Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ammattilaisen haastattelu: Lääkäri

Julkaistu: lokakuu 2014


Nimi: Aino Rantalainen

Ikä: 26

Ammatti: Lääkäri

Koulutus: Lääketieteen koulutusohjelma

Oppilaitos: Oulun yliopisto


Pienestä asti lääkärin ammatista haaveillut Aino Rantalainen opiskeli lääketiedettä Oulun yliopistossa ja  työskentelee tällä hetkellä erikoistuvana lääkärinä. Erikoistuminen kestää alasta riippuen 5–6 vuotta. Lisäksi Aino on miettinyt väitöskirjan tekemistä joko erikoistumisen aikana tai sen jälkeen. Tärkeiksi luonteenpiirteisiksi lääkärin työssä Aino nimeää päättäväisyyden, sosiaalisuuden, ahkeruuden ja joustavuuden.

Lapsuuden haave kävi toteen

Ainon mielenkiinto lääkärin ammattia kohtaan heräsi jo pienenä, jolloin hän pääsi toisinaan käymään äitinsä työpaikalla sairaalan lastenosastolla. Aino muistaa äitinsä työkavereiden aina hemmotelleen häntä tarjoamalla jäätelöä ja antaen piirrettyjä lainaksi kotiin.

– Muistan miettineeni jo silloin, että olisipa huippua olla tällaisessa paikassa töissä.

Teini-iässä Aino alkoi katsoa televisiosta sairaalasarjoja ja oli aivan myyty – hänkin halusi lääkäriksi. Lukiossa hän piti kovasti luonnontieteistä, joten opinnot lääketieteellisessä vaikuttivat kiinnostavilta. Lisäksi Ainoa houkutteli ajatus alan monipuolisuudesta, ihmisläheisyydestä ja haastavuudesta.

Lukioon mennessään Aino valitsi kurssit lääketieteellisen opintoja silmällä pitäen: pitkää matematiikkaa, kemiaa, fysiikkaa ja biologiaa. Hän panosti ylioppilaskirjoituksissa kyseisiin aineisiin ja kevään kirjoitusten jälkeen hän teki huolellisen lukusuunnitelman pääsykokeita varten. Suunnitelmaa Aino noudatti orjallisesti koko kevään ajan.

– Unelma lääkärin ammatista oli ollut minulla jo pitkään, ja kova halu toteuttaa yksi suurimmista unelmistani oli varmasti se suurin syy opiskelupaikan saamiseen.

Lääketieteen opinnoista Ainolle jäi päällimmäisenä mieleen lukuisat luennot, mahtavat käytännönharjoittelujaksot, uudet kaverit sekä vauhdikas opiskelijaelämä.

Monipuolinen työ, jossa oppii jatkuvasti uutta

Ensimmäisen varsinaisen työpaikkansa lääkärinä Aino sai 4. opiskeluvuoden jälkeisenä kesänä. Juuri neljännen vuoden jälkeen saa aikaisintaan työskennellä lääkärin sijaisena. Aino työskenteli kesän terveyskeskuksen vuodeosastolla osastonlääkärin sijaisena. Työpaikan hakeminen ja saaminen kävivät kätevästi.

– Työpaikan sain lähettämällä sähköpostia edellisenä syksynä terveyskeskuksen ylilääkärille. Kyselin, että olisiko heillä tarvetta kesäsijaiselle ja onnekseni heillä oli.

Tällä hetkellä Aino työskentelee kirurgian erikoistuvana lääkärinä aluesairaalassa. Hänen työpäivänsä ovat sisällöltään hyvin vaihtelevia. Päivä voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

– Työpäiväni alkaa hieman ennen klo 8, kun vaihdan työvaatteet päälleni. Kahdeksalta alkaa kokous, jossa on paikalla radiologi, kirurgeja sekä me erikoistuvat lääkärit. Käymme läpi edeltävänä päivänä osastolla ja päivystyksessä otettuja röntgenkuvia. Kokouksen jälkeen aloitamme kierron, jonka aikana käymme läpi osastolla olevat potilaat. Osastokierto kestää tavallisesti 1–2 tuntia. Tämän jälkeen leikkaussaleissa aloitetaan leikkaukset, joihin erikoistuva lääkäri saa mennä mukaan avustamaan kirurgia tai omien taitojensa mukaan toimia itse operoivana lääkärinä. Lounasaika on varsin liukuva ja riippuu siitä, miten leikkaussaleissa työt sujuvat. Lounaan jälkeen tehdään töitä leikkaussalissa ja vielä päivän päätteeksi usein paperitöitä osastolla. Työpäiväni päättyy tavallisesti klo 15.30.

Työnsä parhaiksi puoliksi Aino mainitsee loistavan työilmapiirin, monipuoliset työtehtävät, mukavat potilaat sekä uuden oppimisen. Haastavinta Ainon mielestä hänen työssään on se, että pystyy jättämään työasiat päivän päätteeksi työpaikalle – esimerkiksi kiireisen päivystyksen jälkeen ei pidä kotona miettiä työpäivän aikana tapahtuneita asioita.

Kovasti töitä ja päättäväisyyttä

– Itse olen ollut ammattiini enemmän kuin tyytyväinen ja tuntuu, että tämä on juuri sitä mitä olen halunnut työkseni tehdä.

Vinkkinä lääkärin ammatista haaveileville Aino haluaa sanoa, että pääsykoetta varten kannattaa tehdä kovasti töitä, sillä pääsykoehan on kuitenkin se lääkiksen vaikein tentti.


Tutustu lääkärin koulutuksiin

Tutustu myös muiden ammattilaisten haastatteluihin

Viimeksi päivitetty: 07 kesä 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 23.5.2019

Työvoimakoulutus – väylä takaisin työelämään

Työpaikoilla ilmenee toisinaan työvoimavajausta, kun työmarkkinoiden kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Tällöin jokin toimiala, tehtävä tai organisaatio ei löydä tarpeeksi päteviä työntekijöitä. Kohtaanto-ongelman paikkaamiseksi tulee työmarkkinoiden osaamista kohdentaa uudelleen.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 29.6.2018

Toimistoassistenttina opetusalan järjestössä

Tania Tuomisalo oli työharjoittelussa lasten ja nuorten hyvinvointia tukevassa järjestössä. Harjoittelussa oppi käytännön taitojen lisäksi paljon myös itsestä työntekijänä. 

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Palveluala

Palvelualalla tuotetaan erilaisia hyvinvointia lisääviä palveluja, kuten kauneudenhoito-, liikunta- ja siivouspalveluja. Tutustu palvelualan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Koulutus.fi