin viestintäpäällikkö Emma Niemi ja Spesian opettaja Tuomas Laine

Opot ilmiantoivat opiskelijoita Studentum-stipendin saajaksi

“Vain kahden viikon jälkeen olin jo valmis antamaan periksi ja lähtemään kotiin. Vastuuopettajan ja opon suostuttelun tuloksena päätin kuitenkin antaa opinnoille mahdollisuuden. Nyt kolme vuotta myöhemmin olen opiskelijakunnan puheenjohtaja ja valmistun pian puusepäksi.”

– Kasperi, Studentum-stipendin saaja


Opinto-ohjaajien merkitystä nuoren opintopolulla ei voi korostaa liikaa. Lukiolaisten mukaan opo on tärkein tiedonlähde, kun he etsivät tietoa jatko-opintomahdollisuuksista. Monelle toisen asteen opiskelijalle opo ei kuitenkaan ole vain tietopankki, vaan paljon enemmän.

Opolla voi olla tärkeä rooli siinä, että opinnot jatkuvat ja että elämälle löytyy suunta. Yksi tällainen esimerkki löytyy Turusta Ammattiopisto Spesiasta.

Studentum-stipendi toisen asteen opiskelijalle

Studentum Oy myönsi helmikuussa stipendin toisen asteen opiskelijalle. Stipendin tarkoituksena on antaa tunnustusta ja osoittaa tukea sekä nuorille että niille henkilöille, jotka kannustavat ja ovat mukana mahdollistamassa opinnoissa pärjäämisen ja menestymisen.

Lähestyimme toisen asteen opoja ja pyysimme heitä ilmiantamaan opiskelijoita, jotka ovat menestyneet opinnoissaan haastavista lähtökohdista huolimatta tai onnistuneet kannustamaan ja auttamaan muita opiskelijoita omalla tekemisellään. 

Hakemusten lähettämistä ei haluttu rajoittaa turhan tarkasti, joten hakemuksen sai halutessaan lähettää anonyymina, yksityiskohdilla höystettynä ja hyvin vapaamuotoisesti. Hakemuksia tuli kymmenittäin, ja joukossa oli monta nuorta, joka olisi ansainnut stipendin.

Tosielämän tarinoita opojen kertomana

Vaikka nuorten tarinat ja lähtökohdat olivat erilaisia, niissä nousi esiin muutamia yhdistäviä tekijöitä. Periksiantamattomuus ja sinnikkyys, uuden paikkakunnan tai kielen tuomat haasteet sekä halu auttaa muita nousivat esiin useammassa eri tarinassa. 


Opot tulivat hakemuksissaan kertoneeksi paljon oman työnsä tärkeydestä.


Opot toivat tarinoissaan esille myös sen, että joskus on OK epäonnistua ja kokea haastavia ajanjaksoja. Yksi opo esimerkiksi myönsi epäilleensä opiskelijan valmistumista, mutta oli iloinen saadessaan kertoa, että opiskelija oli osoittanut epäilyksen vääräksi.

Vaikka stipendiä haettiin opiskelijalle, tulivat opot hakemuksissaan kertoneeksi paljon myös oman työnsä tärkeydestä sekä siitä, kuinka tunteella ja sitoutuneesti he ovat mukana opiskelijoidensa matkassa.

Opintojen keskeytys voi olla pienestä kiinni

Studentumin raati valitsi hakemusten joukosta yhteistuumin kärkikolmikon, joista stipendin saajaksi valikoitui nuori miehenalku Kasperi Ammattiopisto Spesiasta. Hänet ilmiantoivat opinto-ohjaaja Tea Järvinen ja opettaja Tuomas Laine.

Kasperin tarinassa on paljon samastumiskohtia nuorille, jotka miettivät opintojensa keskeyttämistä tai epäröivät omaa osaamistaan ja pärjäämistään. Kasperin ammatilliset opinnot uhkasivat keskeytyä heti alkutekijöissään, mutta Tea ja Tuomas saivat nuoren pään käännettyä.

– Saimme Kasperin suostuteltua siihen, että hän katsoo tilannetta vielä syyslomaan saakka. Myöhemmin hän ei enää sitten puhunutkaan opintojen keskeyttämisestä. Hän valmistuu tänä keväänä, Tuomas kertoo.

Aiempien haasteiden yli pääseminen ja puhtaalta pöydältä aloittaminen vaativat Kasperilta paljon, mutta ilman muiden tukea hän ei olisi nykytilanteessa. Opo, opettaja ja luokan ilmapiiri vaikuttivat kaikki siihen, että Kasperi uskalsi alkaa luottaa kouluun, henkilökuntaan ja opiskelukavereihin.

– Kasperi toimii nykyään myös opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajana, tutoropiskelijana ja liikuntatutorina. Hän on osoittanut vahvaa kiinnostusta ja loistavaa otetta ohjaustyöhön, Tea kehaisee.

Studentum Oy:n maajohtaja Max Lundberg kertoo, millä perusteilla Kasperi valittiin stipendin saajaksi

Studentumin maajohtaja Max Lundberg kertoo, millä perustein Kasperi valittiin stipendin saajaksi.

Keskinäinen luottamus näkyy ilmapiirissä

Studentum Oy:n maajohtaja Max Lundberg ja viestintäpäällikkö Emma Niemi tapasivat Tean, Tuomaksen ja Kasperin helmikuun lopussa Ammattiopisto Spesian Turun toimipisteessä. Rennossa tilaisuudessa juteltiin tarkemmin Kasperin opinnoista, nykytilanteesta ja tulevaisuuden haaveista. 


"Tällaista henkistä ja ammatillista kasvutarinaa ei ole tullut aiemmin vastaan."


– Tällaista henkistä ja ammatillista kasvutarinaa ei ole 15-vuotisen opettajaurani aikana tullut aiemmin vastaan. Tämä stipendi on paitsi kunnianosoitus Kasperille, myös meidän koko oppilaitokselle ja yhteisölle, Tuomas iloitsee. 

Kolmikko puhuu arvostavasti toisistaan, mutta tunnelma on hyvin rento ja huumorintäyteinen. Kommunikointi kielii keskinäisestä luottamuksesta ja hyvästä ilmapiiristä.

Jokaisella on oikeus henkilökohtaiseen opastukseen

Suomen opinto-ohjaajien suositus on, että jokaisella opolla on ohjattavanaan maksimissaan 200 opiskelijaa. Tämä takaa sen, että jokainen voi saada tarvittaessa henkilökohtaista opastusta. Tämä tavoite ei kuitenkaan aina täyty.

Jos opolla ei ole riittävästi aikaa henkilökohtaiselle ohjaukselle, voi opiskelija jäädä kriittisellä hetkellä ilman tukea. Toisaalta myös opon on hankala hoitaa työtään täysipainoisesti ja motivoituneesti, jos aikaa kohtaamisille ei ole riittävästi. Opolle pitää antaa tarvittavat työkalut onnistua työssään.

Osalla opiskelijoista ohjauksen tarve on toisia suurempi, mutta kaikilla tulisi olla oikeus ohjaukseen ja avun saamiseen. Myös opettajien tulisi pystyä saamaan tukea opoilta tarvittaessa.


"On tärkeää, että nuoret saavat opiskella turvallisessa ympäristössä, jossa tietoisesti kitketään pois kaikki kiusaaminen."


– Meillä on tällä hetkellä hyvä tilanne, ja aikaa on riittävästi nuorten kohtaamiseen ja ohjaamiseen. On tärkeää, että nuoret saavat opiskella turvallisessa ympäristössä, jossa tietoisesti kitketään pois kaikki kiusaaminen. Nuorilla on oltava matala kynnys sanoa, jos jokin asia ei tunnu hyvältä, Tea sanoo.

Yhdessä stipendihakemuksessa todettiin, että hyvin päättyviin tarinoihin liittyy usein tukea antavat taustajoukot. Jos opiskelijalla ei näitä taustajoukkoja valmiiksi ole, korostuu opinto-ohjaajan ja koulun henkilökunnan työ entisestään. 

Kasperin vinkit opintojen keskeyttämistä harkitseville:

 

★ Uskalla olla oma itsesi.

★ Katso kaikki kortit.

★ Ota itseäsi niskasta kiinni.

★ Muista, että elät vain kerran!

Kiitos Ammattiopisto Spesialle lämpimästä vastaanotosta ja kommenteista!

» Siirry Opo-osioon

Viimeksi päivitetty: 11 maalis 2020

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 29.8.2018

Välivuosi

Kaikki eivät välivuotta vietä, eikä se kaikille sovi. Siinä missä yksi valitsee välivuoden vapaaehtoisesti, toinen päätyy viettämään sitä pakon sanelemana. Mitä välivuodesta voi saada irti?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 18.10.2019

Tukea opiskeluun

Kaipaatko apua tai tukea opiskeluusi? Onko sinulla erityistarpeita, jotka pitäisi ottaa huomioon opiskelutaipaleellasi? Olemme koonneet tietopankin erilaisista opiskelua tukevista palveluista.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 16.1.2020

Yhteishaku 2020

Mikä ala sinua kiinnostaa? Haluatko työhön käytännönläheiselle vai teoreettiselle alalle? Lue lisää yhteishausta!

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi