Jännittääkö? Tässä 10 vinkkiä, joiden avulla annat hyvän ensivaikutelman työhaastattelussa

Ensimmäinen työhaastattelu tai haastattelu unelmiesi työpaikkaan saattaa olla todella jännittävä tilanne. Sinulla on mahdollisuus antaa hyvä ensivaikutelma vain kerran.

10 vinkkiä hyvän ensivaikutelman luomiseen

Ensimmäinen työhaastattelu tai haastattelu unelmiesi työpaikkaan saattaa olla todella jännittävä tilanne. Sinulla on mahdollisuus antaa hyvä ensivaikutelma vain kerran. Työhaastattelussa on monta hetkeä, jolloin vaikutelman voi pilata. Listasimme 10 vinkkiä, joiden avulla voit välttää mokat ja tehdä hyvän ensivaikutelman – ja olla askeleen lähempänä tavoittelemaasi työpaikkaa.

1. Päättäväinen kättely

Kun kohtaat potentiaalisen työnantajan ensimmäistä kertaa, muista kätellä jämäkästi. Sinusta ei taatusti jää hyvää vaikutelmaa, jos kätesi on löysä kuin kuollut kala tai jos riuhdot haastattelijan kouraa sekuntitolkulla. Ensikohtaamisella kättely on ensimmäinen askel kohti uutta työpaikkaa, mutta älä ota siitä turhia paineita. Jos sinua hermostuttaa ennen työhaastattelua ja kätesi alkavat hikoilla, voit ratkaista ongelman pitämällä nenäliinaa taskussa.

2. Vältä täytesanoja, kuten “tota” tai “öö”

Työhaastattelu alkaa usein klassisilla kysymyksillä aikaisemmasta työstä ja työkokemuksesta. Näihin kysymyksiin on helppo vastata. Kun haastattelu etenee, kysymykset vaikeutuvat. Varaudu ennakkoon kinkkisempiinkiin kysymyksiin, niin et jää sanattomaksi.

Välttämällä haparoivia sanoja tai äännähdyksiä, kuten “öö”, vaikutat itsevarmemmalta. Älä anna hermostuneisuutesi paistaa sinusta läpi. Voi olla, että epävarmat vastaukset eivät vakuuta työnantajaa. Jos haluat ostaa itsellesi muutaman sekunnin verran aikaa ja miettiä vastausta, voit sanoa esimerkiksi “se oli hyvä kysymys” ja vastata sitten. Vastaa kuitenkin aina jotain, äläkä jää sanattomaksi, vaikka kysymys olisikin vaikea.

Muista myös, että muutaman sekunnin tauko on ihan ok. Sekunnit saattavat tuntua haastattelutilaisuudessa iäisyydeltä, mutta suuta ei kannata avata vain jotta saisit mahdollisimman nopeasti sylkäistyä muutaman sanan ulos. Sekunti sinne tai tänne ei pilaa mahdollisuuksiasi.

3. Muista hyvä ryhti

Hyvä ryhti ja reipas olemus on merkki hyvästä itsetunnosta. Jos sinulla on huono ryhti, työnantaja voi saada sinusta helposti huonon kuvan. Huono ryhti antaa sellaisen vaikutelman, ettei sinua oikein kiinnosta ottaa osaa keskusteluun ja vaikutat muutenkin laiskalta. Jos istut aivan lysyssä kädet puuskassa, näyttää siltä, ettet kuuntelisi lainkaan haastattelijaa eikä sinua tippaakaan kiinnosta olla työhaastattelussa.

Istu haastattelun aikana ryhdikkäästi, mutta älä vaikuta liian jäykältä. Käytä kehonkieltäsi vahvistaaksesi sanomisia – voit käyttää esimerkiksi käsiäsi apuna. Jos tämä ei ole sinulle luonnollista, kannattaa ehkä vain istua ryhdikkäästi ja näyttää skarpilta.

4. Ole ajoissa

Täsmällisyys on välttämätöntä, kun olet menossa työhaastatteluun. Jos et ole ajoissa, mahdollinen työnantaja saa sinusta huonon kuvan ennen kuin koko haastattelu on ehtinyt edes alkaa. Jos et ilmesty ajoissa haastatteluun, miksi työnantaja uskoisi sinun tulevan ajoissa töihin?

Jos et ole varma, missä haastattelu järjestetään, voit käydä katsomassa oikean osoitteen jo edellisenä päivänä tai tutustua alueeseen esimerkiksi Googlen Street View -palvelun avulla. Katso myös kulkuyhteydet haastattelupaikkaan hyvissä ajoin. Varaudu siihen, että julkiset saattavat olla myöhässä.

Joskus hyvä ennakkosuunnittelukaan ei riitä, ja myöhästyt kuitenkin, syystä tai toisesta. Jos olet jumissa liikenteessä tai viivästyt muusta syystä, kannattaa soittaa mahdollisimman pikaisesti ja pahoitella myöhästymistäsi.

Vaikka myöhästyminen on pahasta, älä silti saavu puolta tuntia aiemmin haastattelupaikalle. Se voi olla työnantajalle kiusallista – ja kiusallista se on myös sinulle. Jos olet liian varhain paikalla, kierrä kortteli tai kävele hiukan ympäristössä. Nyrkkisääntönä on, että haastatteluun voi saapua 5–10 minuuttia ennen sovittua aikaa.

5. Pukeudu työpaikkaan sopivalla tavalla

Ulkonäkösi ei pitäisi olla syy siihen palkataanko sinut vai ei, mutta haastattelussa pitämäsi vaatteet vaikuttavat ensivaikutelmaan. Tutki työpaikan pukeutumiskoodi etukäteen tai soita työpaikan vastaanottoon, jotta et tule paikalla t-paidassa, kun muut ovat siisteissä puvuissa.

Käytä maalaisjärkeä pukeutuessasi työhaastatteluun. Siistit vaatteet sopivat aina työhaastattelutilanteisiin. Jos haet vaikkapa liikunnanohjaajan paikkaa, älä mene työhaastatteluun kulahtaneissa verkkareissa, mutta älä myöskään ammu yli. Jos haet ensimmäistä kesätyöpaikkaa jäätelökioskilta, musta jakkupuku saattaa antaa turhan jäykän vaikutelman. Muista olla hillitty myös meikin ja hajusteiden suhteen.

6. Vältä kiusalliset tilanteet – älä kanna mukanasi mitään turhaa

Jos ostat kahvin matkalla työhaastatteluun, muista heittää tyhjä take away -kuppi pois hyvissä ajoin. Muistathan myös napata purkan tai pastillin ennen haastattelua, sillä kahvintuoksuinen hengitys ei ole viehättävää. Muista myös heittää purkka pois ennen työhaastattelua!

Laita puhelimen äänet sekä värinähälytykset pois päältä, jotta värisevä puhelin ei häiritse työhaastattelua. Varminta on sulkea koko puhelin. Pidä puhelin laukussasi tai taskussasi haastattelun ajan, älä missään nimessä ota sitä esiin haastattelun aikana.

Muista ottaa mukaan myös työtodistukset ja muut tärkeä paperit, joita voit tarvita työhaastattelussa.

7. Pidä paperisi järjestyksessä

Jos sinua pyydetään tuomaan joitakin materiaaleja kuten työnäytteitä, työtodistuksia tai suosituksia, varmista, että ne ovat haastattelutilanteessa kätevästi käden ulottuvilla. Ei ole tyylikästä kasata pöydälle koko laukkusi sisältöä juomapullosta vanhoihin kuitteihin. Povitaskusta kaivetut moneen kertaan taitellut todistukset eivät myöskään tee työnantajaan vaikutusta. Voi helposti näyttää siltä, ettei sinulla pysy asiat oikein järjestyksessä.

Älä kanna papereita muovipussissa, sillä se vasta epäsiistiltä vaikuttaakin. Salkku, laukku tai kansio on paras vaihtoehto. Säilytä tärkeät paperit kansiossa, jossa ne pysyvät siisteinä.

Jos pidät paperisi siistissä kansiossa, se on aina helppo ottaa mukaan työhaastatteluihin. Silloin sinun ei tarvitse edeltävänä iltana alkaa etsiä tärkeitä todistuksia, ja pahimmassa tapauksessa huomata osan olevan kadoksissa.

8. Huomioi kaikki työpaikalla ja ole ystävällinen kaikille

Vaikka vastaanottovirkailijalla ei ole johtavaa roolia yrityksessä, ei se tarkoita etteikö hänen mielipiteellään sinusta olisi väliä. Kannattaa siis tervehtiä kaikkia reippaasti ja olla ystävällinen. Vaikka olisitkin hermostunut, muista hymyillä. Ei ole harvinaista, että työnantaja kysyy muiden työntekijöiden ensivaikutelmaa sinusta ennen päätöstä. Heidän mielipiteensä ovat tärkeitä, sillä tulet osaksi heidän työyhteisöään.

9. Etsi yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja yritä jutustella

On tärkeää luoda hyvät suhteet työnantajaan ja vaikuttaa kiinnostuneelta. Jos esimerkiksi näet tennismailan huoneen nurkassa, voit kysyä pelaako haastattelijasi tennistä. Jos näet hyllyssä tutun kirjan, voit kysyä, onko haastattelijasi lukenut sen ja mitä piti siitä. Jutustelu ennen haastattelun alkamista voi rentouttaa, etkä ehkä olekaan enää niin hermostunut.

Jos keskustelun aiheita ei löydy, voit aina jutella vaikka säästä. Small talk rentouttaa tunnelmaa ja antaa sinusta sosiaalisemman kuvan. Vältä kuitenkin liikaa höpöttelyä. Älä ainakaan ala valittaa, kuinka hankalaa haastattelupaikalle oli löytää tai kuinka aikaisin jouduit heräämään. Usein myös haastattelija yrittää virittää rentoa keskustelua ennen haastattelua, joten juttele reippaasti hänen kanssaan.

10. Muista kiittää

Työhaastattelu voi olla stressaava ja ehkä unohdat kiittää. Jos näin tapahtuu, soita tai lähetä sähköpostia työnantajalle ja kiitä mukavasta haastattelusta. Sähköposti tai soitto haastattelun jälkeen osoittaa, että olet vakavissasi ja kiinnostuntut työstä. Joten vaikka olisitkin kiittänyt haastattelussa, ei silti olisi hölmöä kertoa kiitoksensa vielä jälkikäteen.

Lue lisää työelämän vinkkejä


Mainokset