Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ammattilaisen haastattelu: Lääkäri

Julkaistu: lokakuu 2014


Lääkäri

Nimi: Sini Laaksonen

Ikä: 27

Ammatti: Lääkäri

Koulutus: Lääketieteen koulutusohjelma

Oppilaitos: Turun yliopisto


Mikkelin keskussairaalassa työskentelevä Sini Laaksonen pänttäsi Galenosta ahkerasti päivästä toiseen kahden kuukauden ajan. Sinnikkyys palkittiin, sillä ovet Turun yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan aukenivat ensi yrittämällä. Sini viihtyy hyvin nykyisessä työssään, jossa hän pääsee jatkuvasti haastamaan itseään kohdatessaan uusia asioita.

Sinnikkyydellä ja ahkeralla lukemisella pääsykokeiden läpi

Sini muistelee, että päätös lääkäriksi ryhtymisestä syntyi lukioaikana tai jo yläasteen loppupuolella. Lääketieteessä häntä kiehtoi alan monipuolisuus ja haastavuus.

– Äitini on lääkäri ja ehkä hänen ammatistaan sain kimmokkeen hakeutua itsekin alalle. Minun on kerrottu pienenä sanoneen aikovani lääkäriksi, vaikken sitä itse muistakaan.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Sini vietti kaksi kuukautta kirjastossa ja kotona istuen, silloista pääsykoekirjaa (Galenosta) päntäten. Lisäksi hän suoritti lukiossa kaikki kemian ja fysiikan kurssit, joista sai hyvät pohjatiedot hakuprojektiin.

– Sinnikkyys, päättäväisyys ja ahkera lukeminen taisivat olla tärkeimmät tekijät opiskelupaikan saavuttamisessa. Valmennuskurssia en käynyt, joten ainakin ennen lääkikseen oli siis mahdollista päästä ilman kalliita ja pitkiä valmennuskurssejakin.

Kuuden opintovuoden aikana Sini ehti saavuttaa kohtalaisen hyvän teoriapohjan, mutta käytännön lääkärin työn hän on oppinut arjessa työskennellessään. Kaiken opitun lisäksi Sini nappasi lääkärikoulutuksesta mukaansa useita opintojen aikana solmittuja ystävyyssuhteita, joiden hän uskoo kestävän pitkälle tulevaisuuteen.

Erikoistuminen neurologiaan

Sinin ensimmäinen työpaikka lääkärinä oli erään terveyskeskuksen vuodeosasto Keski-Suomessa. Työpaikka järjestyi ottamalla yhteyttä terveyskeskuksen ylilääkäriin ja sopimalla työrupeamasta. Sinin muutkin työpaikat ovat järjestyneet samalla tavalla.

Tällä hetkellä Sini työskentelee Mikkelin keskussairaalassa neurologiaan erikoistuvana lääkärinä, jossa hän aloitti juuri jakson poliklinikalla. Tavallista työpäiväänsä Sini kuvailee näin:

– Aamuisin käymme seniorilääkärin kanssa läpi päivän potilaat ja päivän mittaan on vastaanottoa. Poliklinikalla on joka päivä sekä uusia potilaita että kontrollissa kävijöitä, ja sairauksien kirjo on laaja. Lisäksi työpäivään kuuluu puhelinaikoja sekä tutkimusvastausten ja hoitopalautteiden läpikäyntiä toimistoajalla.

Sini on juuri suorittanut kaksivuotisen yleislääketieteen erityiskoulutuksen ja aikoo jatkossa erikoistua neurologiaan, mikä tarkoittaa vielä noin neljän vuoden lisäkoulutusta.

– Onneksi erikoistumiskoulutus muodostuu pääasiassa potilastyöstä ja itsenäisestä opiskelusta, eikä koulun penkille tarvitse enää palata.

Itsensä haastamista ja uuden oppimista

Sini viihtyy työssään hyvin ja pitää siitä, että oppii jotain uutta joka päivä. Hän kokee mielekkäänä sen, että pääsee haastamaan itseään jatkuvasti uusia asioita kohdatessaan. Lisäksi Sini pitää vuorovaikutuksesta potilaidensa kanssa ja iloitsee, kun pystyy auttamaan potilaita ja keksii selityksen heidän oireilleen. Jatkuva uuden oppiminen ja tietojen päivittäminen tekee työstä myös haastavan.

– Erityisesti neurologia on jatkuvassa murroksessa elävä erikoisala. Neurologian alalle kuuluu myös paljon vakavia sairauksia, joihin parantavaa hoitoa ei ole keksitty. Erityisesti näiden potilaiden kohtaaminen ja diagnoosin kertominen on haastavaa.

Hyvällä lääkärillä on Sinin mielestä pitkäjänteisyyttä ja päättäväisyyttä, sopivasti empaattisuutta sekä kykyä tehdä päätöksiä tiukankin paikan tullen. Lääkärin ammatista haaveileville Sinillä on tsemppaavia neuvoja:

– Kannattaa tavoitella unelmiaan, vaikka lääkikseen pääseminen tuntuisikin mahdottomalta! Sitkeällä lukemisella ja päättäväisyydellä on opiskelupaikan saavuttaminen varmasti mahdollista. Lääkärin ammattiin kasvetaan ja mikäli alavalintaa hieman epäröisi, on lääketieteeseen helppo ihastua opiskelun myötä. Lääkärin ammatti on myös varsin monipuolinen, ja erilaisille persoonille löytyy varmasti oma erikoisalansa ja erityisosaamisalueensa.


Tutustu lääketieteen koulutuksiin

Tutustu myös muiden ammattilaisten haastatteluihinViimeksi päivitetty: 13 kesä 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 20.4.2018

Työharjoittelussa: Viestintäharjoittelijana Veikkausliigassa

Annika Uusikari opiskeli kolmatta vuotta journalismia Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa, kun harjoittelupaikka osui eteen onnekkaiden sattumusten summana.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 20.6.2018

Liikunta-ala

Liikunta-alalla työskennellään monipuolisesti liikunnan ja urheilun parissa. Tutustu liikunta-alan koulutuksiin, työhön ja siihen, mitä alalla työskentelevän kannattaa opiskella!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Luonnontieteellinen ala

Luonnontieteellistä työtä tehdään useilla aloilla, joita ovat muun muassa kemia, fysiikka ja biologia. Tutustu luonnontieteellisen alan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi