Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ammattilaisen haastattelu: Kuntosaliyrittäjä

Julkaistu: Joulukuu 2015

Kuntosaliyrittäjä

Nimi: Joonas Koskinen

Ikä: 29

Ammatti:  Kuntosaliyrittäjä

Koulutus: Liikunnanohjauksen peruskurssi

Oppilaitos: Eerikkilän Urheiluopisto


Joonas Koskinen, 29, opiskeli liikunnanohjauksen peruskurssin Eerikkilän Urheiluopistossa ja työskentelee tällä hetkellä kuntosaliyrittäjänä Nokialla Kuntotehdas Punaisessa Ovessa. "Tehdaspäällikön" työpäivä sisältää kaiken, mitä pienen kuntokeskuksen pyörittämiseen kuuluu.

Liikunnanohjauksen peruskurssista loistava startti

Liikunnanohjauksen peruskurssille Joonas päätyi kiinnostuksen perässä.

– Olin armeijassa vuoden 2006 ja punnitsin vaihtoehtoja tammikuulle kotiutumisen jälkeen. Sieltä tarjottiin työpaikkaa ja kotipaikkakunnallakin oli entinen työ tarjolla, mutta lehdestä bongaamani Eerikkilän mainos vaikutti silti kaikkein kiinnostavimmalta. Olin jo ennen armeijaa fiilistellyt mielessäni liikunta-alalle kouluttautumista ja tuossa mainoksessa kaikki osui kohdilleen.

Liikunnanohjauksen peruskurssi eli LOP oli täysipäiväistä opiskelua koko kevään ajan. Jälkeenpäin Joonas on muistellut, että kurssi oli kaikista hänen myöhemmin suoritetuista opinnoistaan kaikkein antoisin ja loistava startti tuleville opinnoille. Joonaksen mukaan koulupäivät olivat käytännönläheisiä ja koska viikot asuttiin opistolla, illatkin vietettiin useimmiten pelailemalla ja treenaamalla. Ohjausharjoitukset aidoille ryhmille alkoivat jo toisella viikolla.

– Oli muuten aika paljon hankalampaa saada päiväkodin poppoota riviin kuin alokkaita Parolannummella. Meidän kurssilla oli noin kymmenen oppilasta, joten uskon kaikkien halukkaiden päässeen tuona keväänä mukaan pelkällä hakemuksella. Taisi se pari tonnia rahaakin maksaa, mutta sehän tuli takaisin opintotukena ja Eerikkilän keittiöstä.

Joonas kokee, että kurssista oli paljon hyötyä.

– Hahmotin heti, mitä haluan tehdä tulevaisuudessa. Fanitin Eerikkilän opettajia ja ajattelin, että on varmaan aika siistiä asua opistolla ja opettaa motivoituneita oppilaita. Pääsin myöhemmin Eerikkilään työharjoitteluun ja se sisälsi pääosin juuri LOP-kurssilaisten kouluttamista. Se olikin sitten vielä hienompaa hommaa kuin kuvittelin. Pääsin opettamaan nuorten innokkaiden oppilaiden lisäksi mm. alanvaihtoa harkitsevaa lääkäriä. Sain siis kokea LOP-kurssin ikään kuin kahteen kertaan.

Liikunnanohjauksen peruskurssin aikana Joonas suoritti myös erilaisia lyhytkursseja, kuten kuntosaliohjaajan ja uimaopettajan kurssit. LOP-kurssin jälkeen hän jatkoi liikunnanohjauksen perustutkintoon. Tutkinnosta valmistumisen jälkeen hän on käynyt lisää lyhytkoulutuksia, kuten Personal Trainer-, painonnosto- ja kahvakuulaohjaajakurssit.

Elämää liikunta-alan yrittäjänä

Tällä hetkellä Joonas työskentelee kuntosaliyrittäjänä Nokialla vuonna 2012 perustamassaan Kuntotehdas Punaisessa Ovessa. Kuntosalin treenifilosofia on Joonaksen mukaan yhteenveto siitä, mitä hänen omaan harjoitteluhistoriaansa on kuulunut ja mitä hän on viisaammiltaan oppinut. Joonaksen työpäivä sisältää sopivassa suhteessa kaikenikäisten yksityiskohtaista opetusta ja rennompaa liikunnanohjausta valmiiksi motivoituneelle väelle, kuten Eerikkilässäkin.

– Kutsun itseäni leikkimielisesti ”tehdaspäälliköksi” ja se sisältää tällä hetkellä kaiken, mitä pienen kuntokeskuksen pyörittämiseen kuuluu siivousta lukuunottamatta – siihen olen onneksi saanut apua ensimmäisen vuoden jälkeen. Avaan oven aamukuudelta, ohjaan yleensä 2–3 ryhmää putkeen ja palaan kotiin, ellei ole sovittu vaikka henkilökohtaisia ohjauksia naapurikuntiin. Palaan iltavuoroon joko kolmelta tai neljältä ja ohjaan vielä 4–5 tuntia treeniä, joten kotona ollaan vasta yhdeksän jälkeen. Kuuden päivän työviikko päättyy lauantaisin joko perustreenin ohjaamiseen tai koulutuksiin.

– Tällä hetkellä valmistelen muuttoa isompiin tiloihin, joten pari viime viikkoa on mennyt aikalailla tauotta 6.00–22.00. Yrittäjänä on kyllä hyvä kun voi aina vapaasti valita mitkä 16 tuntia vuorokaudesta paiskii hommia, joten ei voi valittaa.

Työpäivissään Joonas nauttii eniten kuntosalilla kävijöiden kehittymisestä.

– Säännöllinen, monipuolinen ja motivoiva treeni on tuottanut niin kovaa tulosta treenipoppoossa, että kadulla kysellään jatkuvasti ”saako tällainen tavallinen ihminen tulla mukaan”.

Haasteellisimmaksi Joonas kokee sitoutumisen ja jatkuvan läsnäolon.

– Taisin pitää ekat lomat viime juhannuksena ja olin pari päivää poissa kulmilta, Saarenmaalla.

Avointa mieltä oman jutun etsintään

Joonaksen mukaan liikunta-alan koulutus ja työtehtävät vaativat erityisesti rennon ja avoimen mielen.

– Pitää haluta kehittyä ja aidosti auttaa muita. Jokainen oppii oman tavan opettaa ja ohjata, joten sillä ei niinkään ole väliä oletko ujo vai ylivilkas ennen opintoja. Olen itse aika pitkäpinnainen, rauhallinen ja tarkkaileva – uskon, että näistä ei ole haittaa muillekaan.

– Jos tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole vielä aivan kirkkaat, mutta uskot hakeutuvasi liikunnan alalle, niin LOP on kyllä hyvä vaihtoehto aloittaa. Opiskele avoimin mielin perusteet haltuun ja jatkokouluttaudu mahdollisimman monipuolisesti, mutta pyri silti löytämään se oma juttu, mihin erikoistut. Tutustu samanhenkisiin kollegoihin, käy välillä seminaareisssa ja muissa tapahtumissa sekä muiden ohjaamissa treeneissä – saatat oppia aina jotain uutta!

Viimeksi päivitetty: 26 syys 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 10.7.2019

Yrittäjä on oman menestystarinansa rakentaja – miten pääsee alkuun?

Yrittäjyys sekä pelottaa että houkuttaa. Menestyksekkäät yrittäjätarinat ja yrittäjän vapaus taas houkuttelevat monia. Miten rakennetaan oma menestystarina yrittäjänä?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Energia-ala

Energia-alalla tuotetaan energiaa, joka on välttämätön voimavara yhteiskunnalle sähkön ja lämmön muodossa. Tutustu energia-alan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 1.10.2018

Työharjoittelukokemuksia

Millaista on olla työharjoittelussa? Mihin voi hakea työharjoitteluun? Kuinka pitkiä työharjoittelut ovat? Täältä löydät kokemuksia erilaisista työharjoitteluista eri aloilla.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi